Nyanlända ska praktisera utan lön och extra ersättning

INVANDRING. I Danmark har en ny integrationspolitik gjort att allt fler nyanlända flyktingar har praktik. Var tredje nyanländ har en praktikplats, vilket är en fördubbling på ett år.

Det är så den danska regeringen vill att integrationen av nyanlända numera ska gå till. Idén är att man lär sig språk och kultur bättre ute i på arbetsplatser än i skolbänken. Dessutom ökar det chansen till jobb.

I somras skärptes kraven på kommunerna ytterligare – senast en månad efter uppehållstillstånd ska en nyanländ flykting erbjudas praktik. Praktiken kostar inget för arbetsgivaren, och ingen lön betalas utöver den etableringsersättning alla nyanlända får.

Andelen nyanlända med praktik ökar nu snabbt i Danmark. Enligt tal från danska arbetsgivarföreningen var var tredje person i etableringsfasen ute på en arbetsplats i november, en tre gånger så stor andel som för två år sedan. Samtidigt som antalet nyanlända har ökat kraftigt efter förra årets stora asylinvandring.

Carsten Koch är före detta socialdemokratisk skatteminister och arkitekten bakom Danmarks nya integrationspolitik. – Det finns ett stort intresse bland arbetsgivarna för det här, säger han. I Danmark är vi helt eniga om att integration föregår på arbetsmarknaden, och ingen annanstans.

Finns det en risk att arbetsgivaren missbrukar systemet och får gratis arbetskraft? – Jag har hört den kritiken, men det är inte en kritik jag tycker motiverar att ge upp den här modellen, säger Carsten Koch.

-Pettersson tycker det är självklarheter, givetvis ska man inte ha lön innan man kan sitt arbete och bidrag ska vara arbetspliktiga om man är frisk. Dessutom ska bidragen vara så låga att de går att överleva på men inte att leva på…

Så var det för när det fanns ett fungerande lärlingssystem i Sverige, man fick ta några hundår och sedan skörda om man skötte sig. Inte som i dagens Sverige där många får vara med och skörda som inte ens sått något.

Nåväl, vi kan räkna med protester från LO, de vill att alla ska ha full lön oavsett kompetens och att detta kommer att utnyttjas av oseriösa arbetsgivare. Då glömmer det att vi redan har ett system där skattebetalarna står för upp till 80 procent av lönen och att det verkligen ger utrymme för mygel…

Läs mer…

 

10 thoughts on “Nyanlända ska praktisera utan lön och extra ersättning

  1. Låter dom ett bra förslag då åker nog lycksökarna tillbaka om de tvingas arbeta.Det ska var arbetsplikt första vardagen efter de anländer till Sverige .

  2. Danmark och våra övriga nordiska grannar är i alla avseenden överlägsna den svenska destruktionsmodellen, vilken endast syftar till att bryta välfärdssamhället sönder och samman. Sverige är av i dag så förbannat utskämt att man i sanning generas över att presentera sig som svensk. Detta har vi den förvekligade men samtidigt utstuderat djävulska feministregeringen att tacka för!
    Den som inte vill arbeta skall heller icke äta, löd en gammal hederlig devis. Budskapet vänder sig till arbetsföra som av olika bekvämlighetsskäl föredrar att avhålla sig från hederligt arbete.
    Andreas, kontinuerligt vred 🙁

  3. Sossarna här kommer aldrig gå med på att sätta nyanlända i arbete, man betalar hellre ut en sorts ”passiviseringsbidrag”, så har det varit i alla tider.
    För övrigt, se till att alla måste göra någon form av jobb för att få sina bidrag, det borde minska fusk med a-kassa och svartjobb, minska kriminalitet, och göra det svårare att få många bidrag på en gång för de som fuskar med flera identiteter.

  4. Jag tycker att det låter jättebra med praktikplatser om de nyanlända erbjuds platser i svenskägda företag, där de anställda talar svenska. Med dagens dåliga koll på företag med utländska ägare tror jag svindleriet som redan nu är utbrett, skulle öka dramatiskt.

  5. Införs detta i Sverige skall det bli intressant att se hur många av de som idag bor i utanförskaps områden och nyanlända som utan lön kommer att nappa på detta. Jag är övertygad om att det blir ett så litet antal att det är försumbart. Vi skall komma ihåg att Sverige är INTE Danmark.

  6. Visst är det bättre om folk jobbar än att de bara sitter hemma eller rör sig i något gäng på gatan. MEN eftersom de är gratis arbetskraft då de är på praktik så kommer ett storskaligt praktikarrangemang nästan automatiskt leda till att egentliga arbetsplatser där arbetstagarna får normal lön till stora delar försvinner.

    Visserligen är det så att en städare med utbildning och/eller lång arbetserfarenhet sköter sitt jobb klart bättre än en oerfaren praktikant från Somalia, som i brist på skolgång ofta inte ens vet vad en bakterie är för något. Men om den kunniga städaren kostar 30.000-40.000 kr i månaden alla arbetsgivaravgifter inräknade och praktikanten 0 kr, så behöver de flesta arbetsgivare inte länge fundera på att vem de väljer för att sköta städningen.

    Dessutom så vet vi alla att en väldigt stor del av fd asylsökande aldrig kommer att uppnå det stadiet där de blir anställningsbara med en normal lön. Dvs många kommer kanske ännu om 40 år vara i behov av ”praktik”, dvs praktiken blir en permanent sysselsättning för den här gruppen av människor och socialstödet i praktiken deras lön.

    Vad gäller språkinlärning så är sannolikheten stor att många danskar och assimilerade invandrare inte orkar försöka agera språklärare på sin arbetsplats utan kommunikationen med praktikanten kommer att basera sig på ”bad english” istället för danska.

  7. Praktikplatser verkar ha många fördelar, så det borde man införa i Sverige också. Friska, unga personer mår inte bra av att gå sysslolösa och det är en stor fördel för dem att komma ut i samhället, få tala svenska och se hur detta land fungerar. Och lära sig ett jobb.

  8. Enligt sossarna är alla lika värdelösa. Ett halvår innan val, så börjar de hamra in sina hycklande ideal, på gräsrötternas arma hjässor. Det står dig helt fritt att vara med i gemenskapen, allt som krävs är din röst. Vill du hellre stå utanför så får du skylla dig själv. Men kom aldrig och säg att du är en fri och tänkande individ, då väntar endast förakt, spott och spe.

KommenteraAvbryt svar