”Slut på chanserna, Eliasson”


KRISEN INOM POLISEN · ”Dan Eliasson satt, öga mot öga, och bad mig och hela Sveriges poliskår gång på gång att ge honom en chans. En chans att visa vad han går för i kommande lönerevision. En chans att visa vilken ledare han verkligen är”, skriver  på SVT Opinion. 

Veckans brott för exakt ett år sedan. En brevkampanj genomfördes av oss poliser och tusentals personligt skriva brev skickades till Rikspolischef Dan Eliasson, våra politiker och även media.

Strax därefter träffades jag, som polis och initiativtagare till brevkampanjen, och Dan Eliasson, under en femton minuter lång debatt i tv-programmet Veckans brott.

Dan Eliasson satt, öga mot öga, och bad mig och hela Sveriges poliskår gång på gång att ge honom en chans. En chans att visa vad han går för i kommande lönerevision. En chans att visa vilken ledare han verkligen är.

Inslaget avslutades med en fråga om jag hade förtroende för Dan Eliasson. Svaret kom från hjärtat. Svaret var utan tvekan; NEJ!

Vad har i ärlighetens namn hänt sedan dess?

Jag kan börja med det positiva, egentligen är det bara en sak. Äntligen började enskilda poliskollegor att ta ton. Tyvärr är innehållet i dessa berättelser långtifrån positivt.

Poliser berättar sanningen från insidan av en alltmer söndertrasad myndighet. Det berättas om ett arbetsklimat som är långt ifrån hälsosamt.

Allt för många medborgare får sina utredningar nedlagda och anledningen är i huvudsak underbemanning.  Alldeles för få poliser i yttre tjänst som inte längre kan garantera säkerheten för vår uppdragsgivare, våra medborgare.

Yrkesstoltheten som ständigt får sig rejäla törnar när man inte kan leverera ett rättssäkert eller tillfredsställande arbete som den enskilde polisen både brinner och är utbildad för.

Kompetenta specialgrupper splittras och landet förlorar viktiga preventiva åtgärder för att bekämpa brottslighet i ett längre perspektiv.

Det talas om ett ledarskap som långt ifrån motiverar sin personal. Ett ledarskap som får sina direktiv från “högre orter”, från icke poliser, från politiker, HR-folk och Dan Eliasson. En kultur som ger enskilda poliser repressalier om de berättar sanningen om missförhållanden.

En långdragen lönerevision som inte kan ses som annat än ett riktigt dåligt skämt. Småpengar delades ut till den stora massan och löneskillnaderna blev allt skevare.

Högre chefer fick högre löner och vanliga poliser blev återigen de stora förlorarna. Civilanställda och nyexaminerade poliser gick in på en högre ingångslön än erfarna kollegor.

En stolt, lojal och arbetsam yrkeskår som dräneras på dess resurser till bristningsgränsen. Kollegor som ger upp och söker sig bort. En provocerande nonchalans från ledningen då poliser säger upp sig som aldrig förr och tystnaden därefter talar.

Ingen gör något. Ingen försöker få tillbaka den uppsagda polisen. Istället väljer man att sänka kraven på polishögskolan och anställa allt fler civila.

Detta istället för att bryta av sig hornen och försöka få tillbaka de som lämnat och ta vara på de som fortfarande finns kvar.

Tystnaden och den obefintliga handlingskraftigheten talar sitt tydliga språk.

Ingen vill ta i skiten. Ingen vill ta ansvar. Politiker skyller på polisledningen. Polisledningen törs inte säga emot. Där står vi idag.

Vad väntar Dan Eliasson och våra politiker på? Hittills bara i år har 805 poliser och 1433 civilanställda lämnat polismyndigheten. Skrämmande siffror som får enorma konsekvenser.

Den vanliga polisen tjänar idag smågrus och är den som skyddar vårt samhälle och vår demokrati, dag som natt. De som har yttersta ansvaret för polisen tjänar ovärdiga summor.

Vad levererar vi och vad levererar ni? Ni har makten att dra i nödbromsen och få svensk polis på fötter igen!

Ni kanske undrar varför just jag försöker vara övertydlig. Varför just jag driver frågan så starkt.

Jag jobbar som polis och drivs av frustrationen över att se polisen styckas sönder och kompetenta kollegor fly yrket.

Jag drivs av ilskan över vetskapen att polisen idag styrs av icke poliser, politiker och HR-folk med obefintlig kunskap inom polisens verksamhet. Jag drivs av tanken att det skall bli bra, det måste bli bra, för oss poliser och för våra medborgare.

Jag drivs av yrkesstolthet, engagemang och hjärta. Jag drivs definitivt inte av min lön.

Ta era månadslöner, era titlar och era mandat och gör något som svensk polis och svenska medborgare både kräver och behöver. Agera sunt, snabbt och framgångsrikt så att svensk polis kommer på fötter igen!

Vill ni ha en påminnelse på vad som krävs. Damma av breven från oss poliser och läs!

Nu åter till årsdagen för mitt möte med Dan Eliasson. Ett år har gått och nu är det tokslut på chanser. Ett år har gått och nu är det tokslut på förtroende. Ytterligare ett år har gått.

Lisa Reventberg, Polisinspektör Stockholm

***

Lisa Reventberg har varit med på bloggen då och då…

-Pettersson vill återigen tillägga att polisens resurser är tillräckligt stora för den inhemsa brottsligheten…

Det vänder

Eliasson ljuger, han vet att han hamnade där han är för att han är socialdemokrat.


23 responses to “”Slut på chanserna, Eliasson”

 • Rättvisa

  Polisen , vmåste få domstolar som är intresserade av att följa lagen oxå. Det måste ju betyda nått för polisen
  När man griper nån är ju personen frigiven innan rapporten är klar.,

  Gilla

 • Bo

  Sjuklövern med Eliasson, Svetaren et al. med Deep state/NWO som husse kommer att gå till historien….

  Gilla

 • ladulaas

  Hur lång tid skall det gå, innan gemene man inser, varför Dan Eliasson tillsattes som polischef? Hur många grova våldtäkter, hur många skjutningar och hur många mord krävs för att få svenskarna att förstå, vad som är på gång?

  Eliasson kom från Försäkringskassan, där han, på regeringens uppdrag, förstörde alla framgångsrika rehabiliteringsprojekt för långtidssjuka. Han såg helt enkelt till att de långtidssjuka – t.o.m. svårt cancersjuka patienter – kastades ut från FK och tvangs gå tillbaka till de arbeten, som ofta var orsaken till deras sjukdomar.

  I FK visade Eliasson att han hade hårda nypor och var helt immun mot kritik, ja t.o.m. immun mot mediedrev.

  Han var, med andra ord, som klippt och skuren för att ges ett mycket viktigare uppdrag.

  Bankeliten, och dess politiska hantlangare, planerade förstörelsen av Sverige, genom massimport av utomeuropeiska invandrare från världens mest våldsbenägna folk. För att dessa inte skulle försvenskas iordningställdes bostadsområden, som dessa människor skulle få härska oinskränkt i. När tiden småningom blev mogen, skulle dessa områden, som naturligtvis komme att så småningom behärskas av gangsterligor, användas för att störta landet i kaos och anarki.

  Det största hindret för en sådan, av landets styrande skikt önskad, utveckling, var polisen. Den måste hindras att kväva brottsligheten i utanförskapsområdena i dess linda. I stället skulle polisen bjuda gangsterynglen på halal-korv och uppträda med generande feghet. Med Eliasson vid rodret har detta fungerat över förväntan.

  Han håller nere polismännens löner, vilket, tillsammans med det grova våldets ökade risker för poliserna, gjort att många duktiga och ambitiösa poliser lämnat yrket. Dessa ersätts av mindre begåvade och mindre ambitiösa rekryter. Dessutom organiseras polisen om till kravallpolis, helt i enlighet med USA’s Homeland Security.

  Vid Nordiska Motståndsrörelsens demonstration såg man tydligt, vilken agenda som styr polisen numera. Trots våldsamheter från vänsterpacket, inklusive stenkastning mot poliserna, gjordes inga ingripanden. Det var så pinsamt att man skämdes som svensk.

  Är det inte på tiden att svensson, framför allt polismännen, inser varför Eliasson fortfarande sitter kvar, trots att han nästan helt har förstört poliskåren? Trots att bilbränder, grovt sexuellt och annat grovt våld (som skjutningar och mord) breder ut sig i hela vårt samhälle, sitter han i orubbat bo. Trots att de invandrade gangsters, som står för detta våld, alltid får straffrabatt, daltas de med och nästan aldrig utvisas de, så blir vi inte av med honom.

  Eliasson har satts på denna post för att Sveriges förstörelse inte skall hindras av poliskåren. Det finns ingen annan rimlig förklaring.

  Därför kommer han inte heller att avsättas, med mindre än att polisen och svenskarna revolterar, mot politikernas, deras generaldirektörers och deras propagandisters i media förräderi mot det svenska folket.

  Gilla

 • Sea Gull

  Lisa,Reventberg🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹👍

  Gilla

 • age

  Är Eliasson möjligen ett led i regeringens ambition att islamisera vårt fosterland?

  Våra poliser har ju en störande inverkan på utvecklingen av islam i Sverige.

  => Färre poliser = fler muslimer!

  Annars hade väl poliskåren varit mer effektiv i dag?

  Gilla

 • ruben

  Det måste rensas upp i politiker-sörjan på myndigheterna. Hur är det möjligt få lov att riva ned polismyndigheten på flera plan? Man behöver inte vänta till nyval eller rättare sagt, det är redan sent. Tjänstefel-larmet tjuter ilsket och har nått smärtgränsen för människor med ordningssinnet i behåll. Migrationsverket har senaste 35-40 åren tagit in på tok för många med kriminella färdigheter, som ostört kan stärka de kriminella nätverken. Det är lång tid till nästa val och många som måste skickas hem. Skatten räcker inte till.

  Gilla

 • Lena

  Det syns ju inte utanpå om någon är korkad, fast ibland så !

  Gilla

 • Utvandrad

  Vad har han för hållhake på regeringen? Han har alltid lyckats falla framot efter sina tidigare totala misslyckanden.

  Gilla

 • assad

  Lisa Reventberg är en klarsynt kvinna.

  ”Ingen gör något. Ingen försöker få tillbaka den uppsagda polisen. Istället väljer man att sänka kraven på polishögskolan och anställa allt fler civila”

  Samma förfall som gäller lärarkåren – i värdegrundens namn.

  Dan Eliasson? Inga kommentarer, tack.

  På mycket kort tid har ett land stupat helt, de flesta problemen kan spåras till invandringen av ”tvivelaktiga element”, som i och för sig är en funktion av Sveriges obegåvade ledning.

  Gilla

  • Mia

   ”Ingen försöker få tillbaka den uppsagda polisen ”

   Det är just det man har gjort.
   Man har haft annonser ute som har riktats just till de poliser som sagt upp sig och ber att de ska komma tillbaka.

   Artikeln ovan är kanske gammal, så att det har hänt efter att den skrevs.

   Gilla

 • gamgubben

  Största felet ligger naturligtvis i vänskapskorruptionen alltså den inom Socialdemokraterna. Det är arbetsgivaren som erbjuder ett arbete och en sådan som E har naturligtvis inte råd att säga nej. Varför? Jo dörren till köttgrytorna kan ju stängas för gott, och stackaren blir persona non grata inom sosseriet.
  Kunnighet nja det som räknas är väl att han är en säker ja-sägare. ”Vår politik hur tokig den än kan synas är ju vår socialdemokratiskt bästa, och se det bästa är gott nog för vårt land”.

  Gilla

 • Edwin

  Fy … vad jag tycker illa om den mannen Dan E.

  Jag hoppas verkligen att SD försöker rensa upp i detta träsk.

  https://sv.wikipedia.org/wiki/Axel_Oxenstierna

  Axel Oxenstierna : Oxenstierna betraktas som grundaren av den svenska statsapparaten, bildade ämbetsverk och fick dem att samverka, och lät indela landet i jämnstora län med fasta länsgränser som i huvudsak gäller fortfarande.

  Varför vill detta sossepack förstöra vårt land?

  Gilla

 • Kattsand

  Att Eliasson avgår från polisen betyder troligtvis inte att han försvinner från Sveriges myndigheter, gissar att man istället ger han ett nytt jobb som generaldirektör för en annan myndighet (han har ju fått posten som generaldirektör för flera myndigheter i rad), vilken det skulle bli återstår att se.

  Gilla

 • Mimi N.

  Ni minns Mircea Bravo, han som driver med alla, skonar varken politiker, kändisar eller polis. Idag är det gendarmernas tur att tas upp ‘i ballongen’, enligt ett rumänsk uttryck. Scenen spelar sig på en stadion där gendarmerna och hundarna hade just kollat och ordnat saker inför en match.
  Mircea: Har ni en minut ?
  Gendarmen: Ja, varsågod.
  Mircea: Då kan en av er gå och köpa cigaretter åt mig …
  Gendarmen: Vaaad ? Ska JAG köpa cigaretter åt dig ?
  Mircea: Ja, tack, ett paket Marlboro röda.
  Gendarmen: Nä, men du kan gå själv och handla, där borta ligger affären ….
  Mircea: Ja, ja, visst, korrekt. Tack.
  Allt gick smidigt utan ont blod, bråk eller gripande.

  Gilla

 • Torleif

  vi behöver inga poliser.

  Gilla

  • Realist

   Jo vi behöver RIKTIGA POLISER som kan lagen och EFTERLEVER LAGEN som gäller i Sverige !!!
   Jag lyssnade på GW i senaste ”veckans brott” och han säger att det fortfarande finns en hel del poliser som sköter sitt arbete föredömligt.
   Fast de har en ledning som är allt annat än redig !

   Gilla

 • Adolf Nilsson

  Han borde ha avgått för länge sedan.Det är konstigt att svenska folket bry sig inte om sig själva längre.Polisen måste omorganiseras så att dom klarar det dom är anställda för.Upprätthålla lag och ordning.Men så länge vi har en byfåne till statsminister händer absolut ingenting bara käbbel.Mvh Adolf

  Gilla

  • Kattsand

   Det är väl ingen som räknar med att politikerna bryr sig om folkets vilja längre, politikerna avfärdar det som ”populism” och gör sedan som de vill.

   Gilla

 • Per Andersson

  Säkert är det allra mesta i insändaren rätt och riktigt. Men tro inte att polisens misslyckanden beror på en enda person (DE). Säkert finns det både värdegrundsposerande mellanchefer och omdömeslösa poliser som bidrar till tokerierna … se bara på polisen som glatt selfie-poserade tillsammans med en person som inte bara demonstrerade olagligt utan dessutom hade tre(?) utvisningsbeslut emot sig.

  Gilla

 • Mm

  En sosse till som nedmonterat Sverige, i hans fall, polisen, Migrationsverket, arbetsförmedlingen eller om det var försäkringskassan. Sosse politruker som inte kan något, eller vill något bra för sina landsmän. Hur kan folk rösta på ett sådant tok parti???

  Gilla

 • Jhonsson

  Dan Eliasson är en socialdemokratisk politruk och har egentligen inget med polisiärt arbete att göra och hans kunskap på detta området är obefintligt. Att han inte redan fått sparken är ju häpndsväckande. Och den handlingsförlamade Alliansen, varför kräver de inte att denne totala nolla avlägsnas från sin post? Som det är idag kommer kriminella hit från jordens alla hörn för de vet att det är riskfritt att begå brott här.
  Vi måste få en sverigevänlig regering vid valet 2018!

  Gilla

 • Cirkus Sverige.

  Och vem har satt han där, och vilka har satt han som sätte honom där.

  Ansvaret !!!

  Lekstuga med Sveriges ärliga befolkning.

  4-år till….blir det säkrare då ?

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: