Lokaltidning kallar sina läsare lätt utvecklingsstörda…


MEDIA. Rubriken ovan är lite tillspetsad men i gårdagens Eskilstunastyrda lokaltidning som kallas Södermanlands Nyheter var nyhetschef Roger Sundberg i farten med en krönika som kommenderade USA:s president Donald Trumps användning av Twitter.

Det är inget lokalt ämne precis, trots att SN i åratal lovat att de ska satsa mer på det lokala och sedan gjort tvärtom. SN och Sundberg har tydligen större ambitioner än att förmedla nyheter av lokalt intresse.

Att sitta på en kontorsstol i Nyköping och i en lokal landsortspublikation kommentera världspolitiken kan annars anses tyda på hybris. Nu är ju Sundberg nyhetschef och vet självklart bäst själv vilket innehåll som intresserar den lokala tidningskonsumenten i Nyköping. Alternativet är att han inte har en aning.

Krönikör Sundberg tycker i alla fall att Twitter i största allmänhet är ” ett lätt imbecillt socialt medium”, slut citat. Man får närmast intrycket att herr Sundberg anser att alla media och sociala plattformar är puckade, utom SN då. Om han anser att alla 320 miljoner som använder Twitter och är puckade är svårt att veta eller om han anser att Södermanlands Nyheters redaktion som Twittrar är det.

Kanske kan det vara bra för Sundberg att känna till i framtiden att Twitter numera är ett vedertaget och viktigt kommunikationsmedel inom politiken. Ett enkelt och snabbt sätt att nå ut till ett stort antal väljare. President Trump som konsekvent använder Twitter och är en föregångare på det området har två Twitterkonton: ett för presidentämbetet med runt 20 miljoner följare och ett privat twitterkonto med 36 miljoner följare. Som en jämförelse har Sundbergs SN ett eget Twitterkonto med 3 600 följare. Ska man tolka Sundberg rätt är det 3 600 ”lätt imbecilla” följare av SN. Det låter i och för sig inte helt otroligt…

Imbecill betyder okunnig, utvecklingsstörd, dum; ordet kan liknas vid begreppet ”vet inte vad de handlar om”. Det används ibland för att beskriva personer med lågt IQ (25-65) och var tidigare WHO:s officiella beteckning för måttlig psykisk utvecklingsstörning. Om det är så lämpligt att kalla sina läsare utvecklingsstörda kanske herr Sundberg kan svara på, men det ett språk som seriösa medier undviker.

Roger Sundberg var tidigare kriminalreporter på Södermanlands Nyheter och på den tiden när jag trodde att det fanns hopp för media skickade jag honom en del tips som han tackade för och troligen sedan slängde i papperskorgen, det blev inget av det i varje fall. Ett av dem var nedanstående, samt statistik över andra brott och även uppgifter specifikt för Nyköping och Oxelösund, som redaktionen fick och borde ha varit intressant för en sörmländsk lokaltidning att följa upp men icke… 

Roger Sundberg ligger bakom en hel del som skrivits i SN om den ”rasistiska” bloggen Petterssons som enligt SN är rasistisk trots att den friats i både tings- och hovrätt. Trots friande dom agerar lokaltidningen domare. Detta trots att de påstår sig vara helt opartiska på nyhetssidorna. Egentligen borde jag ha lämnat in en anmälan till PO och låta er vara med på turerna när medierna granskar sig själva, men de har tidigare blivit rejält fällda för grova publicistiska övertramp. 

Så det kanske ligger lite i Trumps Twittrande med sina väljare, han slipper gå omvägen över media som vinklar efter egen agenda…


11 responses to “Lokaltidning kallar sina läsare lätt utvecklingsstörda…

 • pettersonaxeagentlemansgentleman

  Den korruptionskrönte krönikören torde hysa ett i det närmaste obefintligt intresse för petitesser som professionellt balanserad och objektivt bedriven journalistik, utan avseende på politisk och ideologisk agendataktik. Dessa ovidkommande detaljer är ingenting en driven pressgeneral med ambitioner på att hålla sig kvar på den moraliska täppan ägnar sig åt.

