Vikingar gör succé i Ryssland

HISTORIA. Den svenske vikingen Rurik, grundade kungadynastin som skulle härska över Ryssland i 600 år. En film om Ruriks son Valdemar (Valdimir) gör succé i Ryssland och har dragit in 1,2 miljarder rubel på tio dagar.

vikingarnas-rike

Filmen handlar om den unge prinsen Vladimir av Novgorod som efter sin fars död tvingades att fly från riket. På norska och svenska är Vladimir känd som Valdemar, nära släktingen till flera vikingakungar. Hans förfader var den svenske vikingen Rurik.

977 rymde rymde Vladimir till sin släkting Håkan Ladejarl i Trøndelag. Efter tre år i Norge samlade Vladimir en armé som hjälpte honom med att vinna tillbaka Novogorod och Kiev-riket från sin bror Jaropolk.

Med en ambition om att förena folket i Kiev-riket ville storfursten Vladimir ge dem en gemensam religion. Han provade att slå ihop alla de hedniska gudarna i riket till en religion men det misslyckades och han lät sig döpas 988 och därmed etablerades den grekiskt ortodoxa kyrkan i landet. Vladimir kristnade då hela Kiev-riket och anses därför vara en av de största ortodoxa helgonen i Ryssland.

Filmen har dock mötts av kritik från bland annat historiker som menar att filmen innehåller flera historiska felaktigheter och från den ortodoxa kyrkan som menar att filmen framställer Vladimir som brutal och mordisk.
— Den här filmen vill jag gärna se igen, ska den ryska presidenten Vladimir Putin ha sagt om filmen och beksriver den som ”ett konstverk, inte en dokumentär”.

Läs mer…

-Pettersson  tycker Putin har tur att svenskar och norrmän inte är araber för då hade vi skickat självmordsbombare och raketer och krävt tillbaka Finland av finnarna och Ryssland av ryssarna, fast vi ska inte vara omöjliga, de får behålla den asiatiska delen själva men det räcker åt dem.

14 thoughts on “Vikingar gör succé i Ryssland

    • Det som är speciellt är att picterna, Skottlands ur-befolkning, anses haft mycket stort inslag av rött hår! De tatuerade sig också i stor omfattning, därav namnet picter!! Inte ens Romarna lyckades underkuva dem, så vitt jag vet!

  1. Det är många som anser att Vladimir var grym men det var alla på den tiden i avskräckande syfte! Bl a som bekant Romarna!!
    Ska bli intressant att se filmen av flera skäl (dessutom är både Vladimir och Rurik mina förfäder i rakt led).

  2. Vad jag sett från trailern så tar filmen historien på allvar. Det är supersnyggt hur filmens titel ”viking” visas med byzantinsk mosaik i bakgrunden. För det som gjorde att den Kieviska staten bildades var handeln mellan Byzantium norrut till östersjön och nordsjön och Europa via vikingarnas handelsnätverk. Så titeln i sig själv är som poesi.

    Pettersson pratar om araber. Mer relevant hade varit att nämna att själva anledningen till att handeln längs de ryska floderna blev så viktig som den blev var ju att romarrikets handelsnätverk på medelhavet hade brutits sönder av det arabiska imperiets uppgång.

    Sen var Vladimir den store son till Sviatoslav I som var son till Igor som var son till Rurik(eller möjligen sonson). Sviatoslav är ett slaviskt namn. Igor är det skandinaviska Ingvar. Rurik är det skandinaviska Erik(tror jag).

    Generellt har ruserna skandinaviska namn i handelsavtal med Byzantium som finns kvar. Fram till ungefär Vladimir den store. Det finns en beskrivning av hur Vladimirs pappa, Sviatoslav I såg ut av en Byzantinsk byråkrat.

    • Eller, Rurik kanske inte är Erik utan Hroerek eller något sånt namn som vi inte använder längre. Men Erik finns ju kvar och är vanligt i Uppland och Roslagen där Rurik sägs ha kommit ifrån.

      • 🙂 Jag kan uttrycka mig långrandigt också :p :
        Jag vill jättegärna se den här filmen för jag vill se hur den tänker sig att Ruser och stäppnomader och Slaver växte ihop? Första bilden i trailern med ryttare som bryter fram ur en frusen taiga är också otroligt symbolisk.

        Det finns en källa från den frankiske kejsarens hov med Ruser som var på väg hem till skandinavien och hade tagit västvägen för att de var rädda för Patchenaker och liftat med en Byzantinsk ambassadör. Den frankiske kejsaren lät arrestera dem och skickade brev till Byzantium för han hade tråkiga erfarenheter av skandinaver. Men det intressanta är att ruserna säger att deras ledares titel är ”Kagan”. Så redan på åttahundratalet hade Ruserna förändrats av Ryssland. Kanske.

        I trailern så verkar de ha tagit historia på stort allvar. Till exempel känner jag igen tre inspirationer till hjälmar. Dels från den enda hjälm som hittats skandinavien under vikingatiden, i Norge, dels en typ som kommer från före vikingatiden från vendeltiden(inspirerad av romerska legionhjälmar), och dels en hjälm som man hittade i en Kurgan i Ukraina i ”Svarta graven” från niohundratalet. Sen, nån som använder en tumring vid bågskytte, coolt!

        Det finns så mycket fascinerande med tidig rysk historia. En period som jag vet ännu mindre om är tiden under mongolernas dominans och hur Moskoviterna bröt sig loss och hur det moderna Ryssland började växa fram, Alexander Nevski och Ivan den store och många fler. Jag tror den tiden är ännu viktigare för att förstå vad Ryssland är.
        Jag skulle också gärna vilja förstå vad Novgorod var senare som ju aldrig blev taget av Mongolerna. Kossackernas historia är också fascinerande. Jag undrar hur långt tillbaka kossackerna finns? Är de nomadiserade bönder eller bondifierade stäppnomader? Jag hittar berättelser om hur de var det effektivaste försvaret mot Krim Kahnatets hemska slavräder på femton sextonhundratalet. De verkar ha litet samma roll som beduinerna har för araberna, en sorts ryskukrainskt manligt ursprungsideal, fast som man helst tittar på på avstånd 🙂
        http://www.cossacks.ca/images/Letter-to-the-Sultan.JPG

        Och stäppen norr om svarta havet är ju därifrån indoeuropeerna ursprungligen kommer, som ju också var stäppnomader. Kevin Stroud har en bra förklaring i sin fantastiska Podcast ”The history of english”. Ryska, svenska, latin, grekiska, gaeliska är ju alla indo europeiska språk.
        http://historyofenglishpodcast.com/2013/08/05/episode-9-who-were-the-indo-europeans-2/

        Vill man fascineras mer över de Kieviska ruserna och deras skandinaviska aspekt så är Ibn Fadlans beskrivning av en av rusernas begravningar att rekomendera. Här är en professor som pratar om den i hans föreläsningsserie ”The Viking mind”. Den är väldigt otäck men jag tycker ändå det är fascinerande:
        http://www.youtube.com/watch?v=uu2gN8n15_A&t=27m30s

        Här är en rysk nationalistisk sång av Kuban Cossack choir.

  3. glasklart, vi har mer gemensamt (historiskt sett) med
    RYSSAR än något annat folkslag överhuvetaget!
    …att vi genom århundraden kivats, har inget med folkens
    relation med varann att skaffa…skulden har alltid legat
    på Kungar och Hövdingars ”ha-begär” (inte folkens)

KommenteraAvbryt svar