De som inte har råd

Det nya fattig-Sverige är här och de som nu drabbas är svenska medborgare som jobbat ett helt liv.

I maj redovisade Pensionsmyndigheten siffror som sade att hela 231 500 svenska pensionärer lever under EU:s fattigdomsgräns. PRO uppmärksammade detta och konstaterade att det behövs åtgärder för att inte utvecklingen ska eskalera.

Expressen kunde igår berätta att andelen besökare på Stadsmissionens äldrecenter i Stockholm fått se en markant ökning av besökare på deras luncher. Bara på tre år har besöksantalet ökat med 8 000 personer.

I artikeln möter vi två av dessa, Elisabeth och Yvonne. Två kvinnor som jobbat hela sitt liv, men som nu tvingas leta tomburkar i soptunnor för att ha råd med mat.

”Fattigdomen gör en vemodig…//…Det är som det är…//…Jag försöker se det positiva i det”

Orden är 69-åriga Elisabeths. En kvinna som jobbade hela sitt yrkesverksamma liv inom äldrevården. Hon fortsätter…

”Jag tycker inte att man ska skämmas. De som ska skämmas är politikerna…”

Minns ni skylten som står utanför barackområdet där Nyköpings kommun placerat några av de samhällets olycksbarn som ändå tilldelats tak över huvudet?

stolt svensk tigger inte

Välfärds-Sverige är på väg att krackelera och främst är det kvinnor som Elisabeth och Yvonne som drabbats. Kvinnor är i majoritet, men cirka 1/3 av de nya fattigpensionärerna är dock män.

Sätt detta i kontext av den flod med bidrag som möter nyanlända när de fått uppehållstillstånd. Pettersson tog upp Hanif Balis (M) uppgifter om fyrabarnsfamiljen som får ut lika mycket i bidrag efter skatt, som en familj där bägge föräldrarna jobbar. Minns också uppgifterna från 2013 som berättade att en nyanländ trebarnsmamma kan få ut cirka 22 000 kronor i månaden om hon utnyttjar alla bidrag hon har rätt till.

Utöver detta ska vi ha i minnet att kommunerna välvilligt skaffar gratis busskort till nyanlända så att de ska ha råd att åka buss. Ensamkommande bjuds på gratis gymkort, badkort och entré till olika evenemang för att man anser att de har en alldeles för låg dagsersättning. Till detta är vi bekanta med att de nyanlända har gratis mat och logi. Svenska pensionärer som jobbat hela livet får leta burkar att panta för att ha råd med mat efter alla nödvändiga utgifter. Vi ska heller inte glömma att många nyanlända beklagar sig över mat, boende och bemötande.

Åter till Elisabeth som skulle behöva gå till tandläkaren för att laga sina dåliga tänder.

”Jag kommer aldrig ha råd att fixa det där. Jag ligger redan på minus. Jag får söka socialbidrag för det, sen får vi se om jag får tillåtelse”

För hennes väninna Yvonne är läget lika prekärt. Hon berättar för Expressens reporter att hon inte varit hos tandläkaren sedan mitten av 90-talet.

Sätt Elisabeths och Yvonnes situation i kontext med att asylsökande, nyanlända och illegala invandrare får gratis tandvård och som om det inte vore nog har de också förtur.

I reportaget möter vi också Per, ”Pessimisten”, Lena, Tea m.fl. Några av dem sover under broar och trappuppgångar i välfärdslandet Sverige.

Fredrik Reinfeldt (M) sade i sitt sista sommartal av vi ska öppna våra hjärtan och tillade att asylindustrin kommer att sluka alla resurser under många år framöver. Jag vet inte om Reinfeldt inkluderade Elisabeth, Yvonne eller någon av de övriga 231 000 tusen fattigpensionärerna i sitt tal, men jag tror inte det. Att svenska politiker, oavsett parti, svikit sina medborgare på det här viset är och förblir en förbannad skam. Lika skamligt är att vanliga medborgare sitter runt om i landet och tycker att vi skattebetalare har en moralisk skyldighet att finansiera vardagen och välfärden för människor som kommer hit från hela världen.

Ska man tro Johan Westerholm (S) på Ledarsidorna har vi kanske bara sett början på eländet. I hans inlägg ”Fattighuset” från i februari tar han upp just pensionerna och det är banne mig ingen rolig läsning för de som redan är och de som kommer att bli pensionärer. Hans kollega, Helene Bergman, förstärkte den dystra framtiden i sitt inlägg ”Släpp skammen”.

Just med skam ska vi bemöta de politiker som i decennier nedvärderat de som jobbat, slitit och verkligen byggt landet Sverige till vad det är/har varit. Ni må kalla er moderater, sossar, centerpartister eller vad ni vill, men tro inte att vi glömmer ert svek mot det svenska välfärdssamhället och när jag skriver ”vi” åsyftar jag de cirka 20-22 procenten av svenska väljare som just nu är benägna att rösta på det enda riksdagsparti som inte har någon som helst skuld i detta skamliga svek.

Expressen

12 thoughts on “De som inte har råd


 1. en närstående till mig (75+) får allt som allt ut
  5.300.-/mån. efter att ha knegat vitt i 45 år
  …tror du Shirka, de blir än värre me SD?

 2. Kan inte vara rätt att pensionärer skall betala skatt på intjänad pension.och att pension skall delas med nyanlända. Helt snurrigt.
  Likaså skall tandvård och hörselapparater ingå i högkostnadsskyddet. Lika självklart som att inte nyanlända skall få samma rättigheter. Oftast har dessa egna pengar från hemlandet men dessa finns hos släktingar eller banker utomlands. Går inte kontrollera för namn och pers.nr. stämmer inte.
  Själv sett konto från nyanländ från Irak.
  Hans far äger fina hotell i Irak o Bahrain ocha hade konto i London. Flera miljoner. Får bidrag här.

 3. SD måste visa att dom existerar genom att förekomma mer i radio, tv oh tidningar. Det har varit otroligt tyst kring SD det senaste halvåret. Ja så tyst så man undrar om dom finns ” PÅ RIKTIGT ” som Jimmy brukade säga.

 4. Migrationsverket har obegränsat med pengar – miljarder efter miljarder.

  Kan det inte vara möjligt att pensionärerna kan få matpengar därifrån?

 5. Istället för att svälta kan man gå fram till en polis och ge denne ett par snytingar. I det har man kost och logi säkrat för ett par år framåt.
  En vederstygglig tanke, Men: Varför ska vi ha förbarmande med staten när staten sviker de som arbetat ett helt liv? Som Elisabeth och Yvonne i reportaget.
  Det här är ett förräderi av rent djävulska mått. Vi måste och ska bara få ut budskapet om vad som försiggår! Annars går det snart åt h-vete riktigt.

  …”våra” folkvalda, rikspolitikerna, de arbetar inte för oss svenskar, inte för Sverige. De arbetar för krafter vilka är ute efter att helt förstöra nationalstaten.
  De är inget annat än landsförrädare.
  Alla.
  Det står jag för.

 6. Jag skulle heller inte vilja vara en av de tiotusentals svenska pensionärer som har några hundralappar mer än det som är EU:s fattigdomsgräns.

 7. All heder åt Yvonne och Elisabeth. De är hjältinnor. De har gjort sin plikt, Löfven. De ska ha sin rätt!
  Sen noteras att Expressen börjar bli lite ärliga om tillståndet idag och om framtiden.

 8. Det är en skrämmande utveckling detta med fattigpensionärerna , trots att många av dem har jobbat ett helt liv. Än värre kommer det bli enligt regeringens egna långtidsutredning…..då markant värre.

  ”Andelen äldre med låg ekonomisk standard – där den disponibla inkomsten understiger 60 procent av medianinkomsten i samhället – kommer med nuvarande regler att öka i framtiden.

  År 2060 skulle enligt beräkningar som gjorts till Pensionsåldersutredningen ca 50 procent av de kvinnliga pensionärerna ha låg ekonomisk standard (mot ca 20 procent i dag) och bland de äldsta kvinnorna blir andelen än högre.

  För männen skulle andelen öka till ca 35 procent 2060 (från ca 10 procent idag).

  Mycket talar alltså för att skillnaderna i materiellt välstånd kommer att bli större mellan yrkesverksamma och pensionärer. Därmed kan framtiden innehålla en konfliktlinje mellan generationer.”

 9. Vanlig kommentar från vänsterhåll i den politiska debatten; ”Ni sverigedemokrater skyller allt på invandrarna”. Svaret brukar vara; ”Vi skyller inte på invandrarna, vi skyller på den vansinniga invandringspolitiken”.

  Om man ser till budgetpropositionen, SKL, utredningar av SSB, Tullberg med flera så är mottagandet av de ekonomiska migranterna en kvarnsten om halsen. De historiskt unika budgetanslagen som Migrationsverket fått, från 4,5 GSEK till 70 GSEK (nästan dubbla försvarsanslaget) är bara ”a piss in Mississippi”. SKL räknar med en snar framtida kommunal skattehöjning på i genomsnitt 2 kronor. Denna skattehöjning i motsats till de statliga drabbar fattig som rik och fattigpensionären kommer att få se sig i stjärnorna efter kompensation. Den oidentifierade personen av utrikiskt ursprung som uppgett en ålder över pensionsåldern för att åtnjuta äldreförsörjningsstödet kommer inte att drabbas då skatt inte utgår på bidrag.

Kommentera