90 procent av plastavfallet i haven kommer från tio floder i Asien och Afrika


MILJÖFÖRSTÖRING. Olika uppgifter påstår att det hamnar mellan åtta och tretton miljoner! ton plast i haven varje år. Det är naturligtvis inte bra, det är svårt att fiska plast och äta. 

I Sverige angriper vi problemet på sedvanligt sätt, genom att låta svenska konsumenter betala för ett globalt problem som i bästa fall gör nytta i närområdet men inte på totalen.

Ett lätt sätt är att höja priset på platspåsar till 2,50-3 kronor per styck och det gillar handlarna. Påsarna är utan konkurrens deras mest lönsamma produkt.

Nåväl, missförstå mig rätt, vi ska inte slösa på plastpåsar eller något annat men när Miljömupparna pratar om drivmedelsskatter, flygskatter och skatter på allt annat så låter det som Svenne Banan ensam är ansvarig för nedskräpning, miljöförstöring och eventuell klimatförändring på jorden.

Miljörörelsen i Tyskland gav Helmholtz-Zentrum für Umweltforschung (UFZ) i Leipzig i uppdrag att ta reda på varifrån plasten i världshaven kom och hur plasten hamnar i haven.

Det visade sig att det inte var plastpåsar från Lidl, Coop, Willys och Ica som förorenar. Det visade sig nämligen att 90 procent av plastavfallet i världens hav kom från tio stora floder i Asien och Afrika.

PI-News

-Pettersson inser att det är ett väldigt ineffektiv sätt att satsa dyra pengar i Sverige på miljön om man vill ha mest effekt per krona, men det har svenska politiker aldrig brytt sig om. Bara de får känna sig duktiga med andras pengar…


26 responses to “90 procent av plastavfallet i haven kommer från tio floder i Asien och Afrika

 • Plastproblem i Dominikanska Republiken | Petterssons gör Sverige lagom!

  […] 90 procent av plastavfallet i haven kommer från tio floder i Asien och Afrika […]

  Gilla

 • Plastproblem i Dominikanska Republiken | Petterssons gör Sverige lagom!

  […] 90 procent av plastavfallet i haven kommer från tio floder i Asien och Afrika […]

  Gilla

 • Drabbas inte av plastpaniken | Petterssons gör skillnad!

  […] 90 procent av plastavfallet i haven kommer från tio floder i Asien och Afrika […]

  Gilla

 • Kunde dom inte komma på det själva | Petterssons gör skillnad!

  […] 90 % av plasten i haven kommer från tio floder i Afrika och Asien […]

  Gilla

 • Suzie

  Sjuklöverligan gör Sverige till en gigantisk soptipp genom sin massimport av dysfunktionella icke intergrerbara klanfolk från just dessa områden,menap,plus alla romska tiggare från Bulgarien och Rumänien som är superduktiga på att skapa soptippar och bygga kåkstäder.Håll Sverige rent!!

  Gilla

  • Stenbock

   Suzie:
   Precis… Tror det är just av denna orsak,som landets mest undergångna stad Malmö,nu planerar att öppna s.k. ”Babyluckor”.
   Sådana har funnits länge i västliga världens storstäder,för att i mån hindra förtvivlade mödrar,att döda sina nyfödda.
   Men att en liten svensk stad,skall tvingas tillgripa sådana lösningar är bevis för,att mångkulturen än en gång präglar Absurdistan.

   Gilla

 • eugenecork

  kommer att gå för Europeér som det gick för
  Dronten, den hade förkrymta vingar…Europeér
  å sin sida har förkrymta hjärnor…

  https://sv.wikipedia.org/wiki/Dront

  Gillad av 1 person

 • gamgubben

  Vilka skall skuldbeläggas i Sverige, naturligtvis svenskar eftersom alla andra nationaliteter är mycket bättre, detta enligt 7-klövern.
  Nu uppstår ett märkligt fenomen, även om de nyhitkomna blir svenska medborgare efter några, allt för få, år så blir de inte skuldbelagda som genetiska svenskar.
  Möjligen deras barn som lär sig svenska och skaffar sig ett arbete, då är de färdiga för skuldbeläggning eftersom de blivit skattebetalare.
  Håll med om att Sverige gör skäl för namnet Absurdistan.

  Gilla

 • age

  Södertälje har nog en av ärldens bästa sopsortering.
  Två soptunnor med vardera sex fack ger en mycket
  bra sortering.
  Turistattraktion? Kanske mål för studieresor?
  Något för Södertälje att tjäna pengar på?

  Gilla

  • Stenbock

   age;
   Motsatsen finns att beskåda i ”mitt Ghetto”…I soprummet kan man inte längre gå in, p.g.a. allehanda sopor.matrester och bortkastade möbler,från nybyggare som flyttat,för omplacering i landet.
   Alltså upp med dörren,och sedan kasta in plastkassen och därvid söka träffa en av de större behållarna.Kärl som f.ö. alltid är fyllda till bredden…..
   Vad betr. plast i våra hav,är detta ”miljöproblem” i varje fall inte synligt i Öresund,där jag ofta promenerar utmed stranden.
   De fiskare jag ofta talar med,är istället bekymrade över att deras fångplatser hemsökes av allt fler sälar.
   Detta beror enl. dem,på att vattnet är renare än någonsin tidigare.
   Kanske skulle miljöaktivisterna åka ut och bekanta sig med det verkliga förhållandet,från de som dagligen livnär sig av fiske.

   Gilla

 • age

  Är någon överraskad?

  Gilla

 • Ingemar

  Det Svenska (Nordiska) skräpet, som jag flera gånger försökt säga, är en mycket liten bråkdel av havsskräpet det bevisas bla av att Bottenhavsstränderna är rena (jag har själv varit där och badat mm). Skräpet i värdshaven kommer från andra länder och Utländsk sjöfart, Svenskar slänger mycket lite i havet det är jag säker på!
  Medierna och vår vanstyrande Regim försöker dock med propaganda skuldbelägga de riktiga Svenskarna även för havens nedskräpning. Bara lögnpropaganda, som sagt!!

  Gilla

 • larslindblog

  Man lär sig väldigt mycket på detta forum.!!

  Gilla

  • Mia

   Och här lär du dig litet mer:

   Mikroplast kallas små plastpartiklar som är mindre än 5 millimeter i diameter. Det utgör också den största andelen av allt plastskräp i världshaven.

   Plastpartiklarna kan komma från en rad olika källor, till exempel slitage på bildäck, konstgräsplaner, tvätt av fleeceplagg, skönhetsprodukter och båtskrov.

   På senare år har problemet med mikroplast uppmärksammats allt mer. Ett bekymmer är att havets små invånare får i sig plastpartiklar i tron att det är föda. Plastpartiklarna bryts dock inte ner i matsmältningsorganen, utan kan ligga kvar länge och orsaka stora problem för organismen. Man misstänker också att plastpartiklarna kan knyta till sig miljögifter, vilket drabbar både de djur som råkar äta dem samt individer som står högre upp i näringskedjan.

   Gilla

   • Stenbock

    Mia:
    Tror att alla Petterssons läsare förstår att fiskarna inte livnär sig av enbart plastflaskor,plastmuggar och ICA`s plaspåsar
    a` 2:50/styck. ‘
    Sedan är min fråga till dig har du själv någonsin upptäckt detta ”mikroplast” i Bottenviken/Östersjön ? Själv bor jag i ett
    område som gränsar till Atlantens avstickare. Har vare sig vid bad eller vistelse på detta hav,sett något sådant.Möjligen en eller annan ”flaskpost” har guppat förbi.Dessa äter tydligen inte de arter du befarar sprider sina matvanor vidare i näringskedjan.

    Gilla

   • Mia

    Jag har inte tänkt på att titta efter någon mikroplast, antar att det är svårt att se genomskinliga föremål på mindre än 5 mm bland vågorna.
    Ja, jag förstårr att du förnekar det här problemet,
    Du kanske borde läsa på litet…

    http://www.regeringen.se/artiklar/2017/02/plast-i-haven–ett-omfattande-miljoproblem/

    Gilla

   • odalkvinnan

    Artikeln ovan handlade om bristen på diskussion då man placerar folk på en skala. Jag vill ge Mia lite rätt här. Hon tar upp ett problem som diskuteras utomlands.Där jag bor finns många expats. De gör på ett annat sätt då de har ett problem. De anordnar en dag då olika människor får komma till tals, olika experter. Sedan har man mat och dryck och pengarna går till forskning. De är trevliga tillställningar, alla skänker pengar och känner sig goda för ett tag. Flera åsikter och forskningsunderlag under trevliga former

    Gilla

 • Stenbock

  Detta är ett av många påståenden,som vi i Skandinavien får inpräntat genom PK-median ,och landets Gröna Miljöaktivister. Här skuldbelägges vi N-Europèr speciellt, som de svarta fåren i allehanda miljöfrågor.
  Detta inte minst när det gäller CO2-utsläppen.I Tyskland som är/var största bilproducenten på vår jord,begär deras Gröna parti,att förbränningsmotorer (alltså inte endast Diesel) skall förbjudas,innan år 2030 !
  Då skall vi veta ,att Tyskland som har nästan tio gånger fler invånare än vi i Sverige,orsakar/släpper ut c:a 2 % av jordens totala CO2 !
  Omsatt till Sverige innebär detta,att vår andel utgör 0,2 % av denna enorma propaganda,som miljöaktivister dagligen tutar i oss.
  Så riktigt som Pettersson skriver,att detta i grunden är en uppfunnen fara, som vissa multimiljardärer tjänar storkovan på,liksom deras upptäckta Klimatuppvärmning.
  http://img.lemde.fr/2017/09/09/0/0/2200/1478/534/0/60/0/d091873_3487-
  ydf4xy.yqb2t65hfr.jpg
  Om de Gröna får bestämma innebär detta,att många miljoner personer kommer att ställas arbetslösa enbart inom bilindustrin.Hur många andra miljoner,som blir beträffade är ju astronomiskt tal.

  Gillad av 1 person

  • Stenbock

   Efter nattens ”sömn”,vill jag lägga till några rasistiska meningar.
   De som besökt olika delar av jorden har säkert upptäckt,att kulturerna i olika länder spelar största rollen,när det gäller ordning och reda.Orena gator börjar redan i s:a Italien/Spanien,och tilltar alltmer ju längre söder eller öster du beger dig.I vissa arabländer ser det som på våra tippar där flugor och andra steklar livnär sig. Men det luktar apa. Slutligen tror jag inte att vi i ordnade länder,kan lära 3:e världen,hur de skall umgås med sina plastpåsar,och framför allt deras plastflaskor/muggar…
   För er som känner till,att jag bor i ett nytt Svenskt ghetto här ett exempel på annorlunda seder.När jag går ut kan jag utläsa i vilka lägenheter det bor berikare av olika nationaliteter.Nedanför deras balkonger ligger mestadels filterfimpar,kapsyler,sprutor och andra bortkastade ting.Plastpåsar flyger runt kring de ynka gröna växter som finns kvar.(Allt växande har man tvingats klippa/såga ner för att öka säkerheten)
   Sista snutten…Läste i morse att Malmö nu till zigenarnas fromma, planerar att öppna ”babyluckor” !

   Gilla

  • Stenbock

   Mia:
   Förlåt mig men jag tvivlar på allt,som publiceras vid svenska undersökningar. Har man en gång ljugit för mig,är dessa lögnare i framtiden ”persona non grata” . Håller mig a`jour med utländska källor,inte bara i detta specifika fall. Prova på och du skall upptäcka en helt ny världsbild !

   Gilla

  • odalkvinnan

   Det som också kommer på tal i Ty är att det snart kommer att produceras mycket elbilar. De är lättare att tillverka och där kan det bli stor arbetslöshet. Hoppas tyskarna löser detta, det brukar de göra, de hittar på något annat.
   Sverige behöver väl någon som hittar på något nytt så folket får jobb. Kullager, skiftnyckeln, hoppas något nytt tillkommer. De nytillkomna har inte utmärkt sig direkt inom innovationsområdet sista årtusendet. Det handlar om svenskens goda arbetsmoral, uppfinningsrikedom och där ligger många i lä

   Gilla

 • Kalasbetalaren

  Tror att den mesta plasten i haven kommer från fleecekläder som är gjorde av återanvänd plast och som ”miljövännerna” jublade över när den kom!

  Köp inte fleece!

  Gillad av 1 person

 • ossie

  Har också reagerat på dessa dumma påståenden att plastgrejer man använder hamnar i havet. Mina plastpåsar och annat plast hamnat i mina hushållssopor som jag bär till sophuset som sedan hämtas och går till fjärrvärmaförbränning. Det som hamnar i havet är en liten klick knappt försumbar. Men som vanligt liksom klimathysterin ska allting överdrivas till vansinne.

  Gillad av 2 personer

 • Torleif

  I östra Afrika, där jag har arbetat, slängs det (blå) plastpåsar överallt, plus plastflaskor. Någon renhållning har dom inte. Inte heller något pant-system. Det finns inga offentliga papperskorgar heller. Allt slängs där man står.

  Gillad av 2 personer

 • Conny Lundberg

  Tack för denna artikel, Pettersson! 🙂 Jag har länge undrat över alla dessa såå generella påståenden som man försöker skuldbelägga det svenska folket med och så visar det sig att det var helt andra bovar som var de skyldiga! Någonting som vi väl känner till när det gäller krig och flyktingar t ex?!

  Gillad av 1 person

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: