I Oxelösund gillar kommunen olika

INRIKES. Oxelösund ska vara en bra kommun att vara företagare i. Tillsammans med näringslivet arbetar vi hårt med att Oxelösund ska vara en riktigt bra kommun att vara företagare i. Vi har tagit fram ett näringslivsprogram som fokuserar på de områden som Svenskt Näringsliv och regionens företag anser viktiga för företagsklimatet.

Så står det i varje fall på kommunens hemsida. Men det verkar vara lite si och så med det i varje fall för vissa företag. Vi har som exempel regionens populäraste havsbad, Vivesta havsbad, där Oxelösunds kommun tycker att 150.000 kronor om året för att för att städa strande, klippa gräset, städa toaletter, sköta underhåll på byggnader osv. är för mycket och för dyrt. Nu tänker kommunen, i stället för att betala försöka tvångsinlösa badet, det kan sluta på flera miljoner för delar av Vivesta och jag undrar hur långt 150 000 räcker om kommunalarbetare ska sköta badet och det är inget illa menat om kommunarbetarna, bara fakta. Kommunen har erbjudit 40 000 kronor vilket närmast ska ses som ett hån. Kostnader för vägavgift, badvattenprover och tömning av toalettanken kostar c.a 20 000 kronor. Toaletterna ska hållas öppna 9-21. Antingen skämtar kommunen eller också är de…

I andra ändan har vi restaurang Läget och området runt den som verkar åka gräddfil, titta på bilden, den dubbla sittbänk i stål, skänkt av stadens stolthet SSAB var gratis men området runt omkring kostade 400.ooo kronor att iordningställa. Lite grus, lite gräs, två blomkrukor och en flaggstång. 400 000!!! Ni ser hela på bilden.

2015-07-23_2000

Restaurang Läget är ett kapitel i sig, där kom det en ny krögare till denna säsong och då sänktes hyran från 16.000 kronor i månaden till 5.000:- dessutom var det kommunstyrelsens förvaltning som ansökte om bygglov och betalade för bygglovsansökan när krogen målades om. Varför vet inte kommunen, trots att det står i avtalet att hyresgästen ska göra det. Dessutom var ommålningen i vilken kommunalrådet (S)  deltog eftersom hon var kompis med krögaren redan klar när bygglovet sökes.

Sedan kanske den minnesgode minns Historien om en gång och cykelväg i Oxelösund där kommunen fick betala drygt 1,2 miljoner för att personkemin inte stämmer mellan kommunen och den private fastighetsägaren.

Vi ska även komma ihåg att det rör sig om ett Folkets Hus, som närmast är att betrakta som ett av socialdemokratisk arv så det sved nog rejält när den S-märkta Folket Hus-föreningen var tvungna att sälja och gick i konkurs. Sedan dess har det varit olika hyresgäster där, socialdemokraterna, fackföreningar, alliansen, lite danser, lokaltidngen,  konserter med Ultima Thule och Sverigedemokraterna vilket inte gillades av vänsterledaren i Oxelösund som döpte om Folkets Hus till Fort Nazi och sedan blev befordrad inom kommunen. Tänk er en ledande politiker som kallar en företagsledare nazist!

Nu är det dags igen, företaget Vinterklasen AB som ägs av familjen Holmström med Åke Holmström som vd håller just nu på att bygga 16 nya lägenheter i den vänstra delen av f.d. Folkets Hus och i Oxelösund råder som i så många andra kommuner brist på lägenheter. Här har Vinterklasen ansökt om bygglov för sex balkonger, men fick nu nej av miljö- och samhällsbyggnadsnämnden.

– Vi har en lagstiftning att förhålla oss till. Huset betecknas som en kulturhistoriskt värdefull byggnad. I det här fallet innebär det bland annat att det inte får göras några förändringar på fasaden, men beslutet kommer säkerligen att överklagas, säger Inge Ståhlgren (S) som är ordförande i miljö- och samhällsbyggnadsnämnden enligt den Eskilstuna-styrda lokaltidningen.

-Nu hör till saken att Pettersson är släkt med Vinterklasens vd Åke Holmström och jag kan garantera att Åke är betydligt envisare än en åsna och ibland ungefär lika smidig som när en stor kombinerad kyl/frys ska in i en liten bil.

Nåväl, fastighetens fasad kulturskyddades av kommunen så sent som 2013, då Holmström ägde huset och planerna på lägenheter var väl kända så det går knappast att tro att det var något annat än jävelskap från kommunens sida. Titta på bilden nedan. Tycker ni sex icke-inglasade balkonger förstör byggnadens kulturhistoria?

Folkets Hus i Oxelösund. Balkongerna ska vara på den vänstra tegeldelen och egen syns längst till vänster.

Nu blandar Åke Holmström in eken till vänster i konflikten, den står på kommunens mark men grenar och rötter går in på Holmströms mark. – De framtida hyresgästerna får dagsljuset begränsat av den här eken. Grenarna sträcker sig in på vår tomt, men jag har sagt att det är ok så länge vi får bygga balkonger. Nu är det ett annat läge. Jag vill att de kapar grenarna så att de inte når över tomtgränsen, säger Åke Holmström.

Holmström är dock medveten om att eken är skyddad och inte får kapas hur som helst. – Kommunen får inte kapa grenarna enligt lag, det råkar vara så att trädet är skyddat. Men det är inte mitt problem.

Holmström vill ha 2 880 000 kronor i ersättning Oxelösunds kommun på grund av grenarna. I en uträkning han skickat till kommunen visar han hur han kommit fram till den summan.

Till saken hör att snett bakom Folkets Hus, ligger gamla C-skolan, den är också kulturskyddad och drygt 50 år äldre än Folkets Hus och för några år sedan byggdes där lägenheter och då gick det bra med balkonger…men som sagt i Oxelösund gillas det olika.

C-skolan byggd för över 100 år sedan, renoverad med fina balkonger

-Pettersson som är jävig, tycker i det här fallet att kommunen riskerar skattebetalarnas pengar av prestige och envishet. Jag vet att Åke kan vara osmidig ibland och det vet han också men kommunen är värre, en kopp kaffe och saken borde vara löst. Ta bort kultur-skyddet på vissa villkor, bygg balkongerna och låt eken leva. Heja Åke!

 

5 thoughts on “I Oxelösund gillar kommunen olika

  1. Bilden på skolan visar tydligt att en balkong kan öka byggnaders estetik vilket jag anser skulle vara fasaden på Folkets Hus till gagn…

  2. Att Pettersson är jävig och Holmström visar djävlar anamma fråntar inte kommunens styrande från ansvar över kommunmedborgarnas skattemedel. När de, tjänstemän, under press av politiker djävlas är det idioti från idioter!

KommenteraAvbryt svar