Väder, klimat och orkaner


VÄDER. Det är tolv år sedan riktigt starka orkanen nådde USA:s fastland. Då var det orkanen Katrina som ställde till det. Nu kommer orkanerna Harvey och Irma nästan samtidigt och då är klimatforskarna genast övertygade om att det beror på klimatförändringarna och det är mycket anmärkningsvärt att två stora orkaner med starka vindar har nått USA:s fastland samtidigt, men det är tydligen inte anmärkningsvärt att det varit relativt lugnt i tolv år.

Däremot vräker monsunregnen ner över Asien som varje höst och skördar betydligt fler liv än orkanerna från Atlanten, men om detta är det relativt tyst.

SVT:s Erika Bjerström som är utrikeskommentator, har varit kopplad till miljörörelsen och inte klimatforskare, skriver i en analys att klimatförändringarna bidrar till att göra orkaner kraftigare. Vid tidigare kraftiga oväder har det pågått en debatt om om klimatförändringar i USA, men nu är det tystare, bland annat eftersom klimatforskare fått mindre finansiering under Trump, skriver Bjerström.

Donald Trump tillträdde som USA:s president den 20 januari 2017 och inte ens SVT borde kunna skylla eventuella klimatförändringar på honom men man upphör aldrig att förvånas.

”Allt i linje med USA:s nya klimatskeptiska politik under president Donald Trump där satsningar på olja och kol blivit en av den nya administrationens viktigaste prioriteringar.”

-Pettersson tycker vi ska ta det lugnt och hålla i hatten när det blåser, precis som vi alltid gjort  och om vi lyssnar på SVT:s reportrar så tänk på att de bedriver politik, inte oberoende nyhetsförmedling. SVT och andra vill förmedla ”rätt” nyheter…


8 responses to “Väder, klimat och orkaner

 • gamgubben

  Orkanerna som ger USA problem är vardera styrda av en djinn frambesvärjd av muslimska Imamer.
  Den fredliga religionen behöver naturligtvis inga av människor konstruerade vapen för att få sin religion spridd.

  Gilla

 • centurion

  Och när Sverige krackelerar, så utses SD till syndabock. Fy skäms. Nu sitter ju inte vi i regeringen och har så heller aldrig gjort. Till skillnad mot 7-klövern(tisteln), som växelvis bär hela ansvaret. Nu senast DÖ-uppgörelsen, som närmast får ses som en skymf mot grundlagen.

  Gilla

 • Mimi N.

  Grune
  Bra med bananer och lejon i Sverige. Vi har har gott om negrer. Negrerna äter bananer, lejonen äter negrer. Balans i naturen ….

  Gilla

 • Grune

  Om dom inte snabbar på med att flytta om i universum snart så kommer vi att få bananer ock lejon i Sverige.

  Gilla

 • Fredde

  Idag skriver SVT:

  ”SVT-meteorolog: Kraftigare orkaner

  De kraftiga väderfenomenen Harvey och
  Irma följer det framtidsscenario som
  FN:s klimatpanel tidigare beskrivit
  som en följd av stigande temperaturer.
  -Forskningsresultatet säger att vi
  kanske inte får fler orkaner men att
  de vi får är kraftigare än tidigare.
  Alltså att de är högre upp i skalan,
  mellan 3-5, i stället för 1-2. Och då
  gör de mycket mer skada, säger SVT:s
  meteorolog Pererik Åberg.”

  Fast längre ner skriver de:

  ”Åberg betonar dock att det är svårt
  att slå fast att det finns ett direkt
  samband mellan ett väderfenomen, som
  Irma, och klimatförändringarna. ”

  Hur ska de ha det?

  Liked by 1 person

  • Stenbock

   En annan oförklarlig förändring,är ju jordbävningarnas styrka…Den senaste utanför Mexico mätte hela 8,3 på Richter-skalan.
   Kan detta ”fenomen” också ha med ”klimatuppvärmningen”,att göra ? I så fall något miljöaktivisterna borde beskylla Trump för.
   Vad gäller sommaren som varit,tyder temperaturerna i den del av landet som jag bor snarare,att vi är på väg mot en ny istid !

   Gilla

   • Fredde

    Jodå, en MP-politiker sa att vi var tvungna att minska utsläppen, för att minska antalet jordbävningar, tsunamis och vulkanutbrott.

    Visst är det härligt med politiker som vet vad de pratar om?

    Gilla

   • Stenbock

    Vill minnas att jordbävningen i San Francisco 1906,som blivit historisk, i sin kraft och förstörelse,hade 7,8 på sin magnitud…
    Betänk då,att detta var långt innan Trump och Petterssons blogg ens var påtänkta,och miljörörelsen fortfarande vilande !

    Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: