Det räcker inte med att vara född i Sverige för att känna sig som en svensk

NATIONALISM. Saman Ghoddos är född 1993 i Oxie, Malmö, Sverige. Han har nyligen fyllt 24 år och är väldigt duktig på att spela fotboll. 

Samans föräldrar är från Iran och han har dubbla medborgarskap, iranskt och svenskt. Saman är så duktig så han har spelat i både Irans och Sveriges landslag på lägre nivå, men nu blev det dags att välja. Man får inte representera två landslag på tävlingsnivå.

Saman Ghoddos säger: Jag är född och uppvuxen i Sverige. Det var här jag lärde mig gå, sparka boll och läsa mina första rader i skolböckerna. För det är jag evigt tacksam och jag kommer alltid att älska det land som beredde plats för mig och min familj”. 

Men jag står fast vid mitt beslut att representera Iran och och spela för det iranska landslaget framöver, säger Saman Ghoddos till osdsport.se

-Pettersson vill på intet sätt kritisera Ghoddos för sitt val, men väl dem som tycker att det räcker med att åka tunnelbana för att bli svensk. Rötterna sitter djup, det tar minst tre generationer för att bli svensk. Kanske mer för dem som kommer långt bortifrån och kulturer som är så enormt skilda från vår egen och det finns naturligtvis undantag. Barn till de finnar och från andra närstående kulturer blivit svenskar på en generation.

Det är bara att önska Saman Ghoddos lycka till i det iranska landslaget och slänga ett extra öga när de spelar…

26 thoughts on “Det räcker inte med att vara född i Sverige för att känna sig som en svensk

  1. Jag tycker det låter logiskt. Det är så det fungerar. Det är dåligt underbyggd sanning och många floskler, som sprids i samband med mångfaldstanken. Närmaste familjens släkt och vänners bakgrund och kulturpåverkan är nog avgörande i 99 procent kan jag tänka mej om jag går till egna erfarenheter. Dock ingen regel utan undantag förstås. Våra sk. nya svenskar är nog mest en korkad kommunistisk dröm, som liksom alla kommunistiska drömmar, omvandlats till en dyrköpt katastrof i många delar av Sverige.

  2. grebom5 – Sweden – Retired male with more than 25 years experience of overseas work, mostly in Africa and Asia but also Europe. Convinced that Islam is a dangerous religion present in our time but still using medieval ways of practising their religion.
    gamgubben skriver:

    Ta av honom det svenska medborgarskapet eftersom han inte vill representera vårt land.
    Han har ju tagit ställning att Iran är hans land och icke Sverige. Våra regler om medborgarskap är mesiga i överkant!

  3. Klart att han ska spela fotboll för Iran. Han är inte svensk och ska därför inte spela i ett svenskt landslag. Tyvärr är det numera så många icke svenskar i det svenska fotbollslandslaget att jag har helt tappat intresset för svensk landslagsfotboll.

  4. De utlänningar som flyttat till Sverige för att bosätta sig här, deras barn som föds i landet och går skolan här, skall ses som svenskar.
    De som inte är födda i landet är ny svenskar och drömmer oftast om att flytta tillbaka till sitt hemland, men det gör inte deras barn, som föds och är uppvuxen i Sverige.

    • Man blir inte svensk bara för att man föds i Sverige. Svensk blir man om man har svenska föräldrar även om man råkar födas utomlands. En kattunge som föds i stallet blir inte en häst..

      • Exempelvis Australien som är och varit ett stort land för emigranter anser att de som kommer som emigranter till landet är ny Australier, och de som föds i landet och växer upp där är Australier, oavsett varifrån föräldrarna kommer.
        Jag anser att det är en logisk och korrekt bedömning.

      • Saman är född i Sverige gått skola här och vuxit upp i Sverige,
        han skall räknas som svensk, att han har utländskt ursprung hör inte dit.
        Nu har han dubbla medborgarskap som gör det möjligt för honom att lätt åka till Iran, som hans föräldrar kommer ifrån, och kan också spela fotboll för deras landslag.
        Orsaken att han spelar för Irans landslag kan vara många, kanske det är lättare att få en plats där, sedan är iranier trevliga och sympatiska människor, kanske bra kamratskap i de iranska landslaget.
        Men när en svensk spelar med i landslaget kan ni väl alltid hålla tummarna för laget, när de inte spelar mot Sverige.

      • Sverige bedrev ett rasforsknings institut innan nazisterna och det visade sig genom undersökningar de gjorde att några renrasiga svenskar fanns inte, utan de var uppblandad med andra nationaliteter.
        Det där med renrasiga svenskar kan du glömma, det är en blandad befolkning genom inflyttningar från andra länder, som skett under en mycket lång tid.

  5. finns en pojk i vår släkt som i Umeå stad träffade en flicka så fin. Från Iran hennes föräldrar kommit på -70-tal. Hon, sedan barnsben varit här men vet ni vad? Hon kunde ingen svenska(gick på Universitetet) utan KRÄVDE att samtal med henne skulle föras på engelska!!! Tack o lov tog det slut då pojken inte var iranier. han blev liksom”uttittad, övervakad” av hennes farbröder.

  6. Jag är inte född i Sverige, men jag anser mig vara kulturellt svensk. Många etniskt svenska är alltför ”generösa” i sin syn på vad svenskhet innebär, och menar att svensk blir man vid bosättandet i Sverige, eller vid erhållandet av medborgarskapet. Vissa ivandrare däremot har till mig framhållit att ”Du blir aldrig svensk, svenskar kommer aldrig att acceptera dig, försök inte ens” – dessa invandrare har bevisligen fel, och i min mening är deras utsagor dessutom ”rasistiska” (generalisering av svenskar, och felaktig sådan). Sammanfattningsvis vill jag säga att det är med sorg som jag konstaterar den pågående mångkulturella omdaningen av Sverige, och det gortskridandet av nedmonteringen av den nationella sammanhållningen och välståndet.

  7. Iranier som kom hit efter Khomeinis maktövertagande var ofta rel välutbildade och inga religiösa fanatiker. Så vitt jag vet, har de också klarat sig betydligt bättre än t ex afrikaner. Det hade varit positivt om han hade spelat för Sverige och ett föredöme för andra.

  8. Ofta hör man eller läser man i media ”han/hon/jag är född i Sverige” och att det är ett argument för än det ena, än det andra(särskilt förmåner, som rätt att FÅ arbete, FÅ lägenhet osv.). Men att bara vara FÖDD här innebär inte att man blir svensk, dvs. att tankar och beteende blir svenska.
    Man hör ofta argumentet att någon är född här och har gått i skola här som skäl för att inte bli utvisad, t.ex. på grund av att föräldrarna blivit utvisade.
    Men detta är ju inget unikum. Många barn som har utlandsplacerade föräldrar (företag, diplomati, SIDA….) kanske föds i ett annat land, växer upp där, får kamrater där, går i skola där men måste ändå bryta upp när föräldrarna måste flytta. När det gäller dessa barn dessa barn talas det aldrig på detta sätt att en flytt till hemlandet skulle vara den största olyckan. Det är bara för dem att bryta upp!

    • Sverige ska ha så himla öppna gränser – alla ska ha rätt att få jobba och få bidrag i Sverige. Men då måste ju alla länder ha öppna gränser – rätt att jobba och få bidrag i alla länder. Jag har träffat många arbetslösa svenskar som vill lämna Sverige, men man måste ju ha ett jobb utomlands. Det är mest svenska civilingenjörer och sjuksköterskor som kan få jobb utomlands. Samtidigt kan hela världen få jobba i Sverige som servitör etc. och få massvis med bidrag. Sverige är som ett drömland som delar ut bidrag till alla som kommer hit.
      .

  9. I min yrkesroll stöter jag på en hel del invandrare och jag har under många års tid frågat var kommer du ifrån, hur länge har du bott i Sverige och känner du dej som svensk eller t.ex. Iranier ? ingen har någonsin sagt att dom känner sig som svenskar utan det är hemlandet som gäller så en Iranier alltid Iranier o.s.v.

      • Mia ! Det begriper väl en idiot också !!! Det är bara dina intelligens fria parti ledare som som snackar massa skit . Dom hävdar ju bestämt att alla blir svenskar så fort dom har passerat innanför svenska gränsen . Dina parti ledare som släpper in allt och alla och lite till som du har så stort förtroende för . Partierna som du hoppas har lärt sig något av misstagen vilket dom inte gjort dom senaste 30-40 åren . Så rösta du vidare och förstör för våra nästa generationer !!!

      • Fast Mia svenskar får ju inte bo i sitt eget land. Utlänningar ska jobba i Sverige och svenskar tvingas flytta utomlands eftersom de är arbetslösa i Sverige.

      • Det finns ingen som är så svensk som en svensk som bor i utlandet. Men det hindrar ju en inte från att lära sig nya landets språk, jobba och betala skatt där, respektera dess lagar och traditioner, visa tacksamhet för värdlandet etc.

  10. På nittiotalet valde företagen att anställa utländska it-ingenjörer i stället för svenska it – ingenjörer. En utländsk it-ingenjör kom hit med sin fru och tre barn. Jag träffade frun som var arbetslös och levde på bidrag. Hon läste bara hemlandets tidningar på nätet. Hon visste bara om vad som hände i hemlandet och inget i Sverige. Hon åkte hem till hemlandet hela september och tre veckor under julen.

    En gång på AF hade jag en utländsk platsförmedlare som inte kunde svenska. Han skulle hem till hemlandet på semester 5veckor under hösten. En kvinna som jag träffade 2005, hon hade läst sitt modersmål och svenska i hemlandet, men hon hade aldrig lärt sig svenska. Hon skulle gå en utbildning för utländska akademiker under en termin som gav automatiskt jobb i förvaltningen i Sverige. Hon var på väg att köpa lägenhet i hemlandet. Listan kan göras lång på invandrarna som har hjärtat i sitt hemland. Medan många etniska svenskar har tvingats flytta för att de inte har fått jobb i Sverige. Många svenska pensionärer flyttar utomlands. Sverige är bara ett land som folk jobbar i, kan man så för man ut pengar utomlands. Det är därför skola, vård fungerar dåligt – det finns så få som har sitt hjärta i Sverige och vill jobba för att det ska bli bättre i Sverige.
    PS. Man retar sig på alla invandrare som ska hem till sina hemländer så fort de har semester, varför bor de i Sverige? Alla svenskar är rasister enligt många invandrare, men varför bor de i Sverige förutom att få jobb eller bidrag? Sverige känns som ett mobbat barn som fortsätter att gå till skolan fast man blir mobbad.

    • Jag anser att du är helt okunnig i ämnet gällande invandringen.
      Sverige har varit i behov av arbetskraft under lång tid där de som önskade komma till Sverige måste ansöka från sitt hemland om det.
      Förutsättningen att få komma till Sverige var att det fanns behov av personen som sökte, och att det fanns bostäder, som oftast företagen såg till att sådant fanns, som var i behov av arbetskraft.
      Det var en invandring av människor som landet hade behov av.
      Det som skett på senare tid av den politiska auktoriteten är att vissa länder har utsetts som asylländer, som också är muslimländer.
      Från de här asylländerna om de kommer till Sveriges gräns skall de bli insläppta för att kunna ansöka om uppehållstillstånd.
      De behöver inte ha pass eller några andra ID handlingar, utan kan komma med vilka påståenden som helst om deras bakgrund, det kan vara terrorister, kriminella m.m. mycket svårt att kontrollera deras bakgrund och även mycket tidsödande.
      Arbetsmarknaden har inget behov av de här människorna och det finns inte heller bostäder för dem.
      Pressen på skolor blir mycket stort, det finns varken lärare eller lokaler, sjukhusen blir överfulla, därför med anhörighetsinvandring kan sjuklingar komma in som behöver vård.
      Polisens resurser havererar, med mycket negativa följder m.m.
      Det finns endast en sak att göra och det är att total stoppa all asylinvandring och anhörighetsinvandring.
      De som önskar komma till Sverige och landet har behov av, skall söka genom svensk ambassad uppehållstillstånd.
      Sverige skall ta emot flyktingar men det skall vara kvotflyktingar som FN utser och finns en kvot för det.

  11. Nej det tycker jag inte! Han har av någon anledning flytt från Iran och det borde vara tillräckligt för en moraliskt rättrogen man att inte ställa upp för det landet när det gäller något så officiellt som att spela i landslaget. Han borde med alla mått mätt och all hänsyn tagen ställa upp för det land som givit honom och hans familj ALLT, som är nödvändigt här i världen och mer till, och kanske till och med räddat deras liv, Jag tycker det visar en hånfullhet och ett skandalöst otack från honom och är på gränsen till utvisning!

    • heraldikern, du skriver att han av någon anledning flytt från Iran, trots att det klart och tydligt står i inlägget att han är född i Malmö. Har du läst inlägget?

      Varför hans föräldrar flyttade till Sverige vet jag inte. Om de flytt eller flyttat hit för att arbeta har jag ingen aning om. Det står i varje fall i tidningarna att föräldrarna var kloka nog att tvinga grabben gå i skolan så han fick godkända betyg, annars hotade de med att förbjuda honom att spela fotboll.

KommenteraAvbryt svar