Hovrätten dömer SVT-medarbetare för människosmuggling

OPARTISKA SVT. Tre SVT-medarbetare som hjälpte syrisk pojke till Sverige döms för människosmuggling. Hovrätten fastställer tingsrättens dom.

”Hovrätten har precis som tingsrätten ansett att det är möjligt att i stället för fängelse välja påföljden villkorlig dom med samhällstjänst”, skriver domstolen i ett pressmeddelande.

Hovrätten menar att agerandet inte är straffritt med hänvisning till humanitära skäl.

– Förhållandena i Grekland var mycket besvärliga för pojken men det fanns möjlighet att söka asyl i flera länder, säger hovrättspresidenten Lennart Svensäter i en kommentar.

Åklagaren har yrkat på fängelse för de tre SVT-medarbetare som av Malmö tingsrätt dömts till 75 timmars samhällstjänst för människosmuggling. I dag väntas hovrättens dom.

Resan med en syrisk flyktingpojke från Grekland till Sverige 2014 skildrades i SVT-serien ”Fosterland”. Det började med att 15-årige Abed inför rullande kamera vädjade om att få följa med.
– Plötsligt slutade det att handla om journalistik och beslutet blev snarare: Vad måste jag göra som människa? Vad kan jag leva med som människa? har SVT-journalisten Fredrik Önnevall tidigare berättat för TT. När serien 2015 visats i tv åtalades Önnevall och ytterligare två SVT-medarbetare för människosmuggling.

-Pettersson tycker straffet inte är det viktiga utan att SVT tydligen har förtroende för en journalist som så uppenbart inte arbetar sakligt och opartiskt. Önnevall smugglade en en 15-åring, inte från krigets Syrien utan från fredliga Grekland och lät skattebetalarna stå för kostnaden för Abed och troligen hans familj. Önnevall är också emot nationalstaten som han anser hotar Europas fred.

TIDIGARE 20117-10-02. Ny rättegång för SVT-team efter smugglingsdom

MEDIA. I dag inleddes hovrättens prövning av åtalet mot journalisten Fredrik Önnevall och ytterligare två SVT-medarbetare som reste med ett syrisk ankarbarn från Grekland genom Europa till Sverige. Malmö tingsrätt dömde dem för människosmuggling.

Straffet blev villkorlig dom med 75 timmars samhällstjänst. En dom som överklagats av åklagaren. SVT-medarbetarna hoppas på möjligheten till ett humanitärt undantag.

– Jag känner att jag har gjort rätt moraliskt men när jag har satt mig in i det så tycker jag även att vi borde få rätt juridiskt och det är en skön känsla, säger Fredrik Önnevall till SVT.

-Pettersson undrar vad SVT-gänget har för moralisk rätt att offra svenska skattepengar på en syrisk grabb under en ”opartisk” reportageresa i Grekland?

Nåväl, eftersom Abed var minderårig hoppas jag Fredrik står för hans uppehälle och skolgång tills han är självförsörjande och givetvis ska detsamma gälla om Abed får/fått hit sin familj…

Att prata om moral och offra andras pengar är lätt.

Moral och Juridik är två skilda saker

TIDIGARE 2017-02-11. SVT använder skattepengar till brottslighet utan debatt

MEDIA. Vi har tidigare skrivit en hel del om SVT-reportern Fredrik Önnevall och hans eskapader på brottets bana, liksom att SVT betalar Önnevalls advokadkostnader trots att han gjort sig skyldig till ett överlagt brott som begåtts på arbetstid.

Sedan vänsterextremisten Hanna Stjärne blev vd på SVT har man slutat att ens försöka vara opartiska och sakliga. Nu går allt ut på att uppfostra folk så de tänker ”rätt” i ”rätt” frågor. Kosta vad det kosta vill. Ingen bryr sig om att ett land ligger i potten, för det är ju ett gammalt trött land som behöver moderniseras av islam och vänstern.

Den dömde människosmugglaren på SVT förklarar på programserien Fosterlands webbsida att programmet är tänkt att vidga folks vyer och hjälpa oss att vara mindre rädda. Månne menar han med vidga vyerna att vi alla borde smuggla ”flyktingar” till Sverige på eget bevåg bara för att tillfredsställa något slags personligt behov och sedan låta allt detta belasta staten/skattebetalarna.

Möjligen finns det folk som istället anser att Migrationsverket ska sköta detta, och försynt hänvisar till att Sverige fortfarande har en reglerad asylinvandring och att SVT-medarbetare som extraknäcker som människosmugglare kanske inte direkt vidgar folks vyer utan snarare bidrar till folks rädsla över var det svenska samhället egentligen är på väg.

En rimlig gissning är att SVT-teamet såg det som ett scoop att släpa grabben hela vägen genom Europa, trots alla möjligheter till att söka asyl i genomfartsländerna, vilket också påpekades i domskälet, upp till det välkomnande Sverige i hopp om att prisas av pk för den ”bedriften”.

Den unge ”flyktingen” hann knappt in över Sveriges gränser innan fyra familjemedlemmar anslöt. Inget att säga om detta. Sverige har ju knappast de strängaste reglerna för anhöriginvandring. Mest häpnadsväckande är annars att ett public service-bolag som SVT ogenerat och återkommande producerar och sänder ut asylpropaganda i programserien Fosterland, dessutom med en medarbetare dömd för människosmuggling som tung reporter! Länge leve fosterlandet!

Kriminell verksamhet betald med skattemedel och ingen debatt.

Vad blir nästa steg? Ska SVT betala en knarkare för att knarka sig genom Europa för att visa hur svårt knarkarna har det och sedan kräva att de svenska skattebetalarna ska försörja knarkaren?

Brottet, människosmuggling, var överlagt och begånget på arbetstid, på lön betalad av landets skattebetalare i en bil betalad av skattebetalare. Ja, vi har licens men deras budget kommer ändå direkt från statsbudgeten (se sid 169 i statsbudgeten för kultur).

Ett brott begånget på arbetstid skulle vilket normalt företag och helt enligt gällande lag leda till avsked, men hos SVT har man fortsatt förtroende för brottslingen som dessutom fortsätter inom samma område så möjlighet till nya brott är uppenbar.

SVT har 4,5 miljarder i bidrag. Det kallas avgift men eftersom det är ett tvång om man äger en TV så är det en skatt.

För en del av detta bidrag låter statliga SVT sin personal begå brott uppsåtligt på arbetstid och låter sedan de kriminella jobba kvar i samma verksamhet.

Dessutom betalar SVT med våra pengar de kriminellas advokatkostnader.

Åklagaren ansåg med rätta att fängelse borde dömts ut. Grabben ”flyktingpojken” hade flytt från Syrien men bodde redan i Grekland, ett EU-land där det inte är krig. Bilen med journalisterna och den gömda dessutom passerade ett flertal EU-länder utan krig. Det är inte flykt utan resa. En smuggelresa…

Så säger du upp din TV-avgift

 • SVT har ett public service-uppdrag. Vi är ett oberoende medieföretag i allmänhetens tjänst.
 • SVT ska vara opartiskt och sakligt. Tycker du inte att vi är det kan du skicka en anmälan till Myndigheten för radio och tv.

Så skriver SVT på sin hemsida. HÄR kan du läsa om hur man lämnar in en anmälan om du inte tycker SVT är opartiska och sakliga.

27 thoughts on “Hovrätten dömer SVT-medarbetare för människosmuggling

 1. Fredrik Önnevall gjorde säkert inte brottet på eget bevåg utan det var säkert förankrat på högre nivå hos SVT.
  SVT försöker inte ens att dölja sin aktivistagend när det gäller fri invandring till Sverige från MENA länderna.

 2. Från Dagens Samhälle om ”ensamkommande”….

  ”Vi är en kommun, inte en bank” – skrev vi i en debattartikel den 22 april förra året. Löftet från Migrationsverket var att de skulle vara ifatt med utbetalningarna av ersättningarna för ensamkommande till kommunerna till årsskiftet.

  I december 2016 var fordran på Migrationsverket för Kävlinges del 100 miljoner. Under årets sista dagar kom några större utbetalningar på sammanlagt 50 miljoner. Den kvarvarande fordran på 40 miljoner har nu ökat och är i skrivande stund 60 miljoner i vår kommun.

  Det är ett faktum – Migrationsverket och staten behandlar oss som en bank, inte som en kommun.

  Vellinge kommun har i dagsläget fordringar på 98 miljoner. Sammanlagt i Skåne har kommunerna fordringar på omkring en miljard kronor.

  Vi kan bara föreställa oss vad den sammanlagda summan blir för alla svenska kommuner.”

  https://www.dagenssamhalle.se/debatt/migrationsverket-behandlar-oss-som-en-bank-19254

 3. Vad göra som människa men inte som medborgare i Sverige. Kunde jag skulle jag tvinga honom att konvertera till islam och dra in hans medborgarskap för han tänkte förmodligen vilken bra snyftartikel det kunde bli.
  Hjälten var redan utsedd.

 4. Ville frias
  Inför hovrättsförhandlingen hoppades Fredrik Önnevall att han skulle frias med hjälp av ett så kallat humanitärt undantag.
  – Jag tycker att det känns bra att detta ska prövas igen. Och jag är jättepositiv till att SVT betalar våra rättsliga kostnader. Men inte eventuella böter, förstås, sa Önnevall inför hovrättsförhandlingen.
  Alla tre i teamet har erkänt att de hjälpt Abed att komma till Sverige. Men de nekar till att ha begått brott.

  Rättsliga kostnader betalas med licens pengar. Märkligt då dom var åtalade som privat personer.

  • ”SVT betalar de rättsliga kostnaderna”, typiskt kommunistsnack, det är ju för fan våra skattepengar, idiot!! PK kan inte var riktigt normala som tycker det är helt OK

 5. Hans enorma motvilja mot nationalstaten borde också belysas av SVT. Hans åsikter är ganska extrema, både i Sverige och globalt. Jag antar att han däremot inte är emot att Palestina rensar bort judarna och gärna ser att kurderna får ett eget land. Hans arbetsgivare borde ta avstånd från en sådan galning. Han borde vara stolt över att få göra samhällstjänst, jag kan ge tips på tjänster som skulle öppna ögonen en smula.

 6. Om fängelse så kan han ju få träffa andra med samma intolerans mot gällande lagstiftning. För att kommunicera kan han ev behöva tillägna sig utrikiska språkkunskaper?

  • Han har bevisat att han kan såväl arabiska som grekiska…Möjligen bör han studera zigenar/tatter-språken ! Är förvånad att Hovrätten inte tror på hans godhjärtade insats,för en stackars lyckosökare.

 7. Den insmugglade ska väl naturligtvis granskas av Migrationsverket i syfte att fastställa att personen skall åter till Grekland för att söka asyl där?

  Allt annat vore ju inkorrekt agerat enligt gällande lagstiftning på asylområdet?

 8. Godhetsknarkande idiot.Hade varit bättre om var kvar i Kina och hjälpte till med risskörden det som SVT kommunister hela bunten.Städa ut idioterna från Sverige. MVH ADOLF

 9. Varför överklagar han, vad är det han inte förstår, att han har brutit mot lagen? Läs domen en gång till då, förbaskade mupp och rättshaverist!

 10. Ett billigt och lågt straff för en som åsamkat svenska skattebetalare och staten miljonkostnader!

  • Tillhör man som i detta fall det svenska PK-etablissemanget så blir domen inte värre än så här, konstigt att det inte blev en friande dom när denna handling enligt denna journalist naturligtvis bara handlade om svensk vanlig självklar kärleksdrypande barmhärtighet !
   Likhet inför lagen i dagens hycklande Sverige ?
   Svar nej.

 11. När journalister ändå är i branschen med människosmuggling vore det bra om dom på sina resor till utlandet kunde bistå med att smuggla UT några av de c:a 50 000 papperslösa (varav helst kriminella potentiella terrorister) som nu uppehåller sig olagligt i Sverige.

 12. Inte undra på att de vill bekosta den statliga propaganda-apparaten med skattemedel.

  Folk blir ju förbannade och vägrar stötta skiten.

  Dessutom lär de vara ytterst få som betalar licens i utanförskapsområdena…

 13. Ett mer rättmätigt straff borde vara att stå för de insmugglades försörjning, och om det behövs även finansiering av deras ättlingars liv. Alternativt ordna så att de insmugglade får komma hem tillbaka till sina länder.
  Nu kommer de istället undan med ett symboliskt ”straff”.

 14. …Fredrik står för hans uppehälle och skolgång tills han är självförsörjande och givetvis ska detsamma gälla om Abed får/fått hit sin familj…
  Nä du det kommer han inte att göra. han kommer inte att offra en krona ur sitt kapital..han behöver det att köpa sig lejd den dag då mussarna börjar kapa sina invandringsvurmare. Precis som i Iran, där sprang ju kommunisterna och skrek tills nyordning tillträdde. Då blev många V icke-närvarande.

 15. Straffet borde blivit ett skadestånd till svenska staten baserat på hur mycket pengar som läggs ut på fallet ända tills en ev. självförsörjning inträder.
  Sparken från SVT borde också vara ett måste.

 16. Gossebarnet var inte i nöd. Han hittades inte på gatan och för att återförenas med sina föräldrar i Sverige.

 17. Positivt överraskad på gränsen till chockad fastän straffet inte står i proption till skadan. Nu vet jag inte de närmare omständigheterna kring ”15-åringens” hemförhållanden men en allmänt förekommande uppskattning (Bali med flera) är att de kostar svenska skattebetalare tre (3) miljoner om året. Önnevall & Co borde istället tvingas betala de faktiska kostnaderna för deras äventyrligheter.

Kommentera