“Slovakisk” familj döms till fängelse för assistansbedrägerier

INVANDRARBROTT. En mamma och hennes två vuxna söner döms till fängelse för att ha lurat till sig nästan nio miljoner kronor genom assistansfusk. Mamman och den yngste sonen döms till tre års fängelse, medan den äldre sonen döms till två års fängelse. Mamman har hävdat att hennes äldste son utvecklingsmässigt var som ett spädbarn och behövde hjälp med allt.

Han har inför Malmö tingsrätt berättat att han spelade utvecklingsstörd och lyckades så väl att läkare och annan sjukvårdspersonal bedömde honom som gravt utvecklingsstörd. Han fick rätt till assistansersättning år 2000, när han var 16 år gammal. Den yngre sonen började arbeta som personlig assistent åt brodern.

Just simulering, att någon spelar sjuk eller handikappad, är svår för Försäkringskassan att avslöja.
– Då har ju personen lyckats dupera läkare och sjukvård. Har man lyckats med det så ser ju de här underlagen väldigt bra ut när de kommer in till oss, säger enhetschef Peter Fausö vid Försäkringskassan i Skåne.

I sådana fall är tips från allmänheten avgörande. I fallet i Malmö fick Försäkringskassan in flera anonyma anmälningar om att sonen spelat sjuk men i själva verket varit fullt frisk och gått i skola i utlandet.
2016 polisanmäldes något färre fall av misstänkt assistansfusk av Försäkringskassan än året före. Men orsaken är inte minskat fusk.

– Vad gäller själva fusket vet vi inte om det ökar eller minskar, men vi fortsätter att hitta felaktiga ärenden i ungefär samma omfattning som tidigare, säger Peter Fausö.

2015 polisanmäldes 38 fall av Försäkringskassan, 2016 bara 32. Även antalet avslutade kontrollutredningar av assistansersättning var något lägre 2016 än 2015. Försäkringskassans förklaring till nedgången är den kraftsamling som nu pågår för att ta itu med fusket. Särskilda utredningsteam har byggts upp och nya arbetsmetoder har utvecklats.

– Det är stora komplicerade utredningar, men vi blir också bättre på att veta vad vi ska leta efter. Samverkan med andra aktörer som polisen och Skatteverket fungerar bättre och bättre. Vi kommer tyvärr att hitta fler ärenden, förutspår Peter Fausö.

 • Vlasta Bandova, född 1968, behöver slovensk, medborgare i Slovenien*
 • Marian Banda, född 1986, medborgare i Slovenien*
 • Frantisek Banda, född 1984 “den handikappade.

*Det står Slovenien i tingsrättens papper men jag tror det ska vara Slovakien.

-Pettersson noterar att familjen bott i Slovakien stora delar av året vilket syns på kontoutdragen och att hatmedia har väldigt svårt att skriva att det är kriminella invandrare som skäl de pengar de svagaste i vårt samhälle behöver.

Exempelvis lokaltidningen Sydsvenskan nämner inte med ett ord att “familjen från Malmö” härstammar från Slovakien där förövrigt modern och hennes “handikappade” son kunde gripas.

Man kan fråga sig varför tidning åter igen medvetet idkar självcensur och undanhåller läsarna denna information. Att namnge de tre personerna som lurat på samhället på hela 9 miljoner kronor, kanske mer, är enligt Malmö-tidningens version av journalistik helt otänkbart.

Noter att brodern till den fullt friske 32-åringen även dömdes för “andra brott”. Vad “andra brott” är tycks inte heller vara av allmänintresse, åtminstone enligt Sydsvenskans syn på nyhetsförmedling.

frandisek_banda kontoutdrag

TIDIGARE 2017-01-28. Slovakisk familj lurade till sig nio miljoner i assistansersättning

En mamma och hennes två söner misstänks för att under flera år ha lurat till sig nästan nio miljoner kronor i assistansersättning och aktivitetsersättning. Nu åtalas de för bland annat grovt bedrägeri och grovt bidragsbrott. I mer än tio år misstänks en 32-årig man ha låtsats vara så handikappad att han behövt assistans 77 timmar i veckan.

De tre personerna är två bröder i 30-årsåldern och brödernas mamma, en kvinna i 50-årsåldern. Enligt åklagaren har de tre lämnat oriktiga uppgifter som fått Försäkringskassan att utbetala miljonbelopp. Utbetalningarna har skett sedan 2006.

Enligt åtalet har en av bröderna hävdat att han har behövt hjälp med all personlig hygien och haft ständigt behov av blöjor. Enligt de misstänkt falska uppgifterna till Försäkringskassan har han inte klarat av att borsta tänderna på egen hand och inte kunnat äta själv.

I polisens förundersökning mot de tre misstänkta finns videofilmer filmade av polisens spanare som enligt åtalet visar hur den påstått gravt handikappade sonen helt obehindrat promenerar och shoppar med sin mamma.
Enligt ett beslut från 2011 från Försäkringskassan uppgick mannens totala behov då till 77 timmar assistans i veckan.

Enligt åtalet har familjen tillbringat en ansenlig del utomlands under de år som bedrägeriet, enligt åtalet, har pågått.
Mamman och en av sönerna, den som enligt uppgifterna till Försäkringskassan, greps i september förra året i Slovakien – där mamman äger en fastighet.

Åklagaren konstaterar att bedrägeriet har pågått under lång tid, varit systematiskt och bedömer därför brotten som grova. Alla tre nekar till brott.

-Pettersson ser att trots att tidningsutgivarna den är veckan startade en kampanj om medias trovärdighet så struntar Sydsvenskan i att nämna familjens kopplingar till Slovakien och kallar de misstänkta bedragarna Malmöbor…

Om Slovakien på bloggen, jag förstår att familjen gärna lämnade Malmö för detta…märkligt är att det står att de är medborgare i Slovenien men håller till i Slovakien.

25 thoughts on ““Slovakisk” familj döms till fängelse för assistansbedrägerier

 1. Jag tror familjen “Banda” är Zigenare. Namnet Banda kommer ursprungligen från Ungerska Zigenare.

  Banda är en referens som ungefär betyder “spelande gycklare”.

  Ungefär som våra soldatnamn (Stark, Rask)

 2. Galenskaperna i dårhuset Sverige tar aldrig slut. Hur i h-e är det möjligt att Slovenska medborgare kan kvittera ut fantasibelopp under tio år från Försäkringskassan i Sverige? Trots massor av tips om bedrägeri under årens lopp har ingen reagerat, vilka är handläggarna? Vilka är det som sitter på ansvariga poster på f-kassan? Vad är det för enfaldiga läkare som beviljar nå’t så absurt?
  En överbetald Thomas Falk på F-kassan gav ett inkompetent & skitnödigt intryck när han intervjuades på TV4 nyheterna?

 3. FK är fantastisk ! Nekar sjuka svenskar som gjort rätt för sig i livet ! Men vräker ut pengar på utlänningar över halva europa ! Hur i helvete är de möjligt !!!

  • he is gypsy… same in Slovakia, Slovaks working, gypsies
   abusing the welfare system… nobody solve it, but that is “racism”… sorry for my stupid english…

 4. Snälla! Blanda inte in slovener!! Slovener är civiliserade människor som hört till det Habsburgska Österrike i århundraden innan de efter det första världskriget kom att höra till Jugoslavien. Skyll heller inte på slovaker som också är ett anständigt folk som hörde till det gamla Tjeckoslovakien.

 5. Är någon förvånad?
  Jag fick lära mig som liten, av mormor och morfar att zigenarna var ett pack, som man skulle akta sig för.
  Ett långt liv har bekräftat lärdomen.
  Jag skulle kunna skriva en bok om det packet och det jag har sett.

  Men hur dumma individer har vi på Försäkringskassan?

 6. Enligt Nigel Farage under EU-valkampanjen 2014 så har Australien följande regler för immigration:

  * 50 år eller yngre och fullt frisk.
  * Ostraffad.
  * Beredd att leva “den australienska drömmen”, det vill säga anpassa sig.

  Jag förstår inte varför vi ska släppa in en massa “förståndshandikappade” då det kryllar av dem på en holme i Stockholm ström.

 7. Ytterligare några av de framgångsrila “entreprenörerna”, som våra politiker så gärna pratar om

 8. Hur kan Slovenska medborgare få assistansbidrag i SVERIGE?!? Är det detta som är den sk “fria rörligheten”? SWEXIT NU!!!!

 9. Jag hoppas att hennes fastighet i Slovakien konfiskeras av försäkringskassan. Skulle inte förvåna mig att de inte tänkt på det.

 10. Det står redan ovan, men jag bara bekräftar: Familjen är zigenare, inte slovaker. Efternamnet är klockrent. Dessutom är grabben knappt skrivkunnig, med den skrivstilen och ett stavfel i hans eget namn.
  Det borde inte vara möjligt att simulera mentalt handikapp så väl att en kvalificerad läkare inte genomskådar det. Jag skulle titta närmare på läkaren som skrev intyget !
  mvh / Urfunktion

 11. För jävligt rent ut sagt. Det finns så många människor som verkligen behöver detta bidrag. Så utnyttjar en del detta för egen vinning. Vidrigt!

 12. Samtidigt har människor som är sjuka på riktigt tvingats ut i meningslösa “åtgärder” vilka försämrat deras liv än mer.

  Allt bygger på att svenskar är ärliga människor och aldrig har någon trott att systemet skulle “användas” på detta galna sätt?

  Blöja? Han lär nog behöva en i framtiden?

Kommentera