IS sprängde hans hus, armén torterade honom – men Finland skickar tillbaks honom till Irak ändå

INVANDRING. En irakisk man nekas asyl i Finland trots att det finska Migrationsverket medger att hans liv skulle vara i fara i Irak. Den irakiska mannen är säker på att han kommer att dödas i sitt hemland om han återvänder.

Mannen uppger att hans hem har blivit sönderbombat av IS och att militären har torterat honom, och menar att han blir dödad om han återvänder. Finska myndigheterna konstaterar att mannens uppgifter är trovärdiga, men inte tillräckliga för att beviljas asyl. Det motiveras med förklaringen att mannen kan flytta till och bo i Bagdad i stället för i sin hemstad Mosul och att det inte finns någon personlig förföljelse mot honom.

I sitt beslut konstaterar Migrationsverket att den irakiska mannen hade blivit förföljd av IS och torterad av den irakiska armén under 2009 till 2010. Dessutom står det att IS sprängd hans hem och kontor i Mosul och hotat att döda honom och hans mor. Migrationsverket ansåg att denna information var korrekt.

Det finska Migrationsverket skriver också att han ”uppfyllt alla kriterier för att kvalificera sig för asyl och det fanns anledning att tro att han skulle bli förföljd i sitt hemland.”

Ändå nekades den irakiska mannen asyl och ska deporteras till sitt hemland.

Migrationsverket anser att han har möjlighet att på ett säkert och lagligt sätt flytta till Bagdad och leva där och i Bagdad ska han inte vara i fara för förföljelse.

Enligt Migrationsverket är IS hot mot mannen begränsad till Mosul och dess omgivningar.

-Pettersson kan inte annat än hålla med det finska migrationsverket. Självklart har en irakier större möjligheter att försörja sig och leva i Iraks huvudstad än i Finland, eller Sverige för den delen.

Visserligen är Bagdad också oroligt, men det är inte värre än att många irakier åker dit på semester och till och med tar barn med sig dit…

Finnarna visar återigen vägen, men irakier har möjlighet att överklaga beslutet. Läs mer på Yle.fi

En tur på Bagdads gator den 17 mars 2016

9 thoughts on “IS sprängde hans hus, armén torterade honom – men Finland skickar tillbaks honom till Irak ändå

  1. Oj låter otroligt, ska de skicka tillbaka honom trots att de bedömer att han svävar i livsfara i hemlandet?..

    Blir förvånad över bloggarens uppfattning att det är bra? Tror denne att de finska myndigheterna har bedömt fel eller vill denne att mannen som jag förutsätter att bloggaren inte vet något om, ska mördas?… Jätte märklig uppfattning.

  2. Detta med att militären skulle ha torterat honom är ren smörja och ett påhitt av Yles redaktör. Har läst det offentliggjorda asylbeslutet och där står ingenting om något sådant. Yle (Rundradion) är extremt mångkulturvänliga precis som sina svenska motsvarigheter SVT/SR/UR och ljuger som åsnor.

  3. Absolut rätt beslut! Tänk att det finns tänkande människor på andra sidan kvarken, de har förstått det svenska politiker inte har förstått! Trots att de försöker tänka, svenska migrationsverkets tjänstemän har en otrolig förmåga att tänka fel, de har antagligen otur när de tänker!

    Vore bättre att de svenska migrationsverkets tjänstemän slutade tänka och ägnade sig åt att fatta avvisningsbeslut enligt löpandeband principen!

    Löfven avgå utlys nyval och en Swexit omröstning!

    EU utgör ett hot mot svenska kräftkalas!

  4. Denna främmande avart av släktet människa tillhör inte Finlands flora och fauna så vad är problemet ? UUUUUUUUUT!!!

  5. Finnarna fick ta emot många irakier i fjol. Vid intervjuer sa de att de hade hört att det var lätt och snabbt i Finland och att de genast fick ta dit sina familjer. Många reste ju genom Sverige till Finland.

    Men Finland tog ett principbeslut om att många kunde finna säkra platser i Irak och efter detta åker de flesta ut.

    Varför lyckas Finland få iväg illegala när det tycks vara omöjligt i Sverige?

    • Varför lyckas Finland få i väg illegala undrar du? Min förklaring är att den starka förvarskänslan hos folk i Buffertstaten Finland har formats av krigen inte minst under 1900-talet. Eller som en finne född under inbördeskriget och var med i de båda senaste krigen mot Sovjet 1939-40 och 1941-44 uttryckte det på 60-talet: Skulle vi släppa in alla ryssar som vill hit så skulle de ju äta upp all den mat som finns! Hunger och hopplöshet leder nämligen till krig. Så ta vara på er Rikssvenskar!

Kommentera