Syrisk restaurang ger jobb åt 40 nyanlända, en riktig solskenshistoria eller…


INVANDRING. Restaurangen Bilal Abo Albrghol startade han med egen finansiering tillsammans med två kompisar. Under namnet Alshami har de även en butik som säljer sötsaker, Alshami Sweets, och en livsmedelsbutik med arabiska matvaror. Butikerna ligger längs samma gata i Skärholmens centrum.

Bilal Abo Albrghol började med ett bageri där han sålde egenbakad baklava innan han köpte den nuvarande restauranglokalen som han renoverade innan öppnandet.

Totalt sysselsätter verksamheten i dag 40 personer.

– Vi letar efter anställda främst via sociala medier. Det är svårt att få jobb i Sverige om man inte kan svenska. Det är därför fantastiskt att hjälpa 40 personer som täcker 40 familjer och förbättra deras liv. Dessutom får min restaurang den kvalitet och kompetens jag behöver, säger han.

Bilal Abo Albrghol förklarar att han inte söker personal via arbetsförmedlingen eftersom han inte var nöjd senast han fick en kandidat till intervju från dem.

Läs mer på DN…

-Pettersson försöker läsa mellan raderna i DN:s artikel eftersom den är en okritisk hyllning till invandringen.

40 sysselsatta i en restaurang och/eller butik kräver rejält med omsättning. Trots det drivs inte företagen som aktiebolag så att bokföringen blir offentlig.

När jag anställer nyanlända får jag ersättning från Arbetsförmedlingen under en begränsad tidsperiod, säger Bibal och det innebär att nyanlända är en guldgruva som konkurrerar ut seriösa företag.

Med lönesubventioner kostar en diskare 7 700 kronor i månaden, mot runt 30.000 utan bidrag, det ger arbetsgivare över 400 000 kronor i subvention på två år. De arbetsgivare som anställer nyanlända för ett instegsjobb kan få upp emot 80 procent av lönekostnaden betald av staten. Bolaget kan även få ersättning för handledning och då handlar det om 50 kronor per dag i tre månader. Detta skriver Arbetsförmedlingen. För en årslön på 242 400 kronor (20 200 i månaden) skulle arbetsgivaren bara behöva betala 92 916 kronor (7 743 i månaden). I detta fall står arbetsgivaren alltså för enbart 38 procent av lönen.

Detta under förutsättning att arbetsgivaren är ärlig. Är han oärlig säger han till den anställde att du får jobbet, officiell lön blir 20.200 i månaden men av det ska du betala mig 5000 i handen varje månad. Det blir med 40 anställda 200.000 svart i månaden plus ett företag som har förutsättningar att ge en bra vinst eftersom lönekostnaderna är väldigt låga…ja, ja, jag glömde våra babbar är hederliga och en vinst för samhället…

Speciellt Bibal Abo Albrghol och hans kompanjoner är säkert hederliga, för det har nog DN kollat upp…


15 responses to “Syrisk restaurang ger jobb åt 40 nyanlända, en riktig solskenshistoria eller…

 • finnjävel

  Jag tror att jag skulle bli mäkta förvånad om bolaget i fråga sköter sin bokföring och betalar skatt, moms, löner och sociala avgifter som sig bör.
  Sannolikt är det bara en något driftigare och fräckare ”nysvensk” som stjäl från staten istället för att klubba ner folk på gatan och ta deras plånböcker.
  Bolaget ifråga drivs så länge det går och då skattemyndigheten börjar komma ikapp så säljs verksamheten till en kusin. Eller den råkar ta eld och brinner upp med bokföring och allt.
  De är så att säga ”inte med på momsen” …

  Och ett sådant företag får gratisreklam i Dagens Nyheter!
  Hmm.
  Snacka om undersökande journalistik. I den frågan ligger DN på samma nivå som Kalle Anka.
  Jag tror att jag kommer att spara lite pengar på det här. Det blir nog ingen tidning härefter.

  Liked by 1 person

 • gamgubben

  Skulle DN kollat upp, lika troligt som att det finns en gud vilken två religioner tillber och att den yngsta av religionerna skulle respektera den äldre.

  Gilla

 • Hönsmamman

  Gilla

 • Hönsmamman

  Islamic dance party

  Den här kan vi ta upp när vi dansar kring midsommarstången? Tillsammans med små grodorna?

  Gilla

 • Tensta

  Trevligt med en GPU-43/B i restaurangen.

  Gilla

 • Mimi N.

  Som taget från Tusen och en natt: Ali Baba Babbe Bilal och hans 40 tjuvar – jag menar anställda. De har säkert en grotta full med obeskattade kronor.
  Sesam, öppna dig …. svenskar, öppna era plånböcker och betala deras löner. As simple as that !

  Liked by 1 person

 • Ullabella

  OT: Motion från moderater om tvångsvaccinationer, behandlas i riksdagen 4 maj! Vad kommer härnäst? Obligatorisk chipning? Landet DDR2 har helt spårat ur.

  http://newsvoice.se/2017/03/24/tvangsvaccinering-regeringen/

  Gilla

 • Lena

  Det mest välrenomerade bageri och konditori som fanns på Bjärehalvön ”Knut Jöns”, var bara borta en dag.
  Under ny regim så gick jag in där , endast svartmuskiga i personalen och marängerna var grönfärgade !
  Sedan vet jag inte vad som har hänt !

  Liked by 1 person

  • Realist

   Bara att ignorera och gå så lååångt ifrån man kan ……..
   Tänk på hälsan den är viktigare !!!!

   Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: