Eritreansk desertör får permanent uppehållstillstånd utan flyktingskäl

Handläggningen hos Migrationsverket

A ansökte om asyl i Sverige i augusti 2015. Som grund för sin ansökan åberopade han i huvudsak följande. Han lämnande Eritrea efter att han hade fått en kallelse till militärtjänstgöring. Han var då 25 år. Han vet inte varför han inte hade fått någon kallelse tidigare.

Den lokala administrationen tog kanske hänsyn till att hans två bröder är soldater och att han var den ende som kunde hjälpa föräldrarna hemma på gården. Han lämnade hemmet direkt efter att han hade fått kallelsen. Hans föräldrar har inte sagt att de har besvärats av de eritreanska myndigheterna. Han själv riskerar att bli fängslad om han återvänder eftersom han lämnade landet illegalt.

Migrationsverket beslutade den 24 mars 2016 att bevilja A permanent uppehållstillstånd och alternativ skyddsstatusförklaring samt att avslå hans ansökan om flyktingstatusförklaring med i huvudsak följande motivering.

A har lämnat sammanhängande och detaljerade uppgifter om vem han är och varifrån han kommer. Genom sin berättelse har han gjort sin identitet och hemvist sannolika. Han har också gjort sannolikt att han har lämnat Eritrea
genom en illegal utresa efter att inte ha inställt sig till militärtjänstgöring. A har endast fått en kallelse. Det har inte framkommit något som tyder på att de eritreanska myndigheterna har tillskrivit honom en politisk uppfattning enbart på grund av att han har lämnat landet illegalt och inte inställt sig till militärtjänstgöring. Det har inte framkommit att han har uppmärksammats av regimen i övrigt. Hotbilden som kan finnas mot A i Eritrea kan inte anses hänförlig till någon av de grunder som anges i 4 kap. l § utlänningslagen (2005:716). Han är därför inte flykting och kan inte få uppehållstillstånd på den grunden. Han kan inte heller få flyktingstatusförklaring.

Den eritreanska lagen föreskriver straff med fängelse i upp till fem år för illegal utresa. Att riskera fängelsestraff i Eritrea, med anledning av de mycket svåra förhållandena i fängelser och den risk för tortyr och godtyckliga bestraffningar som föreligger där, ligger till grund för alternativt skyddsbehov enligt 4 kap. 2 § utlänningslagen. Det har inte heller kommit fram några uteslutandegrunder i ärendet.

Vid ett återvändande till Eritrea löper A risk att utsättas för kroppsstraff, tortyr eller annan omänsklig eller
förnedrande behandling eller bestraffning. Han är därför alternativt skyddsbehövande och ska beviljas permanent uppehållstillstånd i Sverige och alternativ skyddsstatusförklaring.

Mål nr UM 7734-16

-Pettersson försöker fatta varför afrikanen får uppehållstillstånd i Sverige. Han har övergett sina föräldrar, han har smitit från sin militärtjänst och rest från Eritrea utan tillstånd. För detta riskerar han fängelse UPP till fem år, ett i mina ögon rimligt straff för en desertör.

Han är inte flykting men får ändå uppehållstillstånd som alternativt skyddsbehövande för att straffet som han RISKERAR få inte ska avtjänas på ett fängelse med svensk standard.

Och mina vänner, ovanstående eritrean är bara en av många med liknande skäl som får stanna utan flyktingskäl.

Eritrea är ett fint land som styrs av en diktator men vi kan inte ta hand om all världens desertörer som smiter i stället för att stanna kvar och försöka göra landet bättre.

10 thoughts on “Eritreansk desertör får permanent uppehållstillstånd utan flyktingskäl

  1. Inget förvånar längre i Svenstia. Det är egentligen mycket märkligt ty de ordinarie inneboende i en stia är, som regel ganska så intelligenta varelser. Men så är icke fallet i svenstia, där de är dess raka motsats. Kan det bero på att, de är en avart, svenska swinja?

  2. Vi har okså en liten liten diktator ,svetsarn diktatorn.Någon dummare diktator får man leta efter,han klarar inte ens det som tur är .Avgå svetsarn fort som fan hej då MVH Adolf

  3. Jag förstår inte varför Sverige anser sig skyldigt att bevilja uppehållstillstånd till all världens militär- eller civiltjänstgöringsvägrare för att sedan stå för deras livslånga kanske över generationer försörjande.
    Sedan som vi vet förfaller ju åtskilliga dessutom i kriminalitet.

  4. Eländiga äckliga ”ökenråttor”! Åk tillbaka till ditt land. Social turist som kostar oerhört mycket skattemedel för OSS skattebetalare!
    Feg j-vel precis som vår regering och 7klövern.
    Vad är inte straffet för landsförräderi?!?! Hoppas vår s k ”regering” får asyl i något land när vi byter till SDs majoritetsregering!

  5. Att en sån historia kan vara skäl till asyl-skydd är obegripligt. Fängelse upp till 5 år kan betyda 1 månad också. Hur mycket kontrolleras i en asyl-sökares historia? Är det en signal till de Svenskar, som blivit inkallade till mönstring och nu hotas av böter för att de inte svarat. Migrationsverket stödjer dem förmodligen. De skulle kunna söka asyl i Absurdistan och få gratis mat och bostad, ständig uppassning, tandläkare sjukvård till rea-priser, höga bidrag och sedan kan de ta in sina anhöriga i bidragskarusellen efter 1 år. Ur led är tiden.

  6. Eritrea ett fint land som styrs av diktator,precis som China men där säger Löfven att det är en utmärkt en parti stat.
    Ja då är det bara att vänta på alla Chinas unga män.
    Sverige ett paradis för kvinnor, vi får många att välja på!

  7. NALLEN – Sverige – Hej jag är en kille i övre medelåldern och som igentligentligen alltid haft ett intresse av vad som händer i mitt land och även politiken. Men har haft fullt upp med annat. Men först nu har jag tid att följa med i dom beslut som tas.
    66mn skriver:

    Jaså det är så våra myndigheter se på den saken när det gäller militärtjänstgöring. Då får man utgår ifrån att det är samma regler här också vad det gäller plikten mot fosterlandet. HÖR NI DET ALLA SOM BLIVIT INKALLADE FÖR MILITÄRTJÄNSTGÖRING.

    • För inte särskilt många år sedan innebar värnpliktsvägran fängelse även här, (gäller kanske fortfarande?). Alltså en kriminell handling! Vi ger så fall asyl till värnpliktsvägrare samtidigt som vi betraktar detta som ett brott i vårt eget land (när det begås av vår egen befolkning).

KommenteraAvbryt svar