Om svin och grisar i Södermanland

GOTT OCH BLANDAT. I Petterssons Södermanland finns det flera sorters grisar, dels mänskliga, men de är riktiga svin och dem hoppar vi över denna gång. Sedan har vi vildgrisarna som egentligen heter vildsvin och dem gillar inte alla, speciellt inte den oäkta hustrun, när hon fått besök i trädgården. 

Men de vilda svinen har sina fördelar, speciellt när den oäkta hustrun gjort gryta på dem…

Det finns även tama grisar, i ett svinstall en km bort efter landsvägen. Om dessa har Distriktsveterinärerna i Nyköping skrivit om på sin Facebooksida och bilden nedan är därifrån.

”Såhär kan det också se ut i en grisbesättning. Här går suggorna från avvänjning tills det är dags för  en nu kull. Då får de egna boxar   där de går lösa med sina smågrisar. Efter avvänjningen hålls syskongrupperna ihop i boxarna. Bilden är från en konventionell smågrisbesättning (alltså inte Eko eller Krav) i Södermanland. Köp svensk kött.” 

Sedan kan den som vill klicka vidare till Badande grisar men det är inte i Södermanland…

10 thoughts on “Om svin och grisar i Södermanland

  1. Vägen ack är lång, till den stund å dag svinen och deras
    kultingar blivit tamboskap…gissn.vis c:a 4 mansåldrar (c:a
    100 år)…under den eran har den ursprungliga tam-nassen
    helt utplånats…återstå bara lite hybrider som påstå sig vara
    ättlingar till Stolta Vikingar, som i sin tur egentligen va ynk-
    ryggar som inte hade råg i rygg att värna om sitt forna arv
    …olika konstellationer har alltid kommit och gått, sällan el.
    aldrig har ngt fått chansen bli ett idealsamhälle…alltid på
    grund av intiativlös befolkning som inte förstod bättre

  2. Gott Pettersson med vilt och därtill en djup och mycket portugisisk violdoft sedan kommer de mogna björnbären, sist ett uppstramande tanninbett Önskar alla en skön Valborg. Nästa dag gäller sofflocket 😑

  3. Gott Pettersson med vilt och därtill en djup och mycket portugisisk violdoft är det första, sedan kommer de mogna björnbären och sist ett uppstramande tanninbett …

  4. Det ser underbart gott ut! Första gången jag åt vildsvin var när jag bodde i Tyskland. Då hörde man aldrig talas om vidsvin här i Sverige så stammen måste ha ökat betydligt.

    Tyvärr har jag ännu inte hittat vildsvinskött i butik här i Norrland.

    Men vi har gott om älgkött och annat vilt så vi klarar oss.

  5. Miljövänlig jordfräs har alltså sina fördelar….när man får sätta gaffeln i dem.

    Ser mycket gott.

  6. Vissa tycker att vilda djur i trädgården är ett problem – jag ser möjligheter- ofta genom kikarsiktet!

Lämna ett svar till Sven-Erik Avbryt svar