Lokaltidningen avgör inte vad som är yttrande- och åsiktsfrihet

INSÄNDARE. Eva Burman, chefredaktör på Eskilstuna-Kuriren, har i en krönika synpunkter på den svenska yttrande- och åsiktsfriheten (se nedan). Hon gör sig också till tolk för vad som inte kan tolereras i yttrande- och åsiktsfrihetens namn.

Det är nu inte hennes uppgift som chefredaktör på en landsortstidning att agera vare sig domare eller åklagare i rättsfrågor. Till detta har man i ett demokratiskt samhälle domstolar vars uppgift är att upprätthålla ett ett fungerande rättsväsende.

Ett förslag till chefredaktör Burman är att hon i mindre grad ägnar sig åt att tala om för sina läsare vilka yttranden och åsikter som hon och hennes tidning anser är rätt eller fel och mer ägnar sig åt att ge läsarna en allsidig bild av dagens samhällsproblem.

Sedan har hon självklart som alla andra medborgare rätt att anmäla publicerade yttranden och åsikter hon anser bör prövas i domstol, men något sådant exempel ger inte chefredaktör Burman i sin krönika.

Möjligen beroende på att även den mest moraliske och gudfruktige kan göra övertramp, exempelvis när systertidningen Södermanlands Nyheter, SN, på ett skandalöst sätt hängde ut en företagare i Oxelösund som rasist, nazist och fascist och fälldes av Allmänna Pressombudsmannen och Pressens Opinionsnämnd för att grovt ha brutit mot god publicistisk sed.

I sin krönika benämner chefredaktör Burman svepande även Petterssons blogg som ”högerextrem hatblogg”. Begreppet högerextrem används vanligtvis för att beskriva nazister och fascister. Det kan bara betyda att chefredaktören anser att personen som står bakom bloggen Petterssons är nazist och fascist och att samma epitet gäller för bloggens skribenter och alla som kommenterar inläggen på bloggen.

Där kan man misstänka att chefredaktör Burman i sin iver att svartmåla Petterssons blogg drabbats av tillfällig kortslutning och ser samhällsomstörtare i var och vartenda hörn. Mer troligt är att antalet nazister och fascister i Sverige är ett fåtal men att alltfler medborgare, inklusive besökarna på Petterssons blogg, är heligt förbannade på beslutfattarnas och maktens arrogans och nonchalanta attityd till folkviljan, vilket inte ursäktar plumpa bloggkommentarer.

Kanske något för chefredaktör Burman att fundera på. Förutom att hon gärna får svara på vad hon menar med hatblogg. Vad kännetecknar en hatblogg? Vem eller vilka avgör vad som är en hatblogg?

-Pettersson vill till den signaturlösa insändaren tillägga att läsarna avgör vad som är en hatblogg eller hatmedia och det går att utläsa i antalet besökare/läsare…Minns ni en av Eva Burmans kollegor och tidigare anställd i samma koncern – Journalisten som ber om ursäkt

TIDIGARE 2017-09-02. Nej, du har inte rätt att sprida vilka åsikter du vill…Eskilstuna-Kuriren om Petterssons blogg

Nedanstående är en lördagskrönika av Eskilstuna-Kurirens chefredaktör Eva Burman och eftersom det är en krönika så är det hennes personliga åsikter, när hon nämner Petterssons blogg.

Nej, du har inte rätt att sprida vilka åsikter du vill…

I Sverige har vi yttrande- och åsiktsfrihet. Grundlagen finns för att du och jag fritt, utan påtryckningar från andra, ska kunna hysa vilka åsikter vi vill och även yttra dem offentligt i olika former.

Och just yttrandefriheten har vållat het debatt senaste tiden. Nazister tillåts demonstrera på gator och torg, de har monter i Almedalen och hatsajten Nya Tider deltar på bokmässan.

Och det är här åsikterna går isär. Om det är rätt eller fel diskuteras ändå upp på ministernivå. Att få yttra sig fritt är en bärande demokratisk princip. Men även yttrandefriheten har sina gränser, och det av goda skäl.

Den innebär visserligen att du har rätt att ha vilka åsikter du vill och du har rätt att framföra dem offentligt.

MEN:

– Du har INTE rätt att yttra dig offentligt OM dina åsikter strider mot lagen om hets mot folkgrupp.

– Du har INTE rätt att yttra dig offentligt OM dina åsikter är att betrakta som förtal eller uppvigling.

– Du har INTE någon självklar rätt att uttrycka dina åsikter i andras forum, eller publikationer. Däremot i dina egna.

Förra veckan kom så en dom som åtminstone jag har efterfrågat. Man har lagfört hat på nätet.

En man i 70-årsåldern har döms i Göteborg för hets mot folkgrupp efter att ha skrivit nedsättande om muslimer i ett kommentarsfält på facebook. Enligt åklagaren har mannen “skriftligen uttalat sig nedsättande med syftning på trosbekännelse. Han skrev därvid Unga muslimer apor, en bra muslim är an död muslim”.

Inlägget postades i en stängd facebook-grupp med 4000 medlemmar. Men rätten menade att brottet inte kunde ses som ringa då gruppen var tillräckligt stor och dömde mannen till 12 000 kronor i böter.

Äntligen säger jag.

Äntligen har rättsväsendet agerat mot det vi kan se dagligen i sociala medier. Hets mot folkgrupp sker hela tiden, överallt, och inte sällan i grupper som börjar på Brottsplats…, Vi som står upp för…

Hets mot folkgrupp innebär att det är förbjudet att offentligt sprida uttalanden som hotar eller är nedsättande om en grupp av personer, med anspelning på ras, hudfärg, nationellt eller etniskt ursprung, trosbekännelse eller sexuell läggning.

Lagen om hets mot folkgrupp kom till 1948 som ett svar på nazisternas massmord av judar, romer och andra minoriteter. Den har under många år haft marginell betydelse, i huvudsak då den nazistiska retoriken var för skamfylld och därför omöjlig att framföra. Men i dag, då de högerextrema krafterna åter börjat gro, är det viktigt att vi markerar mot hatet där det finns.

Och domen väcker känslor. Flera hatsajter har rapporterat om den, bland annat Fria Tider. Och på den högerextrema hatsajten Petterssons blogg spyr läsarna hat över domslutet. “Att kalla en muslim för en apa är för snällt tycker jag … svin passa bättre” skriver en person under pseudonym.

Överklagas domen och mannen fälls igen i Hovrätten så har vi kanske ett prejudikat, alltså en rättspraxis. Då får näthatarna se upp. För på nätet finns det gott om underlag för åtal.

Åklagaren kan ju börja med att granska Petterssons blogg.

Eva Burman

-Pettersson avstår från att ha några synpunkter på ovanstående men kan berätta om när Eskilstuna-Kuriren påstod att jag spred rasistiska åsikter när jag skrev om en FN-rapport som dessutom hade varit med i Södermanlands Nyheter, en lokaltidning som ägs av Eskilstuna-Kuriren!

Yttrandefrihet och demokrati är svårt. Dessutom har åklagaren granskat Pettersson många gånger. Jag får i varje fall tacka för att chefredaktör Burman läser vår enkla amatörblogg och för reklamen.

Ni som kommenterar kan dock tänka på att följa bloggens regler, jag har ingen möjlighet att läsa alla kommentarer,

Lokaltidning påstår att FN och lokaltidningen sprider rasism

Eskilstuna-Kuriren frågar Pettersson

Eskilstuna-Kurirens politiske redaktör vill använda knytnävarna mot alternativmedia

Intressant är också att Södermanlands Nyheter, som ägs av stiftelsen Eskilstuna-Kuriren är fällda för grova publistiska övertramp när de bland annat kopplade ihop en företagsledare i Oxelösund med “Fort-Nazi”, så Eva Burman ska ta det lite lugnt med nazistanklagelser mot andra…

28 thoughts on “Lokaltidningen avgör inte vad som är yttrande- och åsiktsfrihet

 1. Demokrati i sverige är inte demokrati utan ett kontrollerande demokratur och liknar mycket den regeringskontroll dom har i Turkiet.Sverige .är det “nya” islamiska staten i norden och styrs inte av Sveriges regering.Sverige är än engång “fegisar”som sidar med dom starkaste intill nån annan blir det eller tar över.
  Sverige’s ” grannar” har nu tvingas till att stärka sina gränser mot sverige för att forhindra olagluga och kriminälla att komma från sverige inn till resten av norden.”Lokket” svenska regering forsöker lägga på jämt lurar ingen utom vissa enbart i sverige!

 2. En seriös undring- är det högerextremistiskt att länka till en dom som är en offentlig handling eller till polisrapport ( som ibland nämner signalement som msm censurerar i)?
  Eller- är det vissa kommentarer under som hon tycker är högerextremistiska?

  Offentliga handlingar är offentliga med grundlagsskydd, och kan då inte vara högerextrema i sig enligt mitt synsätt. Rätta mig gärna om jag har fel.

 3. Dessa tokiga fruntimmer, det går tretton på dussinet av dem.
  Jag kan inte för mitt liv förstå vad som hänt med kvinnorna i Sverige.

  Den här kodumma virrvarr-försöket till feminism slår igenom på den ena tokhönan efter den andra…naturligtvis trodde vi alla till mans bättre om dagens fruntimmer men inte.
  Förresten, Burmans käringa tänker visst inte på att det kan vara förtal att kalla någon för nazist eller högerextrem…
  Själv är jag varken nazist eller kommunist, lika lite är jag socialist eller höger eller vänster eller feminist. Avskyr politik samt tycker att det är lågt att vi inte ens begriper att politiska rörelser, -ismer är svårt förgörande.

  Vi skulle för länge sedan ha sparkat allt (fult ord) ovan åt (fult ord 2) tillsammans med de ovan nämnda (mycket fult ord) samt påbörjat en förnuftfull väg mot en värdig framtid.
  (fult ord 3) så det blivit av det här landet. Va?!

 4. Denna “hatblogg” lyfter upp de fruktansvärda gruppväldtäkter som hänt unga svenska tonårsflickor. Dessa fruktansvärda övergrepp får inget/alltför lite utrymme i övrig media. Varför får deras späda röster inte höras ? Har de inte lika värde som alla andra medborgare i Sverige ? För att de är flickor ?

  Varför är hets mot folkgrupp ett så mycket allvarligare brott än en gruppvåldtäkt att övrig media skriver spaltmeter efter spaltmeter om hets mot folkgrupp ? Ser man på staffskalorna är ju en gruippvåldtäkt ett betydligt allvarligare brott än hets mot folkgrupp.

  Faktum kvarstår – allt fler personer känner sig drabbade av en otrygghet i samhället och detta kommer att leda till en motreaktion. Ju längre ett problem sopas under mattan, desto större blir problemet och motreaktionen kan bli hur våldsam som helst.

 5. Nu går slaskmedias småskuttar till attack! Eva Burman anklagar Petterssons blogg att vara “högerextrem hatblogg”. Eva Burman har tidigare gjort gällande att muslimer är en folkgrupp att jämföra med samer, indianer, inuiter och okända stammar i Amazonas djungler. Slaskmedias penntrollare och svartkonstnärer befinner sig nu i samma läge som uppfinnaren i Lorry, “tänkte inte på det”. Murvlarna har drabbats av intellektuell och mental härdsmälta. I konsekvens med detta, börjar man inträngda i sitt PK-hörn, att fräsa, gläfsa, skälla och hugga.

 6. Och nu kan muslimerna fortsätta sprida sitt våldshat och våldtäktshot mot homos. Ännu en galen anpassning till sharia

  ————————————————————————————–

  Tingsrätten: Att säga ”Din jävla bög” är inte hatbrott

  Att kalla någon “din jävla bög” och hota med att ”knulla dig i munnen” behöver inte innebära att man kränker någon utifrån deras sexuella läggning. Det menar Malmö tingsrätt som inte anser att det är ett hatbrott. Att ”jävla bög” även kan användas som allmänt skällsord anges som skäl.

  https://www.sydsvenskan.se/2017-08-31/tingsratten-att-saga-din-javla-bog-ar-inte-hatbrott

 7. Den svepande formuleringen “hets mot folkgrupp” borde enligt värdegrundsevangeliet även inkludera alla nationalistiskt sinnade svenskar som finner anledning att protestera mot destruktionspolitiken och därför tvingas utstå allsköns befängda invektiv, levererade av etablissemangets lejda åsiktspräglare och presspolisiära aktörer – oaktat agendajournalistikens obstinata vägran att erkänna den reverserade rasism vi oupphörligt tvingas erfara.

  Emellertid tycks alla till buds stående medel vara tillåtna i jakten på de knorrande kättare som har fräckheten att navigera efter vanligt vuxet förnuft, rättsmedvetenhet och omdömesförmåga – klassiska kvalitéer de kullbytterande konspiratörerna inom mainstream-media saknar.
  Andreas.

 8. Eva respekterar inte svensk lag och ljuger varenda gång hon påstår sig värna om yttrandefriheten. Hon ser endast svensk lag som rådgivande och inget hon behöver följa, eftersom hon vill bestämma vad som är rätt eller fel, sant eller falskt. Yttrandefriheten blir då besvärlig och måste därför begränsas och inskränkas för oliktänkande, även om de inte yttrar sig olagligt, i hennes värld spelar det ingen roll, blir lite lättare att klämma åt folk med lagens hjälp, en lag hon själv hånskrattar åt. Eva lägger således ut dimridåer, hon vill ha monopol på allt och motsätter sig att andra ska lägga sig i. Hon låtsas som om hon respekterar demokrati och yttrandefrihet, inget kunde vara mer fel. Denna hatets predikant är mycket medveten om vad hon pysslar med, det finns inga missförstånd eller brist på kunskap, endast en skev och farlig syn på samhället.

 9. Vad är en hat blogg? Är det när dom tar upp ämnen och synliggör sånt som skitmedia vill gömma undan i sin iver att vara makten till lags?
  Ja det är naturligtvis en nagel i ögat när saker och ting kommer ut till allmänheten trots att gammelmedia gjort allt för att gömma undan, stängt ner kommentarsfält o.s.v, men kom ihåg att ni själv har bidragit till den
  utvecklingen med ert fega agerande. Vi ser det dagligen , när ni ska rapportera från den allt mer eskalerande brottsligheten, är förövaren Svensk eller i vart fall Nordisk, då finns både utförlig bild och även namn,men om brottslingen är av utländsk börd, då ersätts bild och namn med ålder till ex en 35 års? Vad har åldern för betydelse, speciellt med tanke på att den gränsen är väldigt flytande idag 13 eller 40? Dom uppgifterna hjälper inte polisen, den hjälper inte allmänheten som ibland uppmanas att komma in med tips, men utseende , hårfärg eller klädsel kan vara till stor hjälp, men det undanhåller ni gärna, och det är förmodligen meningen med det hela, att rapportera så lite som möjligt om härkomst för att myndigheten sen kan frisera statistiken så att den ser bättre ut än vad verkligheten är.

 10. Eftersom det finns många “persona non grata” i gammelmedias enkelspåriga-hylla-makten skriverier. Behövs ju med all säkerhet en plats
  att skriva av sig på eller kommentera med fakta företeelser i en mer eller
  mindre globaliserad värld och det finns hur mycket som helst att skriva om.
  Att journalister i gammelmedia måste köpas eller bakbindas i intellektuell
  mening påminner stark om Sovjetunionen på sextio-talet då kristna förföljdes av det kommunstiska maskineriet, blev av med jobben, fängslade,
  torterade och förpassade. I Sverige har man hunnit få igång ett av Sovjeternas verkställan, av med jobbet. Och vad hade dessa kristna gjort, jo trott på evangelium, ibland spridit det, ibland ertappade med en kristen
  skrift. Detta innebar att vara fiende till staten. Jämför dagens oliktänkande
  i Sverige alla som inte håller med eller tänker annorlunda, ifrågasätter värdegrunden och alla människors lika värde, en illusion, med masspsykosens
  alla farligheter. Högerextrem en av masspsykosens ordval. Jag har aldrig
  varit politiskt extrem, men därimot kritisk till det nyvarande samhållsbygget
  och den kulturella anpassningen till minoriteters dominans i samhället.

 11. Eva Burman, jag tycker nog att du skall vara glad över att folk har någonstans att skriva av sig all sin frustration på. Om du är gammal nog så kanske du kommer ihåg hur en tryckkokare fungerar? Folk behöver en ventil i detta numera arma land där nya munkavlar läggs dag efter dag.

  • Du tog ordet(eller texten) ur munnen på mig. Om folk inte hade någonstans att ventilera sin uppdämda ilska över sakernas tillstånd kan det explodera på ett mycket farligare sätt än att skriva några rader och sedan knyta näven i byxfickorna.
   Vi frustrerade kanske kunde börja kasta sten eller hiva ut journalister från balkongerna(efter kända importerade förebilder).

 12. Man kan konstatera att de flesta tidningar i Sverige började strypa kommentarsfälten runt 2014 i samband med Poroshenkos statskupp i Ukraina och när invandringen tog fart på allvar och problemen som uppstod med det. “Journalisterna” klarade inte av att folk sa emot deras lögner och propaganda som förtjänstfullt avslöjades av kunniga kommentarer som påpekade alla “fake news” man basunerade ut i MSM. Och på den vägen fortsätter MSM mot sin egen undergång och blir väl till slut som SVT en statsfinansierad skyddad verkstad med anställda som har rätt “värdegrund” vilket innebär att kritik mot systemet inte tillåts.

 13. När man tittar på bilden av Eva Burman ser allt ut att verka normalt.
  Frågan är vad felet är på insidan. Burman tror att muslimer är en folkgrupp. Muslimer finns utspridda över hela jorden och bekänner sig till en farlig och destruktiv mördarsekt som strävar efter att erövra världen. Artikel 19 i FN:s mänskliga rättigheter har hon inte läst. Om man vänder på steken så är Pettersson blogg en folkgrupp som grovt kränkts av redaktör Eva Burman.

  • Islam är numer enligt Göteborgs tingsrätt en folkgrupp
   Vi behöver därför inte göra någon skillnad på jihadister och andra muslimer. Nu är alla muslimer en folkgrupp.

 14. Det är väl bara bra att detta stolpskott gör reklam för Petterssons. Tror nog att det kan generera nya läsare som kanske tom poletten trillar ned och kanske tom säger upp Burmans dravel.

 15. Nej, jag är varken nazist eller fascist. Bara en hårt arbetande svensk som vill bevara Sverige tryggt och bra att bo i.

  Jag tycker inte svenska politiker gör ett bra jobb, de för inte folkets talan, utan handlar självsvåldigt och enligt någon slags politiskt korrekt agenda.

  Jag tycker inte att svensk media ger en riktig bild av vad som händer i landet, när man pixlar vissa brottslingar men hänger ut andra på löpsedlar, tydligen beroende på vilket ursprung personen har.

  Jag tycker inte att rättsväsendet gör ett bra jobb, när de ger en svensk böter för över 20.000 kr för att ha uppfört sig nedlåtande mot invandrare, men bara 3.000 kr i böter till en invandrare som försätter 50 personer i livsfara efter ha kastat sig över ratten i en buss på en hög bro.

  Jag uppskattar att det (än så länge..) finns fri media där man kan kommentera och bemöta vad som skrivs, vilket traditionell media allt mer går i från.

  Jag tag illa upp när Burman, B-kändisar och andra egenutnämnda rättspåvar kallar mig för nazist och fascist!

 16. Eva Burman låter som ett eko av Statsministerns vokabulär.
  och förståndsmässigt håller dom nog samma klass!

 17. Lästips till alla och Eva Burman…………….

  Ann Heberlein: “Sanningen vinner alltid över lögnen.”

  “Häromdagen stötte jag på en bekant när jag rusat in på en bensinstation för att köpa mig en kaffe. Mannen ifråga var doktorand vid Lunds universitet samtidigt som jag.

  Nuförtiden ser jag bara honom flimra förbi på sociala medier.

  Där är han extremt aktiv: Han jagar nazister, rasister, fascister, ja alla som hotar hans världsbild.

  Jag är en av hans ”fiender”. Med märklig nit läser han allt jag skriver, och oavsett vilket ämne jag behandlar avfärdar han det som ”fascism”.

  http://www.gp.se/ledare/heberlein-sanningen-vinner-alltid-%C3%B6ver-l%C3%B6gnen-1.4369158

 18. I “hatbloggar” som Petterssons är det tillåtet att kommentera vad andra skrivit och ha synpunkter på inläggen. Den möjligheten till yttrandefrihet är borttagen från övrig massmedia.

 19. “Hatbloggens läsare….”

  … är nog i många fall desamma som “etablerade medier”… med den skillnaden att läsarnas kommentarer till publicerade nyheter är strypta i yttrandefrihetens namn.

  “Hatbloggens artiklar….”

  …. är i samtliga fall hämtade och kopierade med länk och källangivelse från “etablerade medier” och offentliga källor. Om det är fejk njus och spridande av hat och våld, så är ju “etablerade media” också hatsajter.

  Eva Burman är en minipåve som tror att hennes hjärna är mycket större än den ärta den bevisligen är.

Kommentera