SSU ska manifestera mot sin egen nazistiska bakgrund i Göteborg


NAZISM. Polisen har gett Nordiska motståndsrörelsen tillstånd att demonstrera under bokmässan i Göteborg den 30 september, men avslår färdväg och sluttid. 

Polismyndigheten har behandlat Nordiska motståndsrörelsens ansökan. I sitt beslut konstaterar Polismyndigheten att mötes- och demonstrationsfriheterna är grundlagsskyddade rättigheter där möjligheten för tillståndsmyndigheten att vägra tillstånd är starkt begränsad enligt Polisens pressmeddelande.

Mot bakgrund av den hot- och riskbedömning som har gjorts har Polismyndigheten beslutat att bevilja ansökan om att anordna allmän sammankomst men att ändra färdväg och tidigarelägga sluttiden. Demonstrationen ska avslutas två timmar tidigare än vad NMR ansökt om. Färdväg och sluttid ändras i syfte att undvika omfattande ordnings- och säkerhetsstörningar.

Det innebär att NMR får anlända till samlingsplatsen på Skånegatan i Göteborg tidigast kl. 12.00 och att avfärd från Skånegatan via Sten Sturegatan, Parkgatan och Slussgatan mot Gustav Adolfs torg ska ske senast kl. 13.00. De måste ankomma till Gustav Adolfs torg senast kl. 14.00 och demonstrationen ska avslutas senast kl. 16.00. NMR:s önskan om att färdvägen skulle gå utmed Kungsportsavenyn har avslagits. Polismyndigheten förbehåller sig rätten att ändra tillståndet vid förändrade ordnings- och säkerhetsförhållanden.

Polisen har även tagit emot en ansökan från SSU om manifestation mot nazism i Göteborg den 30 september.

Erik Nord är polisområdeschef i Storgöteborg. Han förklarar att myndigheten kommer att arbeta offensivt för att beivra brott och ordningsstörningar. Han betonar att det kan vara svårt att i förväg säga var gränsen för brottslig handling går när det gäller rubriceringen hets mot folkgrupp. Som demonstrant bör man därför vara försiktig om man inte vill riskera att rapporteras:

– Det kan handla om uniform klädsel eller klädsel av visst snitt och färg, vissa attribut eller emblem och om uniformt uppträdande som att till exempel taktfast marschera med fanor och sköldar. Det finns utrymme att väga in olika faktorer till en samlad bedömning, även om de var för sig i lagens mening inte hade ansetts sprida ett meddelande av ett givet slag, säger Erik Nord.

– Våra poliser utrustas med kroppskameror för att vi även i efterhand ska kunna göra bedömningar av både brottsliga handlingar och ordningsstörningar.

-Pettersson tycker att det intressantaste med detta att SSU ska demonstrera mot nazism samma dag. Sossarna skulle kunna demonstrera vilken dag som helst på året mot sitt eget bruna förflutna. I Danmark och Norge gjordes det upp med ideologin och människorna bakom efter kriget. I Sverige rullade det på och mängder av nazister blev socialdemokrater och ledande beslutsfattare i landet. De rodde över grumliga vatten för att bli rumsrena…

Ra(S)ister & Nazi(S)ter

Gammelfascisten (S), Judepassen och yttrandefrihet

Löfven gick med i socialdemokraterna när S tvångssteriliserade mindervärdiga människor

Ett rött J. En svensk socialdemokratisk idé för att veta vilka judar som kom till Sverige. Hitler lärde sig mycket av svenska socialdemokrater.


3 responses to “SSU ska manifestera mot sin egen nazistiska bakgrund i Göteborg

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: