Slutet för västvärlden som vi känner den

NATIONALISM. Donald Trumps seger gör att västvärldens succésaga är över. Den resa mot mer demokrati, mer frihandel och allt stabilare allianser som pågått i över 50 år hotar nu att ta slut. Det skriver Carl Bildt i en ledare i Washington Post, och radar upp exempel på orosmoln, bland annat Trumps vacklande Natostöd och hot om att riva upp flera frihandelsavtal.

”Om man lyssnar på vad Donald Trump sagt före och under valrörelsen så är det här slutet för västvärlden som vi känner den”, skriver Sveriges tidigare utrikesminister och statsminister.

-Pettersson som normalt gillar Bildt har sällan sett en så felaktig analys. Donald Trumps vinst i valet har inget med slutet på västvärldens succé att göra. Anledningen till att västvärlden är på dekis är den politik som bland annat Carl Bildt fört de senaste 30 åren med ökad överstatlighet, mindre lokalt självbestämmande och massinvandring av folk från främmande kulturer. Den misslyckade politiken har gett Jimmie Åkesson, Brexit, Donald Trump och många andra framgångar. Så skyll inte på andra Carl, du tillhör dem som försöker ge bort vårt land…

Wilhelm Moberg, Svensk strävan, 1941

”Sverige är vårt, det är sex och en kvarts millioner levande svenskars land. Men det är även de dödas land, deras som byggt upp det åt oss från början och lämnat oss sitt verk att förvalta och förkovra. De döda är åtskilliga millioner flera än vi. De har mycket att säga oss nu, och vi är skyldiga att lyssna till dem. Vi lyssnar till dem genom att minnas vad de uträttat och genom att värdesätta deras strävan. De kan icke mera värja sitt verk. Det åligger oss.

Någon gudomlig rätt till ett visst landområde, någon rätt i och för sig att besitta ett visst land från begynnelsen och intill änden, gives naturligtvis icke åt vårt folk. Den rätten är någonting som skall förtjänas, som skall förvärvas av varje folk.

Svenskarna har förvärvat sig rätten till sitt land. Sverige är vårt sedan årtusenden med odlarens och brukarens självklara rätt, genom fädernas offer i blod, genom den särpräglade kultur, som har skapats här.

Vad Sverige i dag är, det har döda och levande svenskar gjort det till, och ingen annan. Sverige är idag vårt genom svensk strävan. De levande svenskarnas uppgift är att bevara det och förkovra det genom att fortsätta denna strävan – på frihetens grund.

Vi är ett litet folk, men vi har ett stort land att bo i. Se på Europa-kartan! Vårt land brer vida ut sig i världsdelen. Men vi är få, vi är de ensamma stugornas folk, och även om vi numera delvis bor i städer, så är vi dock någon gång komna från bönders, torpares, backstugesittares stugor.

I ensamheten i stora ödsliga skogar har en svensk folksjäl danats genom tusendena år. Brottningen med stenen och stubben när åkern bröts, har gett oss krafter – andliga och kroppsliga. Och starkt motstånd utvecklar starka krafter. Så har detta lands skog och mark präglat oss, gett oss det egnaste, upprinnelsens källa till vår folkstyrka, den ensamme skogsbons stolthet och frihetssinne och den sege odlarens ihållighet.

Det verkligt svenska är sålunda ursprunget – vår växtplats. Det är för mig den barndomens jord där jag sprang barfota något dussin somrar, och kände enrisbuskens barr under fötterna. Barndomens mark, det är vårens allt ljusare kvällar med morkullsflykt över stugbacken, och tranornas skrik från kärret. Det är sommarens solvärmda bäck med sitt ljumma vatten plaskande kring barnaben med sårskorpor på knäna. Det är höstens röda lingontuvor och det nedfallna äpplet i dagg-gräset en klar morgon. Det är vinterns snödrivor vid farstubron. Det är iskanornas kälkbacke. Det är några barn i en gråmosses lavstuga på skogsbacken en enslig kväll i skymningen. Far är på regementsmötet, mor på dagsverke uppe i Roten. Barnen sitter vid stugans fönster och trycker sina näsor platta vidmot emot glaset. Finns det inte någon där nere på vägen? Det är fattigdom – men en stolt fattigdom, som hjälper sig själv till livets tillräckliga uppehälle, till det grova, men mustiga dagliga brödet från rågen på åkerlappen kring stugan. Det är en sund och fri barnaväxt, som den vilda örtens mellan enbuskarna i hagen. Det är frid och trygghet i ett fredligt land, där barnen föds fria av fria föräldrar. Ett land där också de minsta backstugors barn får pröva sina möjligheter av alla slag så långt deras krafter räcker till. Ett land där var och en får växa efter sin egen art. Detta är det egna, det som aldrig skall låta sig utbyta mot något främmande. Detta är roten och blodsbandet, min andliga arvslott som jag har att föra orörd vidare åt mina egna barn. Detta är för mig det svenska, det omistliga.”

– Wilhelm Moberg, Svensk strävan, 1941

17 thoughts on “Slutet för västvärlden som vi känner den

  1. Västvärlden så som Carl Bildt känner den möjligtvis. Eventuelt är New World Order projektet i gungning och det är nog vad ham syftar på. Jag tror på Europa om det tillåts tillnyktra. Marine Le Pen: EU är Europas värsta fiende.

  2. Vad jag förstår har gamle Bildt drabbats av samma spleen och missmod som sina dödspolare, det såta paret Clinton och övriga rövare i Bilderbergkartellen, och det är inte utan en ohöljd förtjusning man anar att dessa storhetsvansinniga och demokratiföraktande manipulatörer nu får anse sig som åtminstone tillfälligt besegrade. De är i vart fall rent förbannat genomskådade och funnes det den ringaste mänsklighet kvar i dessa demoniserade samhällsbespottare, valde de att via rep, gift, spjut eller krut avsluta sina misslyckade existenser.
    Andreas 🙂

      • Tack skall Du ha, Rudolf! Det finns många skojiga alternativ, varav råttgift och klassikern att slänga sig framför tåget bör framhållas. Vi önskar dem lycka till, hörrdu!
        Andreas 🙂

  3. Jaja Calle lille alla Svenskar arbetar inte åt Lundin petroleum. Men de som gör det är naturligtvis skakade över att deras möjlighet att muta sig förbi regelverket drastiskt har minska i och med att Hillary inte blev president.

  4. Trump innebär kanske slutet för Bilderberggruppens NWO så som Bildt känner den. Tack Trump!
    Till Bildt och hans gelikarvill jag säga att ni är genomskådade och att vi vill inte ha er som våra representanter längre. Landsförrädare!

  5. Det är stora ord han tar i sin mun han ättlingen till möbelkrämaren Levin!

    Jag tror att jag kan tala för fler än mig när jag säger att det Ni benämner med demokrati av dagens typ inte längre är välkommet att styra oss!

    Bliv vid din läst möbelkrämare Levin/Bildt och sluta tryck ner Er förhatliga ideologi i båra halsar!

  6. Då kanske skjutningar, stenkastning, bilbränder, gruppvåldtäkter och annan kulturberikning tar slut på sikt. Det är bra att västvärlden förändras till något bättre än Carl Bildts idealsamhälle.

  7. ”Now this is not the end. It is not even the beginning of the end. but it is, perhaps, the end of the beginning. Henceforth Soros’ Nazis will meet equally well armed, and perhaps better armed troops. Henceforth they will have to face in many theatres of war that superiority in the media which they have so often used without mercy against other, of which they boasted all round the world, and which they intended to use as an instrument for convincing all other peoples that all resistance to them was hopeless.” (Winston Churchill efter El Alamein [nästan]) 😉

  8. Trump kan tom vara västvärldens räddning. Bildt kan gå och dra något gammalt över sig. Han och hans moderatpolare har nästan sänkt hela Sverige.

  9. Kan det vara så att vinden nu vänder? Är detta början till slutet på Medelmåttornas diktatur? Kan Stasis tid vara över inom LO förbunden, så att de klokaste och inte lydigaste, kan väljas till förtroendeposter?
    Upphör yrkesförbudet mot lärare som röstar på SD?
    Kommer SveK att sluta hetsa mot Israel?
    Kommer msm att anställa intelligenta journalister?
    Ja, då är slutet för den förtryckande västvärlden en välsignelse.

  10. Från min högaktning för många år sedan så sjunker nu Carl Bildt djupare och djupare ner i floskler och sin egen försörjningsbubbla med varje uttalande. Det är länge sedan jag slutade att läsa hans blogg, om den finns kvar, jag har inte kollat.

  11. Carl Bildt 15 juli 1949

    Donald Trump 14 juni 1946

    Sanningen är den att Carl Bildt aldrig levt i en värld utan Trump. Han har funnits med oss hela tiden. Medan Trump levt i en värld utan Carl Bildt.

    Trump är producerad av sina föräldrar ca september 1945. Vilket sammanfaller med vad? Amerikansk framtidstro? Slutet på ww2?
    När tog ww2 slut och vad började?

    • Det verkar som om ww2 enligt uppgift i Wikipedia tog slut den 2 september 1945. 9 månader innan Trump såg världen för första gången. Han kan redan som liten vara ett glädjeuttryck för en ny värld?

KommenteraAvbryt svar