Enkelt att bygga hus

LO:s avtalssekreterare, Torbjörn Johansson (se bild nedan), nedvärderar svenska byggarbetare med följande ord i en intervju med Dagens Industri.

Länk till artikeln

Skärmklipp
Torbjörn Johansson, avtalssekreterare i LO

Jag är själv ingen byggnadsarbetare, men känner många som är det. Jag kan därför inte uttala mig om yrket och dess svårighetsgrad, men jag inbillar mig att inte vem som helst kan ta jobb som byggare. Vore fallet så, borde inte byggarbetarnas löner ligga en bra bit över snittet bland LO-grupperna.

Petterssons skrev om Torbjörn Johansson igår och jag tänker inte fördjupa mig mer i det. Däremot hoppas jag att ni som eventuellt jobbar på byggen eller har vänner som gör det, diskuterar Torbjörn Johanssons ord och mejlar reaktionerna till Pettersson. Jag är säker på att Petterssons är beredd att göra ett särskilt inlägg om dessa.

Under tiden kör vi en omröstning.

Svara på vår enkät

24 thoughts on “Enkelt att bygga hus

  1. Det räcker inte med att vara expert på dataspel för att sköta en byggkran. Det krävs som Argus skriver behörighet och certifiering inom de flesta yrken inom byggbranschen.

    Byggmästarna vill ha fler från byggprogrammet. De som går ut får alla jobb, men får gå som hantlangare tills de lär sig av erfarna i laget.

    Känner många inom byggbranschen som fått ta emot byggarbetare från arabvärlden. De får alla problem som att de har svårt att ta order, vill inte arbeta tidigt på morgonen, kan inte läsa en ritning osv. Och inte minst arbetstakten. Eftersom byggjobbare får flytta på sig dit bygget ska utföras får de kanske bo i husvagn och jobbar då hårt (beting) i veckan för att få fredagen ledig och kunna åka hem. Naturligtvis vill de ha fredagen ledig men är inte beredda att jobba in den under veckan, det blir för tufft.

    Jag har hört att flera ziggisar anser sig händiga i byggbranschen men med tanke på deras konstruktioner i våra parker så har den reklamen slagit fel.

  2. Det var under sossarna som mycket sunt förnuft försvann, tidigare utbildades många med praktikplatser , frisörer, kockar, snickare,elektriker,rörmokare, murare och andra praktiska yrken, nu tyckte sossarna dock att det krävdes gymnasiebetyg för dessa yrken, då skulle tydligen dessa praktiska yrken få en högre status.
    Status har väl alltid funnits när ett yrke utförs till belåtenhet men inte i sossarnas förljugna värld där de som bestämmer är fyllda med mindervärdighetskomplex.
    När de mindre vetande får bestämma ja då blir resultatet därefter.
    Invällarna har lärt sig sossetänket så där duger inget annat än yrken såsom advokater, läkare, ekonomer, ”politiker”, socionomer och annat trots att de inte ens är läskunniga men det är yrken som ger makt !

  3. Gubbfan kan bygga hus själv istället för att nedvärdera dem som kan.
    Att bygga hus/vara snickare kräver goda kunskaper och färdigheter i matematik,läskunnighet att förstå och utföra efter ritningar,logiskt tänkande,fysisk god form och uthållighet mm.
    Inom gymnasieprogrammen är bygg i topp ändå finns förhållandevis få platser på byggprogrammen, och med tanke på att det behövs byggas minst 750 000 bostäder akut så skulle utbildningsplatserna på gymnasiets byggprogram behövas utökas,men se det vill inte kommunerna för det kkostar för många miljoner kronor för bara 16 elever per kurs.Pengar tas från alla områden och läggs på ett enda,asylindustrin och då särskilt alla
    ”ensamkommande” bluffbarn från mena.Sverige är ett mycket sjukt land med grovt kriminiella sjukklövern som diktatoriskt vanstyr landet.

    • Lisa, ska vi vara rättvisa så är det faktiskt USA som rivit Libyen och Syrien! Skillnaden på Libyen och Syrien jämfört med de flesta andra arabländer är att de styrs/styrdes av icke-islamister som Khadaffi, och i Syrien än så länge Assad som kunde styra den muslimska pöbeln i rätt riktning…vilket ju inte passar USA:s agenda.

  4. Byggnads har tydligen lyckats med sin propaganda!
    Det känns som att många här har ingen som helst koll på byggbranschen! Det är en viss skillnad på att rita och konstruera huset, räkna ut hållfasthet och liknande, mot att blanda cementen och hälla denna i ett hål!

  5. Att bygga en enkel koja kanske nästan alla kan bygga. Att bygga ett hus av torkad lertegel kanske också de flesta kan bygga.
    Att bygga ett hus i det moderna Sverige kräver läskunnighet och kunskaper. Rätt avancerad teknik och mycket regler om jag förstår det hela rätt.
    En riskoja i 14 våningar eller dito hus av torkat lertegel rasar nog ihop av första höststorm.
    Att vara tegelbärare var ett yrke som krävde styrka och sådana män syns på fotografier fram till i början av 1950-talet.
    När höghuset i Fröslunda centrum(Eskilstuna) byggdes i mitten av 1950-talet framhölls i lokalpressen särskilt det transportband som fraktade upp tegelstenarna till fasadbeklädnaden.
    När de tre höghusen utefter Tegelbruksgatan byggdes i slutet av 1950-talet framhölls särskilt all modern byggnadsteknik och att husen byggdes av färdiga element.
    Möjligen skulle ett enkelt byggjobb vara hantlangning à la tegelbärare modell 1950!
    Men jag tror tiden sprungit ifrån sakkunniga(?) på LO!

  6. Att bygga kan nog väldigt många göra men att bygga så att det håller, står sig och uppfyller lagkrav och byggnormer är det betydligt färre som klarar av. Vissa moment kräver dessutom behörighet eller certifiering.

    Svenska byggnormer och svensk lagstiftning är ett byråkratiskt helvete många gånger och skulle med fördel kunna förenklas men byggnader rasar å andra sidan inte samman som det gör i MENA-länder. Om man inte kan språket eller ens kan läsa och räkna så har man inget på svensk byggnadsarbetsmarknad att göra.

    Nu tror jag inte att Torbjörn Johansson har tänkt igenom förslaget för inte kan han vara så förslagen och diabolisk att han önskar livet ur flyttningarna? Vi läser med ojämna mellanrum hur arbetskraft från andra sidan Östersjön har ihjäl sig på svenska byggarbetsplatser för att de inte följer säkerhetsregler och använder säkerhetsutrustning och de är iallafall inte illitterata.

  7. Inom LO tar man gärna emot byggnadsarbetarnas pengar som går att omvandla till många goda middagar med lämpliga drycker. Eftersom jag inte är medlem så vet jag inte om det även tillhanda hålls mjälla damer, men jag håller det inte för otroligt.

  8. Håller faktiskt med honom lite! Dom flesta uppgifter på ett bygge kan vem som helst med hyfsad fysik utföra! Många byggnadsarbetare är inga raketforskare utan håller uppe priserna genom kartellbildning.

  9. Vilken sopa, har inte så mycket förstånd att veta när man inte skall säga mer, han verkar var multi arbetsskadad och då passar han ju bra på facket.

  10. Inte alla kan bli byggarbetare, men alla kan inte bli avtalssekreterare, för då krävs det lång och brun tunga och sen måste man vara arbetsskada..

KommenteraAvbryt svar