Okej med könsuppdelat av religiösa skäl


ISLAM. På Al-Azharskolan i Stockholm undervisas flickor och pojkar var för sig i idrott och hälsa. Skolan hänvisar till elevernas muslimska bakgrund och får grönt ljus av Skolinspektionen. När flickorna har idrott och hälsa så har pojkarna matte och tvärtom. Könsuppdelad idrottsundervisning är en del av Al-Azharskolans muslimska profil, liksom bönerummet och den fläskfria skolmaten.

Pojkarna undervisas av manliga idrottslärare. Och skolans omkring 350 flickor får sin undervisning av idrottslärarna Tina Rönnberg och Nina Da Mata.

– Vissa av våra flickor vill kunna ta av sig sjalen och ha shorts och t-shirt på lektionen. Det skulle vara svårt om det fanns jämnåriga pojkar eller en manlig lärare där, säger Nina Da Mata.

Att visa sig för det motsatta könet utan täckande klädsel går helt enkelt emot flickornas religion, enligt henne.

Men könsuppdelning är inte okontroversiellt. Al-Azharskolan anmäldes till Skolinspektionen av en person som menar att skolan sviker sitt uppdrag att motverka traditionella könsmönster. Uppdelningen riskerar att permanenta kvinnors underordning, enligt anmälaren.

Skolans rektor svarade att en stor del av skolans elever har ”muslimsk kulturbakgrund”. Många av dem skulle utebli helt från idrottsundervisningen om den var gemensam för flickor och pojkar. Han poängterar att flickor och pojkar blandas i alla andra ämnen.

I sitt beslut ger Skolinspektionen rektorn rätt. Myndigheten godtar skälen bakom könsuppdelningen och konstaterar att det inte finns något som tyder på att undervisningen i idrott och hälsa inte är likvärdig för de olika könen. Samtidigt skriver Skolinspektionen att bedömningen gäller ”…i det aktuella fallet”.

Bakom den formuleringen döljer sig en avvägning mellan jämställdhet och religionsfrihet, tror Håkan Larsson som är professor vid Gymnastik- och idrottshögskolan.

Hade det här varit en annan skola så hade beslutet blivit att skolan måste jobba med sina jämställdhetsproblem och lösa dem.

Läs mer HÄR.

– Pettersson ser att det på Skolverkets hemsida står att  ”Utbildningen och undervisningen i förskolor och skolor ska vara icke-konfessionell. Det innebär att det inte får finnas religiösa inslag”. 

Det kan i vissa fall finnas anledning att del upp flickor och pojkar men om jag fattat skolverket rätt får det inte ske av religiösa skäl, men sådant gäller troligen inte muslimer, de är fridlysta…men, men det är välinget att tjafsa om för det pågår ingen islamisering…

Al-Azharskolan har varit med på bloggen då och då…muslimska friskolor i Sverige gör att segregeringen blir allt tydligare. De muslimska friskolorna tillåts av flata myndigheter ha en särskild agenda där bön är ett viktigt inslag, där religionen överskuggar allt och könssegregationen är ett faktum.

På Al-Azharskolan i Stockholm som norska Aftenposten besöker är samtliga elever muslimer och 80% av dessa kommer från Somalia. Rektorn på skolan erkänner att en blandning av elever är det bästa och tycker det är tråkigt när svenska elever flyr skolor med en hög andel invandrare (läs muslimer). I Norge finns i dagsläget inga muslimska grundskolor. Trond Ali Linstad som förut drev den enda muslimska skolan i Norge hävdar dock att integreringen i samhället kan ske bäst om muslimerna får ha sina egna skolor och pekar på att muslimska flickor i vanliga skolor håller sig borta från exempelvis simundervisning, samtidigt som de i muslimska skolor är närvarande (givetvis separerade från pojkarna). Den enda muslimska skolan i Norge stängdes 2004 då en inspektion visade på stora brister i verksamheten.

Källa: Aftenposten

 


11 responses to “Okej med könsuppdelat av religiösa skäl

 • Fridolin: Oacceptabelt dela upp idrott efter barns kön | Petterssons gör skillnad!

  […] Al-Azharskolan i Stockholm fick grönt ljus från Skolinspektionen att dela upp skolidrotten efter kön av religiösa skäl. Beslutet kritiseras nu av utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) som påstår att det är […]

  Gilla

 • Kurt

  Tänk om vi skulle använda oss av Sharia när det gäller muslimer kålroten av, hand och fot av gräver hål i marken och stenar våldtäktsmän mm.

  Gilla

 • Involuntarium

  Eftergifter, eftergifter och åter eftergifter förr dessa förbannade islamister!

  Frågeställningarna i programmet Opinion i går kväll visar klart och tydligt att svenska folket har fått nog! Om inte PK patraskfeministerna fattar nu att det är kört, kommer de nog inte att förstå valresultatet 2018!

  En röst på PK patraskfeminist partierna är en fullständigt bortkastad röst i riksdagsvalet 2018!

  En röst på Sverigedemokraterna ger absolut störst uppväxling av varje enskild röst!!!! Sverigedemokraterna med egen majoritet ger Sverigedemokraterna full handlingsfrihet och det är bra för Sverige och dess befolkning!

  Måste bli ett slut på daltandet och eftergifter för och till islamister!

  Stefan Löfven avgå utlys nyval och anordna Swexit omröstning nu!

  Gilla

 • Gullvi

  Inte okej med denna uppdelning 👿🌺👿 kommer ju bara att bli värre, vad är det för människor som acceptera r detta. Helt sjukt är det 😡

  Gilla

 • Tony

  Kryperiet för Medeltidens utövare fortsätter med oförminskad intensitet i Absurdistan?

  Gilla

 • jan

  När jag gick i skolan för länge sen fanns det en flickskola i staden.

  Gilla

 • nosferatu

  Ju färre muslimer, ju mer likt blir Sverige det land vi vill ha.
  Dags nu politiker, dags för återvandring till deras hemländer?
  Hellre 19 000 invandrare från Västeuropa än en enda muslim.
  Trött nu…!!!!

  Gilla

 • Moderaterna 2018

  Religiösa skolor bör avvecklas. Och i mitt tycke vore det bra om vi gick tillbaks till hur det fungerade förr. Man gick i den skola som var närmast och den var statlig.
  Hur partierna nu tänker vet jag ej, men Kd och Mp har ju haft en del synpunkter i ämnet.

  Gilla

 • Suzie

  Flickor och pojkar på nämnda skola har separata bönerum,ett för pojkar och ett för flickor där de får undervisning ur koranen och ber. till allah .Är det detta som skolinspektionen menar är icke konfessionellt.Förbannade sjukklöverjuntan med deras lakejer inom alla myndigheter ser alltid mellan lagar,paragrafer och fingrarna när muslimer bryter mot allt som går att bryta mot,dubbla måttstockar gäller.

  Gilla

 • angelicaplacet

  Man skulle då kunna säga att svenska kvinnor som genom tider kämpat för jämställdhet i Sverige gjort det förgäves.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: