Facebook – ett fördärv?

Det har skrivits spaltmeter om facebook och hur suveränt det är men också vilket fördärv det kan vara. Personligen har jag vägrat konstant att ge tillstånd till någon i min facebook-tokiga familj att lägga ut bilder eller skriva om mig på FB.  Där finns privata bilder som många tror att de förblir privata men……. Facebook äger alla bilder du lägger ut.  En 18-åring i Österrike har stämt sina föräldrar för att de lagt ut ”förnedrande” babybilder på henne. Är det tillåtet att lägga ut bilder utan medgivande?

När det blev vanligare med internet så var det inte tillåtet att lägga ut bilder på barnen i förskolan utan föräldrars tillåtelse. Idag verkar den lagen vara som bortblåst. Folk lägger ut och ”taggar” bilder lite hur som helst. Det verkar inte ha någon betydelse vad andra tycker.

Den 18-åriga flickan från Österrike har en längre tid bett föräldrarna att inte lägga ut pinsamma babybilder men de har fortsatt. 500 bilder senare så har flickan tröttnat på att inte visas någon respekt så hon bestämde sig för att stämma sina föräldrar. – Om hon kan bevisa att hon lidit skada av dessa bilder så kommer hon att vinna, säger  Michael Rami, flickans advokat.

I Österrike är internet reglerna inte lika hårda som t.ex i Frankrike. Där kan du få upp till ett års fängelse och en bot på upp till 45.000 Euro om du lägger upp en bild utan tillstånd från ”objektet”. Detta gäller även dina barn!  Franska myndigheter varnar föräldrar på att lägga upp bilder på sina barn – det kan locka sexuella förbrytare/pedofiler.

Hur är det egentligen ställt i Sverige? Reglerna finns här också men i  facebook hysterin verkar de försvunnit. Man blir ifrågasatt som ett UFO när man  inte vill medverka på facebook eller annan mediesida. Många förstår inte att jag kan säga nej, att det är mitt val. Irritationen blir total hos en del som inte får lägga upp sina ”fina” foton. Jag som säger nej förstör för alla andra på korten?

Jag skiter i vilket – jag vill inte vara med. Jag vågar att vägra. Vart har den rätten tagit vägen för jag har fått veta att jag finns ändå?? Skall jag också  stämma?? Knappast värt att splittra familjen på men ……………..

Österrikiska stämmer föräldrar

6 thoughts on “Facebook – ett fördärv?

  1. Alla dessa Asociala medier som finns är det värsta som hänt jorden sedan The Big Bang. Har du en gång gått med i FB så är det omöjligt att gå ur igen. Jag har försökt minst 100 gånger men misslyckats.

KommenteraAvbryt svar