JAS 39 Gripen landar på vägbas på Gotland

FÖRSVAR. Försvarsmakten genomför prov och försöksverksamhet med start, landning och betjäning av en JAS 39 Gripen från väg 653 öster om Väskinde mellan Bro och Skäggs gård på Gotland den 6 september. En landning med en JAS 39C sker på vägbasen. Taxning sker till en uppställningsplats för en snabb flygunderhållskontroll. Därefter sker start från vägbasen.

-Pettersson blir lite imponerad av landning i högersväng och ser att Försvaret luras lite, bilden i artikeln, verkar inte vara från Gotland utan från en landning på en vägbas i Finland.

Lite kort film ovan så vi tar en till på det svenska flygvapnets stolthet från Nevadaöknen i USA,  och ni vet väl att vi är neutrala, det är bara en tillfällighet att svenska flygvapnen övar där borta. Vi ser även en tjeckisk Gripen lufttanka i USA.

 

12 thoughts on “JAS 39 Gripen landar på vägbas på Gotland

  1. undrar om Gotland skulle kunna föranleda till ett III:e
    Världskrig…om nu Ryssen skulle vara intresserad
    alltså, vilket inte finns en chans i helvete att de är
    …nää, lägg istället pengarna Försvaret kostar på
    våra stackars flyktingar…ntn lika bra investering!.,)

  2. Roland Salomonsson – Pensionär F d officer (Marinen), Landstings-sekreterare, Säkerhetschef, IT-tekniker Intressen: Klimatrbedrägeriet, De Globala bedrägerierna, Historia, Teknikutveckling, De svenska samhällsbedrägerierna resp diktaturen (politik), Längdskidor och utövande orienterare.
    Roland Salomonsson skriver:

    Vi skickar ubåtar och JAS till USA för att öva, d v s USA tillåts att öva på bästa sätt att sänka/skjuta ned svenska ubåtar/flygplan. Givetvis övar USA även upp sin förmåga att bli oupptäckta av svenska vapensystem.

    Har vi dessutom köpt amerikanska beväpningar till ubåtar/stridsflyg är risken överhängande att kretskorten innehåller amerikanska specialchip, som ger kommunikation till USA:s underrättelsetjänster med spårning, möjlighet att stänga av systemet och ta över kontrollen. Perfekt tillfälle att testa även sådan ”vid sidan om” vid samövningar därborta?
    Ungefär som när man t ex har en modern platt-TV, så är den sannolikt kopplad direkt till någon av USA:s 16 underrättelsetjänster, med möjlighet till avlyssning (ljudupptagning). Samma avlyssningsalgoritmer är f ö numera införda hos Twitter, YouTube, FaceBook, Google, mobiltelefoner för att nämna några. Ev sker avlyssningen med FRA som mellanhand. Något säkrare är det sannolikt att använda utrustningar från något av BRICS-länderna.

  3. Finska flygvapnet har en krigstida styrka på över 30 tusen soldater som används till stora delar för att skydda och underhålla vägbaser. Vägbaser är livsviktiga när man strävar efter att upprätthålla stridsflygverksamhet under krigstid.

    I Sverige saknas det en sådan reserv och det kan misstänkas att ryssar vid ett eventuellt anfall snabbt kunde sätta flygvapnet ur funktion helt enkelt genom att bomba befintliga flygbaser.

    • Jo visst finns det sådana krigsflygfält på olika håll i landet.
      Det tråkiga är att dessa förmodligen är välbekanta för FI.
      Wennerström som flygvapenanställd,lär ha överräckt kartor var dessa finns,redan för snart 50 år sedan…Om inte lär de kunna hitta dem via dagens satelliter.
      Som bekant finns det idag också förprogrammerade mesiller,som på några minuter slår ut allt i försvarsväg !

  4. Bar det inte gotlänningarna, som klagade på att det dånade när flygvapnet övade för något år sedan? Eller vilka var det?
    Armen får väl också tänka på att skaffa ljuddämpare till sina vapen.

  5. Att landa på en väg är knappast märkvärdigare än att landa på en flygplats, om vägen är tillräckligt bred och lång förstås -och att inga bilar kommer…
    Ser nog mer spektakulärt än det egentligen är!
    Janne

  6. Det finns nog inte så många vägbaser kvar. Vägbredden, raksträckan och uppställningsplatserna kan man ju fortfarande se på många ställen när man kör genom landet. Men de utbildade förbanden för att upprätta, betjäna och skydda en sådan tillfällig bas tvivlar jag på att de finns. De klassades ju som särintresse av Reinfeldt och pengarna ströps av Borg.

  7. Vår fantastiska ”M”- regering sålde ju ut allt försvar på Gotlamd – och Sverige!

    Kommer de till makten igen?
    Prata med grannar och vänner om SD!
    = Vår enda möjliga framtid!

KommenteraAvbryt svar