Tino Sanandaji: Afonbladet och DN fantiserar när de påstår att illegala är viktiga för ekonomin

Tidigare i veckan påstod Åsa Linderborg att Sverige skulle ”stanna” utan alla illegala invandrare som utför låglönejobb. Det är en felaktig ”fantasi”, menar nationalekonomen Tino Sanandaji på sin Facebook.

”Sverige stannar utan de papperslösa”, hävdade Aftonbladets kulturchef Åsa Linderborg i måndags, och menade att illegala invandrare byggts in i Sveriges ekonomi och utför många viktiga låglönejobb.

Nationalekonomen Tino Sanandaji menar att det är ”en fantasi” att ekonomin skulle rasa samman utan några tusen illegala i låglöneyrken.

 

”Kanske för att det är en fantasi att ekonomin skulle rasa samman utan några tusen lågpapperslösa i låglöneyrken. Sverige fungerade bevisligen några år sen, när det fanns få illegala invandrare.

Papperslösa är några promille av arbetskraften och är i överskottsyrken som lätt kan utföras av andra. Låga löner är ingen samhällsekonomisk vinst. Det reflekterar låg produktivitet i marginella serviceyrken som knappt efterfrågas och lätt kan ersättas.

En illegal sektor snedvrider konkurrensen och tränger ut arbetslösa som söker de få enkla jobb som finns kvar. Det är skadligt och oönskat, och motarbetades av den traditionella vänstern.

Den moderna vänstern är dock huvudsakligen en invandringskult. De romantisera därför svartarbete och lönedumpning och har nu börjat hävda att ekonomin ”behöver” en lågavlönad underklass. På basis av dessa förvirrade resonemang vill man med invandring återskapa den fattigdom som pressades tillbaka efter decennier av kamp. Kulturvänsterns nya slogan kan sammanfattas med ”Vi vill ha det som USA!””

-Pettersson menar att det inte bara är illegala invandrare som ställer till det. Lärarbristen beror till stor del på att det kommit för många elever, bostadsbristen blir inte mindre av 100.000-tals nya invandrare, utan asylinvandrare hade polisernas antal räckt till, utan invandrare stannar vården säger någon utan att tala om hur stor del av patienterna som är invandrare…

Det finns i grunden bara en stor fråga – asylinvandringen. Törs politikerna erkänna det?

11 thoughts on “Tino Sanandaji: Afonbladet och DN fantiserar när de påstår att illegala är viktiga för ekonomin

 1. Tack för att du finns Tino! Vad som förvånar mig är att politiker och journalister inte ännu lärt sig att få väl underbyggda svar av Tino på sina lögnaktiga påståenden.

  Det måste väl kännas pinsamt att bli ertappade stup i kvarten.

 2. Det är ganska spännande att de förmenta vänster tabloiden vurmar för att använda de som befinner sig illegalt i landet som underbetalda ”slavar” som jobbar svart och saknar alla rättigheter.
  ”Times, they are changing” som vår senaste litteraturpristagare sjunger.

 3. Som det mesta annat, som står i Aftonbladet:Fake News!
  Den som under ett år låter bli att köpa Aftonladet sparar drygt 8 000 kr.
  Skippar man tidningen under tio år blir det 90 000 kr. Dessutom skattefritt och utan arbetsinsats. Finns det enklare sätt att tjäna pengar?

 4. Det är skandal att Bonniers och Schibstedt inte kan anställa ”journalister” som begriper hur samhället fungerar.

Kommentera