Är kurderna på väg att bilda Kurdistan?

KURDISTAN. Om en månad, den 25 september, kommer Kurdistans regionala regering i Erbil att hålla folkomröstning om huruvida kurderna ska utträda ur Irak och bilda ett eget land. Kurderna kommer naturligtvis att rösta för. För mer än tio år sedan höll kurderna en icke bindande folkomröstning där 99,8 procent röstade för ett lämnande av Irak. 

Efter omröstningen vet ingen vad som kommer att hända. Irak är en sådan plats där allt kan hända och gör det så småningom.

Det kanske går att lösa genom diskussioner och förhandlingar som mellan Skottland och England, eller Quebec och Kanada.

Men nu är inte Irak som Storbritannien och Kanada. Irak är en krutdurk som det är klokt för icke-irakier att hålla sig borta från.

Strax efter att IS invaderade Irak och Syrien 2014, annekterade Kurdistans regionala regering den oljerika provinsen i Kirkuk . Etniska kurder var tidigare i majoritet med betydande arabiska och turkmenska minoriteter, sedan arabiserade Saddam Hussein Kurdistan på 1990-talet och det skapades en konstgjord arabisk majoritet.

Sedan dess har kurder återvänder till staden i mängder medan många araber, varav de flesta inte har någon historia i regionen innan Saddam placerade dem där. Idag vet ingen riktigt hur demografin ser ut.

Bildas ett Kurdistan kanske  araberna gör uppror och får militärt stöd av grannländerna.

Det kan också gå bra eftersom det i regionen Kurdistan är lugnt, tyst och civiliserat.

Irakiska Kurdistan är säkrare lugnare och säkrare än Malmö, det enda riktiga klagomål är att det blir lite tråkigt efter ett tag och om du kommer från Bagdad eller Mosul, är det praktiskt taget som Schweiz.

Läs mer…

-Pettersson skulle inte ha något emot ett fritt och oberoende Kurdistan av två skäl. Då skulle Özz Nûjen och Soran Ismail kunna flytta hem och ”roa” sina landsmän…

10 thoughts on “Är kurderna på väg att bilda Kurdistan?

  1. jag säger bara en sak, dessa män, Soran och Özz har förnedrat landet Sverige, med sin blotta närvaro,och nu har de visat sina rätta ansikten, våldtar och förnedrar sina ”landsmän”, kvinnor i det här fallet, när skall de hängas ut på löpet, som svensken Martin Timell?

  2. Nujen flyttar väl på en gång! Ett fritt Kurdistan är ju hans våta dröm
    Apropå det, hur gick det med alla kändisar som skulle lämna USA om Trump blev president! Har de kommit iväg än?
    Kinnaman var en av dom

  3. Jag blir alldeles uppspelt vid tanken på att Özz & Soran skulle kunna lämna vårt land..hoppas !! Hoppas !! Soran kan ta med sig sin kompis….kommer inte ihåg vad den där konstige svensken heter…

  4. grebom5 – Sweden – Retired male with more than 25 years experience of overseas work, mostly in Africa and Asia but also Europe. Convinced that Islam is a dangerous religion present in our time but still using medieval ways of practising their religion.
    gamgubben skriver:

    Det är inte bara i Iraq utan både Turkiet och Iran måste då släppa ifrån sig mark för att Kurdistan ska bli verklighet. Detta är en omöjlighet eftersom de också skulle vilja ha en del av Syrien. Inte helt omöjligt att de skulle begära delar av Europa där de nu har enklaver både här och där.
    Men för många länder en våt dröm att bli av med många hedersmedlemmar.

KommenteraAvbryt svar