Svart och vitt om Katrina och Harvey

På nyheterna så hör vi att det är många besvärligheter i Texas på grund av ovädret Harvey  som verkar ha parkerat över området och vräker ner mängder med regn, och självklart blir det besvärligheter när husen flyter omkring i vattenmassorna.

 

New Orleans

Senast det var ett rejäl oväder i trakterna var i slutet på augusti 2005, för tolv år sedan. Då passerade orkanen Katrina framför allt delstaterna Louisiana, Mississippi och Alabama men även andra områden berördes. Drygt 1800 människor dog, en miljon berördes och skadorna uppgick till motsvarande 800 miljarder kronor.

Under Katrina rapporterades om plundring, våldsdåd och våldtäkter, människorna tvingades löpa gatlopp mellan olika faror. Sedan när de kom i ”säkerhet” i någon idrottsanläggning så var det repris på mord, slagsmål och våldtäkter. Ur askan i elden är kanske inte ett riktigt relevant uttryck med tanke på nederbörden men ja, tja…

Under Katrina dog många av ren enfald. Eldade inomhus, eller dog av koldioxidförgiftning från en bensindriven generator som man placerat i en garderob, ty hade generatorn stått utomhus så hade den omedelbart blivit stulen och på TV-bilderna från jazzens huvudstad verkade det mest var mycket mörkt solbrända människor som klagade på regeringen.

Under ovädret Harvey i Texas så hör vi på nyheterna om altruism, ordning och hjälpsamhet trots att förhållandena är likartade eller kanske värre. Ett hjälpcenter uppgav på nyheterna i morse att de var tvungna att tack nej till mer donationer eftersom de hade fullt.

Dom ekonomisk kostnaderna för Harvey går ännu inte att överblicka men antalet döda har hittills stannat vid ett tiotal.

Om detta går det naturligtvis att undra. I Texas verkar det mest bo bleka människor som aldrig någonsin får vara med i BLM, och då menar jag inte Bonniers litterära magasin om nu den tidskriften fortfarande finns utan Black Lives Matter.

Undrar om inte amerikanerna, eller en del av dem, är de sanna kommunisterna trots den individualistiska och antikommunistiska samhällsinriktningen. När det uppstår problem så hjälper de varandra och fixar dem i stället för att vänta på att någon myndighet. I Sverige ser vi hur bra motsatsen går, för vissa grupper.

Nåväl, det var en idé som Pettersson fick från en som bor på en kulle i Södermanland om att det kanske har något med hudfärg och gener att göra. Några skyller naturligtvis på de socioekonomiska effekterna och fattigdom men då studsar frågan tillbaka.

Varför är människor fattiga på platser som är minst lika rika som Sverige…

Ja, ja, det var bara en tanke, en omöjlig tanke…

 

Texas

7 thoughts on “Svart och vitt om Katrina och Harvey

  1. USA kan nog andas ut, istället för orkanen Katrina har USA fått
    Sveriges mesta Duktigpelle Carina Bergfeldt, hon som vet bäst hur USA ska skötas!

  2. Pettersson:
    Fy,fy,fy….Nu var du på gränsen till rasist,precis som övertecknad i bland blivit anklagad för,då jag skrivit de numera opassande ord som vi äldre fick lära i skolan.
    Samtidigt vill jag berömma dig för din upptäckt,som jag personligen gjort i de olika staterna.Tror att din trogna läsare Mary Agnes i Gainsville Texas, kan intyga mina ord.Dixi`s är lite annorlunda än Texas cowboys….

    • Det är helt rätt, käre Stenbock.

      New Orleans har 65% svart population
      Houston har 24 % svart population

      Det är STOR skillnad mellan Texas och Louisiana, som Sverige och Bulgarien kanske….

      Många många åker med sina båtar bakom bilen för att hjälpa till i Houston. Mängder med konservburkar samlas in, tonvis, och sänds söderut.

  3. Jag la märke till det också, att de flesta ”offren” var svarta eller latinos och de hjälpande var vita. Säger det något?

Kommentera