En av tio i kompetensregnet klarar hela utbildningen

INVANDRING. En allt större del av de elever som startar på SFI i höst kan inte läsa och skriva. Bland dem som saknar läs- och skrivkunskaper är det ytterst få som klarar sig igenom utbildningen, visar statistik från Skolverket.

På SFI Kalmar har de grupper som särskilt vänder sig till mycket studieovana elever och analfabeter dubblerats i antal de senaste åren. Inför hösten står omkring 40 personer i kö för att starta Studieväg 1, som det kallas.

Av de 1715 personer som uppgett att de hade noll års utbildning från sitt hemland var det bara 9 procent av eleverna som hade klarat sig igenom hela SFI under perioden.

Det kan jämföras med den grupp SFI-elever som har utbildning i 13 år eller mer. I den högutbildade gruppen hade 44 procent klarat samtliga kurser i SFI.

 

-Pettersson säger att båda grupperna är en katastrof, att endast nio procent av analfabeterna får godkänt är väntat, men att bara 44 procent av dem som har 13 års utbildning klarar SFI bevisar att det är bäst att börja repatriera…

SVT

7 thoughts on “En av tio i kompetensregnet klarar hela utbildningen

  1. Min fru invandrade från Asien år 2004. Gjorde SFI på 6 veckor, fick ett jobb veckan därefter och har jobbat och betalat skatt i Sverige sedan dess. Skriver och talar flytande svenska, är svensk medborgare och jobbar på en revisionsbyrå nu med en månadslön > 40000 kr. Varit arbetslös totalt en månad på 13 år.

    När hon gick SFI så var det endast asiater och folk från Polen, Estland, Lettland och Litauen som pluggade. De som inte brydde sig överhuvudtaget kom alla från Mellanöstern. De hymlade inte heller utan berättade öppet att de medvetet misslyckades med alla prov för att få mer bidrag. De fick, i varje fall på den tiden, avsevärt mycket mer bidrag om de var inskrivna på SFI än om de var arbetslösa. Och på SFI kunde de vara inskrivna länge.

    Klarar man inte ens SFI så är man ju en enorm belastning för skattebetalarna för all framtid. det finns ju inte ett enda jobb i Sverige för en analfabet.

  2. Till min stora glädje ha Migra beviljad Uppehålls och arbetstillstånd för min Hustru och flickebarnet (efter nästan 5 år).
    Naturligtvis ska min Äkta hustru gå på SFI, undra va hon kommer att tycka om att sitta bland kåta analfabeter från Muslimska länder, samma gäller för flickan som ska gå på Gripen i klassen för ”barn”. vem skall jag följa med till skolan, min hustru eller dottern så att inget händer dom. Är öppen för förslag.

  3. http://mobil.vt.se/nyheter/vastervik/jag-brinner-for-den-vita-rocken-om4767527.aspx

    Fem år i Sverige och kommit in på läkarutbildningen.

    Finns olika kvoter att söka på. Oavsett vilken förutsätter det mycket bra kunskaper i svenska språket. Är det ens möjligt?

    Samtidigt har ökningen av fusk på högskoleprovet ökat. För många är det enda chansen. Men är man lämplig som läkare om man tar en plats från människor som är duktiga på riktigt?

    I det här fallet med LiU/läkarprogrammet så är det för sökande på gymnasiebetyg topp som gäller. För högskoleprovet 1.7.

    Måste säga att jag blir misstänksam.

  4. De anser sig ha rätt att tala om för svenskar vad som är rättvisa.
    Det här landet lockar till sig det sämsta och vi som skattebetalare förväntas att finansiera detta !
    https://pbs.twimg.com/media/DH0gTkSWAAA4kwP.jpg:large
    Det som har skett i landet är att massmedia inte har kollapsat ännu, kriminaliteten gör att de har massor av enkla texter att skriva,rättsväsendet har fullt upp med invandrarärenden som ofta kräver tolk, en massa byråkrater har lön för att utföra värdelösa jobb…….jag undrar om detta är följden av PISA- resultaten?
    Av trasiga svenska familjer ?
    Kanske resultat av ett ickestolt folk ?
    Kvinnor och mäns egoism, ”där barnen sätts längst bak”?

    När tjänstemannaansvaret togs bort av socialisterna, så visste de vad de gjorde !

  5. Utbildningen består av koranskola till den mesta delen. En med veterinärlegitimation kom till Sverige innan massinvasionen. Han fick åka med en svensk veterinär. Han berättade att utbildningen var på tre år. Första året koranskola, andra året koranskola, tredje året koranskola i en termin andra terminen fick de en bok i husdjurslära av typen första året för gymnasieutbildning på lantbruksskola. Sedan fick man legitimaion.

KommenteraAvbryt svar