En religiös symbol fungerar, en annan inte


Det är inte bara i Sverige som islam utmärker sig allt mer. Det är inte bara i Sverige man kryper för denna religion. Det är inte bara i Sverige man visar upp en undfallenhet för islam.

Det sker i allt fler europeiska länder, så också i Norge där en ny debatt blossat upp.

Det började egentligen 2013 när en kvinnlig nyhetsuppläsare i NRK nekades ha ett kors runt halsen i direktsändning. Det blev en het debatt om religiösa symbolers vara eller inte vara i statlig television (16:09 in i programmet).

Tittar ni riktigt noga kanske ni möjligen ser det 1,4 cm stora korset på bröstet (klicka för större bild)

Nu har norska NRK fått en ny programledare i 22-åriga Faten Mahdi Al-Hussaini som bl.a. ska leda ett politiskt program riktat till ungdomar.

Plötsligt råder inga betänkligheter på NRK, om religiösa symbolers vara eller inte vara. Det lilla korset som knappt är synligt förbjöds, men hijaben som syns på hundra meters håll är dock korrekt, politiskt korrekt får vi tillägga.

Fast reaktioner har det blivit och som vanligt är det vanligt folk som reagerar över undfallenheten för muslimer. Mer än 3 000 klagomål har hittills lämnats in till NRK och i traditionell ordning svarar de ansvariga med att ”det är mörka krafter som inte vill se muslimer i det offentliga”. Att NRK tidigare förbjudit kristna symboler i TV verkar NRK:s ledning ha glömt.

Hijaben är som bekant en religiös symbol och inget modeplagg.

”Jag hade hoppats att vi hade kommit längre, och att det fanns utrymme för människor med olika religiösa och kulturella preferenser på TV”

Säger Arbeiderpartiets (socialdemokraterna) Arild Grande och har uppenbart också han glömt att NRK förbjöd en kristen symbol i TV.

Geir Bekkevold från Kristelig Folkeparti (kristdemokraterna) vill naturligtvis inte vara sämre.

”Det är bara bra med en presentatör med hijab och jag ser fram emot att se programmet”

Säger han och har tydligen också han glömt att kristna symboler är förbjudna i NRK.

Thor Gjermund Eriksen, chef på NRK, avslutar med följande i sammanhanget märkliga ord…

”Det är en del av vår offentliga programföretaget i uppdrag att visa det mångkulturella”

…och har tydligen glömt att hans bolag förbjöd en kristen symbol 2013.

Aftenposten

Till skillnad mot i Sverige, kan man i norska tidningar kommentera artiklar. Så i Norges största tidning, Verdens Gang, där debatten är het.

 

 


10 responses to “En religiös symbol fungerar, en annan inte

 • pettersonaxeagentlemansgentleman

  De gemensamma riktlinjerna inom det av etnopluralistisk eklekticism och åsiktsfascism präglade EU gör gällande att samtliga religiösa och kulturella preferenser och uttryck skall anses som acceptabla, så länge den uttalat kristna symboliken utraderats från det offentliga rummet och medvetandet.

  MSM:s maximala mediala manipulation fokuserar sig naturligtvis på att propagera för den ultimata islamistiska maktsymbolen, den i samtliga hänseenden osmakliga kvinnliga huvudbeklädnaden, som ett essentiellt inslag i normaliseringsprocessen, där all opposition mot den tragikomiska estetiken definieras som xenofobi.
  Andreas.

  Gilla

 • Kent

  Att beteckna islamism som mångkultur är väl ändå höjden av enfald.
  Islam verkar vara som en syra som inte går att stoppa som fräter sönder samhället.

  Gilla

 • Fiona1177

  Fattar dom inte att det är sådant här som gör folks ovilja och ilska mot ALLA muslimer ännu större? Från att ha varit toleranta blir vi bara mer och mer förbannade på denna utveckling och det är politiker och MSM som göder den. Då får dom också ta konsekvenserna.

  Gilla

 • Hönsmamman

  Det är frågan om de som har som tvång att täcka kroppen kan anses som en måttstock på att komma långt. De kommer kort mest hela tiden. De krymper världen och det är inte utveckling.

  Gilla

 • Monica

  Jag trodde att det var lite bättre ställt med tämjandet av PK-mentaliteten i vårt västra grannland. Men det ser man. Man skall inte förundras för någonting i dessa tider. Det är bara beklagansvärt att hijaben normaliseras som samhällsföreteelse överallt. Häromdagen i skatteverkets hemsida för utfärdande av ID-handling var denna tecknade figur iförd huckle som standardfigur till allmänheten inklusive alla andra som inte har denna tros-bekännelse

  Gilla

 • Fredde

  Över 4.500 har protesterat mot detta, men NRK menar att förbud mot religiösa symboler enbart gäller nyhetsprogram.. (!)

  Och integreringsminister Sylvi Listhaug menar att man inte ska trakassera tjejer som nyttjar hijab..

  Tänk att politiker är like korkade överallt!

  Gilla

 • Sara H. från Skåne

  Vi kristna måste alltid undvika allt som kan göra muslimerna upprörda.
  Muslimerna måste alltid göra allt för att göra OSS upprörda.

  En kvinna i huckle demonstrerar vägran att acceptera västerländska värderingar, som sina döttrars frihet att välja livsbana, sina barns frihet att välja partner och sin egen frihet att byta ut sin man. Total underkastelse till sin man, sin (manlige) imam och sina bröder.

  I samma anda kan en kristen programledare ha T-shirts med ”konservativa” kristna budskap som ”Abort ska förbjudas”: Men…. snälla batikhäxor…. den muslimska kvinnan har det ju skrivet i sin huvudbonad. Är du så dum och/eller blind att du inte kan läsa det??

  Gilla

 • larslindblog

  Orättvisor får mig att skumma av raseri !! SKAM åt NRK !! – Ve Eder I Ogärningsmän !! ( gammal förbannelse) till Kristelig Folkparti. !!

  Gilla

 • Tony

  Precis som hos SVT tycks dom inte fatta att om kristna symboler är olämpliga att visa upp så är i lika hög grad Islamska symboler likaså, varför ska vi krypa för en medeltida lära som är som att gå tusentals år bakåt i tid och utveckling?

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: