Efterräkning

Jag tycker det är två saker vi ska erkänna efter fredagens terrorattentat i Stockholm.

Den hårt kritiserade polisen gjorde ett utmärkt jobb och visar att svensk polis kan om de bara får rätt verktyg att jobba med. De är värda alla blommor tagna medborgare köpte och överräckte. Stefan Löfven som är allt annat än en förtroendeingivande statsminister, uppträdde i helgen som vi måste förvänta oss att en svensk statsminister ska göra och för en gång skull såg vi en tendens till statsmannaskap. Dock…

…så kommer efterräkningens timme att smärtsamt påminna Stefan Löfven, regeringen och vissa myndigheter om att inkompetens och naivitet har kantat deras väg sedan 2014.

Rakhmat Akilov, eller vad han nu kallar sig, befann sig illegalt i Sverige. Varför? Hur är det ens möjligt att en person som ska utvisas kan avvika, gömma sig och planera ett terrorattentat som genomförs i vår huvudstads hjärta?

Regeringen har lovat att utvisa 80 000 individer som befinner sig illegalt i landet. Rakhmat Akilov var troligen en av dem. Är dessa utvisningar ett löfte man redan från början visste var en utopi? Hade den 11-åriga flickan och de utländska turisterna levt om regeringen levt upp till sitt löfte?

Rakhmat Akilov har tidigare figurerat under lupp hos Säpo. Det är alltså inte vår vanliga polis, utan säkerhetspolis, som haft honom under uppsikt och då får vi förmoda att det inte rörde sig om något enkelt vardagsbrott. Så varför släppte Säpo greppet om mördaren?

I många år har Sverige släppt in hundratusentals individer från länder där brottsligheten är hög, där demokrati är ett obekant ord på ett papper och där terrorgrupper sätter medborgarna i skräck. 90% av dessa har sagts sakna id-handlingar. Hur är det ens möjligt att man kan kliva in hos Migrationsverket, söka asyl och bemötas med tak över huvudet, tre mål mat om dagen, fri vård och ett bemötande som gränsar till överdrift och detta utan att man vet vem personen i fråga är?

Varför införde man inte gränskontroller innan kaoset var över oss, utan efter kaoset redan var påtagligt?

Varför har inte polis, gränspolis och kustbevakning erhållit de ekonomiska resurser man krävt?

Varför införde regeringen inre utlänningskontroll så pass sent som man gjorde?

Hur är det möjligt att medborgare i Sverige kan ansluta sig till terrororganisationer i andra länder och sedan tillåtas återkomma för att bemötas med silkesvantar?

Om det nu är fattigdom som skapar terroristen, varför tar regeringen allt fler miljarder från fattiga länder för att istället försörja individer som har råd att ta sig till Sverige?

Har regeringen, Säpo och andra aktörer en aning om hur många fler av Rakhmat Akilovs kaliber det gömmer sig i Sverige? Är det 10, 1 000, 6 000 eller fler?

 

26 thoughts on “Efterräkning

 1. Jag håller inte med. Statsministern närmast uttrycker förvåning över att svenskar beter sig som folk mot sina medmänniskor. För mig tyder det närmast på folkförakt. Vad avser polisens insats så skall vi nog hålla in hästarna ett tag innan vi öser lovord över denna skara rörmokare (de ser ut som sådana, i sina illasittande, skrynkliga uniformer). Vad gjorde de egentligen för skillnad? En ledig väktare prejade lastbilen in i Åhléns entré, annars hade den kunnat fortsätta på sin dödliga väg. Mördaren hispade sedan till det i en butik och blev anmäld och kunde plockas in. Dessutom tvingade polisens skärrade nedstängning av lokaltrafiken tusentals personer att exponera sig för ytterligare attacker. Nej…. Jag är skeptisk. Detta sköttes inte bra men försynen såg till att skadan blev liten – den här gången (liksom 2010).

  Svante

 2. Och, kunde inte kanslit skickat fram någon annan än Löfvén att tala på engelska. Karln suger ju i språk. Man får ju skämmas. Jag förstår varför han hoppade av universitetsstudierna, en stor del av litteraturen är på engelska.

  • Mona S torde ha fixat intygen om allmän behörighet ifall näsapan kom in på högskola. Steffe skulle inte ens komma in på lärcentrum i Kriminalvården i konkurrens med bergskurder.

 3. Det var många frågor (jag fick det till 10), alla berättigade. Jag har dock ytterligare en, som jag anser är den viktigaste av dem alla.

  Är det verkligen rimligt att tro att det är naivitet och/eller dumhet, som ligger bakom politikers och ‘journalisters’ rabiata vurmande för massinvandring av muslimer till Sverige?

  Och detta år efter år efter år, trots att de negativa effekterna blir alltmer uppenbara.

 4. Somliga av er må vara ateister, men ni är döpta. Hur mycket ni än anstränger er att inte räknas som kristna, är ni ändå det. Om ni vägrar att förbli kristna i grunden, då är ni sårbara. Teoretiskt utgör sårbarheten en akilleshäl.

  • Jag är kristen, dock inte religiös. Jag respekterar de åtta budorden då jag anser att det är vettiga levnadsregler. Åtta? Ja, som agnostiker (som djupt rotad i den naturvetenskapliga/tekniska traditionen kan jag inte skylta som ateist) kan jag inte förhålla mig till de två första.

   Av alla världsreligioner är det bara kristendomen och buddhismen som fortfarande känns samtida.

 5. Fattigdomen skapar terrorister påstår media. Med tanke på detta kommer nog Löfven och hans feministiska regering att höja bidragen rejält till alla invandrarna.

  • Betyder det att de ger t ex Dan Eliasson så hög lön för att förhindra att han begår brott?

 6. Här ser man på Löven och övriga politiker vilka totala psykopater dom är!

  Först vara skyldiga till terrorn genom att låta gränserna stå vidöppna och sen kunna med att stå och säga att dom känner med offren och deras anhöriga, fy f_n!

  Jag fick en bra text, vet inte vem som har skrivit den:

  Vad är det för fel på människor?
  Efter terrorattacken i Stockholm sitter jag i mitt trygga hem och läser på nätet.
  Den ena idioten efter den andra uttalar sig om hur vi nu ska agera.
  Vi ska visa hänsyn…Hänsyn till vadå?
  Vi ska ta hand om återvändande IS krigare…Är du lobotomerad?
  Vi måste förlåta? Seriöst… du som tycker detta kan dra åt helvete!
  Vi måste stå upp mot rasismen? Visst, Rasister är inga trevliga individer, men att värna sitt land gör dig inte till rasist!
  Hur svårt kan det vara att värna vårat underbara land?
  Se till så att avarterna av mänskligheten inte får tillträde till Sverige, Norden, Europa…
  Vi ska hjälpa invandrare, flyktingar och nödställda, visst ska vi det!
  Men inte lyxflyktingar, parasiter och definitivt inte IS återvändare!
  Är så förbannat trött på FI anhängare och andra politiskt korrekta dumhuvuden som inte kan ta en seriös diskussion om detta.
  För dom är det antingen svart eller vitt!
  Jaha, du vill stoppa invandringen helt? Då är du rasist! NEJ, det vill jag inte, och nej det är jag inte!
  Men vi kan ju inte ta in vilka idioter som helst.
  Efter dådet så oroade sig vissa över hur detta skulle påverka “imagen” om Sverige.
  Hade det inte varit bättre att du oroat dig över vad som kan ske nästa gång i form av terrordåd?
  En del oroade sig över att SD skulle vinna röster? Är det så konstigt om dom skulle få mer människor att rösta på dom? Det är ju det enda partiet som vill ha kontroller vid våra gränser!
  Någon fullblodsidiot jämnställde SD med IS… Hur jävla dum i huvudet är inte du?
  En del tycker kristendomen är lika vidrig som den avvikande delen av Islam…
  Men snälla nån…Jag är Ateist och bryr mig inte om någon religion över huvud taget.
  Men kristna har i alla fall aldrig försökt ta livet av mig med bomber eller lastbilar…
  Jag har så mycket mer att säga om er som tycker synd om dessa jävla terrorister, men jag orkar inte mer nu! För ni är så jävla indoktrinerade att ni inte kan inse faran ens om den kryper upp i rövhålet på er!”

 7. Sedan lång tid har det varit stor brist på förvar där man skulle kunnat hålla personerna inlåsta ända fram till tidpunkten då utvisning skulle verkställas. Läs följande om problemen i Norrland:

  Delcitat

  Polisen tvingas släppa personer – eller köra 200 mil
  ”Ett stort problem”
  Polisen i Norrland tvingas släppa personer som ska in på förvar.
  Alternativet är att köra fram och tillbaka till Gävle i 25 timmar.
  – Det är ett stort problem. Vi får inte ihop det, säger Marcus Nilsson, chef på gränspolisen region nord.
  (Publicerad Lörd 05 mar 2016)

  Slut delcitat

  Hela reportaget kan läsas på länken nedan:

  https://unvis.it/aftonbladet.se/nyheter/article22383637.ab

  Det man kan konstatera nu är att regeringens och myndigheternas hanteringen av alla delar i flyktingpolitiken har utmynnat i ett enda stort ohanterligt kaos från början och de ansvariga har totalt misslyckats med att bringa någon ordning i det hela … trots att man via media inför allmänheten febrilt försökt ge sken av att det fungerat bra.

  Utvisningarna har inte fungerat … och fungerar fortfarande inte. P g a regeringens alla försummelser fick de därför fredagens helt onödiga och katastrofala terrorattentat i Stockholm som på beställning.

  Efterräkningens och rannsakningens stund närmar sig.

 8. Enligt media önskar/kräver han en sunnimuslimsk advokat.

  Förslag: rättegången flyttas till hans hemland och han får betala för advokat själv.

 9. Stefan K, svaret på dina frågor är enkelt. Löfven och hans feministiska “regering” vill till varje pris inte ställa upp några hinder för invällarna, oavsett vilka dessa nu råkar vara. De vet, att media skulle såga varje försök till detta. I Sverige är det i dag journalistkåren, som håller,i taktpinnen och regeringen är inte kapabel att spela efter sitt eget gottfinnande. Men det är tyvärr inte bara regeringen som dansar efter SVT:s och pressens pipa. Den sk “oppositionen” är lika känslig för medias recensioner och har vikit sig på samma sätt.
  Landet Sverige har hamnat i utförsbacken med det mesta och att få vagnen på rätt köl och uppför igen, lär bli svårt.

   • Om polisen inte hade haft sådan tur att dom lyckades få han på bild, vad hade hänt då? Efter erkännande av mannen och larm från allmänheten var det bara för polisen att åka och hämta honom.

    “Han tar sig sedan ner via en trappa till Arlanda Express, och hoppar på ett tåg, som strax därefter avgår mot flygplatsen.

    20 minuter senare stiger han av på Arlanda. Han tar sig upp till markplan och går ut, utanför terminalen där han stiger på buss 583, med destination Märsta. Han åker med bussen, och stiger av i Märsta, sannolikt på Frejgatan.

    Uppträdde märkligt

    Därefter går han in på en bensinmack, Cirkle K. Han uppträder enligt vittnen ”märkligt”. Han har flera synliga skador, och enligt uppgifter säger han:

    – Det var jag som gjorde det.

    Polisen larmades och mannen kunde gripas. Enligt uppgift har polisen kunnat hitta blodspår, som nu ska analyseras, längs hela flyktvägen.

    Han anhölls under natten, misstänkt för terrorbrott, och ska under lördagen förhöras i närvaro av en advokat.”

   • Observera, jag kritiserar inte polisens arbete, jag kan bara inte förstå vari det svåra och märkfärdiga ligger, med att åka till macken och hämta honom!

    Där var kanske redan en patrull där, som vaktade fikahörnan!

  • Det “fantastiska” består i att enskild tjänsteman på polisens bildgrupp snabbt lyckades hitta MGM i övervakningsbilderna och att uppmärksam allmänhet följde efter och rapporterade honom. Jag vet inte hur bilderna publicerades i media men det torde stå klart att bilderna spreds omedelbart inom polisväsendet vilket gjorde att patrullen som råkade befinna sig i närheten av MGM kunde gripa honom. Har du inte läst GW? https://unvis.it/expressen.se/nyheter/gw-hyllar-polisens-jobb-efter-attacken

   Det stora flertalet i den svenska poliskåren försöker, trots många gånger inkompetenta chefer, att sköta sitt arbete. Att de ibland uppträder som de gör beror på avsaknad av stöd. Felet ligger hos politiker, politruker och Särskilda åklagarkammaren. Plocka bort jurister och inför folkvett och Sverige kommer att bli säkert.

  • Polisen fick in ett tips om att en uzbekisk muslim uppträdde förvirrat med glassplitter och eventuellt blod, i en butik i Märsta som kallas högriskområde för jihadism.

 10. Och de som var rika i sitt hemland blir relativt sett fattiga i vårt land. Det är ju en medveten väg att producera brottslingar givet att fattigdomen i sig är den som driver fram brottslingen i människan?

 11. När framtidens sanningskommission skall gå igenom händelseförlopp inom regering/riksdag, statlig byråkrati och media åren 2006-2018 och därefter utkräva ansvar så kommer svenska folket blir så upprörda över den naivitet, verklighetsfrånvändhet, feghet och rädsla som präglade dessa år att krav på hårda straff kommer gå som en flodvåg över landet.

Kommentera