  Fastmer ådagalägger den i sammanhanget sorgligt subkapable Sundberg en passionerad besatthet av att löpa globalisternas smutsiga men välavlönade ärenden, oavsett hur förnuftsstridiga de PK-infekterade inläggen än må te sig för den välinitierade och kritiske betraktaren av hans kulturnedbrytande krumbukter och Soros-sanktionerade saltomortaler.

  En feminin och emotionsdominerad retorik, vars egenskaper är inkompatibla med begrepp som logik, konsekvensanalytisk förmåga och rationalitet, har ingått ett inklinationsparti med den ohöljda självgodhet vederbörande nationsbelackare och inbillade folkfostrare uppvisar.
  Andreas.

  Gilla

 • gamgubben

  Jag har alltid reagerat på när el-chocker används inom psykiatrin och att här få läsa om att det användes på friska barn under 60-talet gör mig spyfärdig.
  Måste redas ut och några ställas till svars!

  Gilla

 • Lena

  Det som sker i landet idag är det för att makten på något sätt tror sig kompensera det som de har tillåtit under tidigare år ?
  Tänk att vi har vuxit upp i ett land som många av oss trodde var ett bra land, har sällan läst något så fasansfullt och det skedde i det land som trodde sig bäst i världen !
  Ofattbart grymt !
  http://newsvoice.se/2015/02/11/svenska-psykiatriker-hyrde-sma-barn-for-grymma-ect-experiment/

  Gilla

  • Sven-Erik

   @Lena, Din länk är alltför viktig att glömmas. Om jag minns rätt var det under socialdemokratins storhetstid dessa experiment utfördes (ironi). Nu vill s-partiet, center och moderaterna glömma att de beundrade Hitler och nazismen. Sju(k)-klövern skriker sig hesa med orden rasist, nazist till Sverigedemokraterna. Ett parti som växer friskt och vågar stå upp mot den bruna politiska ideologin som då samarbetade med Hitler och nu vil förslava/utrota de som inte har deras tro.

   De läkare som utförde experimenten på barnen är sedan länge borta. Kanske fick de möta Herr Doktor Mengele i helvetet?

   Gilla

 • Gorm

  Tidningen har rätt om att läsarna är imbecilla, åtminstone de som tror på vad tidningarna skriver.

  Gilla

 • ossie

  Stackars desperata journalister som tuggar fradga när obekväma sanningar läcker ut via nätet. Tänk vilken makt de hade innan internet kom. De får aldrig tillbaka den tiden men vägrar att anpassa sig till verkligheten.

  Gilla

 • Benny

  ”Journalister” ylar för att man inte längre kan vara det filter mellan makthavare och allmänheten man var tidigare. Och med alternativa nyheter på nätet känner man marken brinna under fötterna hos fulmedia som förlorar alltmer inflytande som propagandaorgan för makteliten. Folk kan med egna ögon numera, om man vill, ta reda på fakta och många inser då hur mycket MSM ljuger om både stort och smått….som man bäddar får man ligga! Inte f-n skulle jag sörja om fulmedia försvann helt och hållet och ersattes med riktig och sanningsenlig nyhetsförmedling.

  Gilla

 • Falköga

  Jag blev nyfiken och läste ”Orwellskt om orkaner”. Nu måste jag tycka synd om Nyköpingsborna som får stå ut med en så indoktrinerad nyhetschef utan perspektiv. Bara den detaljen, att berömma Erika Bjerström som expert i klimatfrågor vittnar om mycket dålig research.

  Gilla

 • Tony

  Hörde igår i aktuellt om varför Polisen inte utreder våldtäkter på barn och andra våldtäkter, som bara läggs på hög. Och man skyller på resursbrist.
  Och den absolut största resursbristen kan man nog hitta i högsta polisledningen, sätter man den ultimata fjanten som högsta höns kan man
  inte förvänta sig annat än kaos och elände, vilket förgrenar sig ner i organisationen med känt resultat som följd. Inget företag skulle välja en så usel ledare!

  Gilla

 • Tony

  Imbecill är man om man lägger ner Pengar på Svensk Fejkmedia,
  att betala för att bli förd bakom ljuset av Svenska C journalister kan
  onekligen räknas som Imbecillt?

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: