Den svenska modellen

INRIKES. Socialdemokraterna och alliansen tävlar om att vem som är bäst på att utveckla något som de kallar ”den svenska modellen” precis som det är något att skryta över.

Möjligen var den svenska modellen ett föredöme under de så kallade rekordåren. Då  på 1950 och 1960-talen betalade vi samma eller lägre skatt än i jämförbara länder, mindre än hälften av idag.

─ Då fanns det skolor i varje by, poliser överallt, vårdköer var inte uppfunna, det byggdes hus och vägar överallt. Intressant är att se en kurva över skattetrycket från 1960-talet och framåt. När Palme började höja skatterna mer än omvärlden kom problemen ett efter ett, det blev inflation, devalveringar, prisstopp, lönestopp det ena efter det andra som i sin tur bäddade för krisen i början på 1990-talet.

─ Före Palme fanns en stark optimism och framtidstro inom rörelsen. Under Palme drevs skatterna upp till världens högsta och problemen kom som ett brev på posten. Detaljstyrning blev viktigare än tillväxt och utveckling. Före Palme var S en unik vänsterrörelse i världen, ett optimistiskt framtidparti. Idag är man en pessimistisk bakåtsträvande kraft.

Förfallet fortsatte, när Mona Sahlin som nybliven partiledare fick frågor på vad som var viktigt för framtiden blev hennes första svar ”likställ äktenskapen helt oavsett kön”, år 2010, tyckte Carin Jämtin att könsneutrala toaletter var bland det viktigaste förlandet.

Vart tog framtidsoptimisten vägen? Var tog symbolen för socialdemokratin vägen? ─ En knegare som kämpar, gör rätt för sig och är stolt har ersatts med en tatuerad bidragstagare av oidentifierad kön och ursprung som ska förverkliga sig själv, kan och kräver sina rättigheter utan en tanke på vare sig skyldigheter eller att försöka bidra med något till samhället själv.

1975, var året då Sveriges väg utför började, först sakta och sedan i allt hastigare takt. År 1975 fattade en enig riksdag under regeringen Palme ett grundläggande beslut om att förvandla Sverige till ett mångkulturellt samhälle. Proposition 1975:26.

Invandringen innan 1975 hade gått ut på att man kom som gäst och arbetade för att sedan resa hem med sparkapitalet eller att man kom för att bli svensk och assimilera sig, och det gick oftast bra, barnen till dem som kom då blev svenskar på relativt kort tid.

Med beslutet 1975 tog riksdagen avstånd från tanken att invandrare skulle assimilera sig i det svenska samhället. Invandrarna, deras barn och barnbarn skulle behålla sin ursprungliga identitet, dessutom var ökad internationalisering ett övergripande mål i samhällsplaneringen. Alla partier var eniga och riksdagen bestod av V, S, C, FP och M.

Nåväl, den svenska modellen av idag är en skola som presterar allt sämre, en åldringsvård i fritt fall, ett obefintligt försvar, landsbygden avfolkas, lärare och vårdpersonal går på knäna och är inhyrda till svindyra priser, väg och järnvägsunderhållet är på ulandsnivå, polisen avskriver brott och påstår därmed att brottsligheten minskar, kvinnor uppmanas att inte gå ut ensamma,  bara två områden är skyddade från besparingar – regeringskansliet och Migrationsverket.

Den svenska modellen är döende och det är det Sverige som vi känner också…tilliten och stoltheten är borta…

9 thoughts on “Den svenska modellen

  1. Jag blir rejält förb_nnad varje gång han flosklar om den ”svenska modellen” ! Vad är det? Mord, våldtäkter, massimmigration med migranter som inte har asylskäl, förstörelse av ”unga” som är 35 år eller äldre! Svenskarnas förnedring som S och alliansen
    står bakom, det är vad ”den svenska modellen är” och den är SKRÄCKINJAGANDE för ALLA svenskar!

  2. Målet är inte att varken bevara eller skapa någon svenk modell. Målet för landsförrädarna är att avskaffa all vår kultur och seder och bruk. Allt svenskt skall begravas i mångkulturens sverta hål!
    Sverige är kört!
    En revolution är det enda som kan rädda oss nu.
    Janne

  3. Vår så fruktansvärt malplacerade Stefan Löfven upprepar ”den svenska modellen” som ett mantra. Det var väl någon talskrivare som kom på det när svenskarna längtade tillbaka till den tid när vi också hade ett eget land.

    Det verkar som det finns en hel del önsketänkande bland dagens sossar också men det hjälper inte när de styrande politikerna saknar handlingskraft.

  4. Svenska modellen — en MYT !!!

    Synonymer till myt:

    folksaga, sägen, gudasaga; uppdiktad historia, allegori, fabel, legend; felaktig föreställning, fantasi, lögn

    Nästa myt: att bena ut bilden av Sverige som ett neutralt land och en stor humanitär makt.

    What a crappy idea !!!

  5. Beskrivningen är verkligen verklighetsbaserad! Något för PK patraskfeministerna att stanna upp och ta sig en rejäl funderare över! Varenda en av de PK patraskfeminister som har varit och är delaktiga i det som nu sker borde skämmas ögonen ur sig!

    I valet 2018 gäller det för den svenska befolkningen att förstå att en röst på något annat parti än Sverigedemokraterna är en bortkastad röst! Framförallt en röst på något av de marginaliserade partierna som miljöpartiet, Vänstern, Centern, Liberalerna, Kristdemokraterna och Feministiskt initiativ!

    De är så marginaliserade så utan blockpolitik är de fullständigt sidsteppade och står helt utan något reellt inflytande!

    Vid blockpolitik får de sälja sin ideologi för en grynvälling! Det har vi sett senast i den så kallade energiuppgörelsen!

  6. Sveriges socialdemokratiska arbetareparti är falsk varudeklaration. Där finns varken socialdemokrater, några som arbetat eller demokrati.

Kommentera