Visby i sorg efter studentolycka.

Igår, 10 juni c:a 23.15  föll en student av flaket, hamnade under ekipaget och dog. Fruktansvärt för alla inblandade och deras familjer. Polisen har tagit traktorn och kärran i beslag för vidare utredning. Detta får inte hända på studenternas lyckliga dag. Det skall vara en lycklig dag – inte sorgens dag som igår.

Varje år händer det dödsolyckor med dessa studentflak – förra året vill jag minnas att det var i Kungsbacka bland annat. Varje år sägs det att ”-Nästa år kommer det att bli förbjudet”.  Det verkar inte hända eftersom det sagts i  minst 6 -7 år. Nästa år……..

Polisen i Karlstad bötfällde ett 60-tal ungdomar utan bilbälte på väg till studentbal  6 juni och de fick massiv kritik. expressen 7 juni.  De körde i långsam kortege  så vad skulle kunna hända??  Flakbilarna kör också otroligt långsamt – nästan stillastående – ändå händer olyckor.  Vill inte försvara polisens agerande men kan mycket väl förstå dem.

Det är svårt för polisen att ha förståelse för upprördheten, säger Tommy Lindh, polisens presstalesman. – Vi har i vårt län och i andra län haft incidenter i samband med korteger. Personer har skadats och till och med dött. Det är mot bakgrund av det som trafikgruppen har agerat mot trafikförseelser.

Varje år, samma sak. Vem plockar upp efter olyckorna?  När skall det ta stopp?  Polisen måste statuera exempel och visa att detta inte är OK.  Frustrationen hos polisen måste vara total när det händer olyckor med dessa ungdomar som firar sin student, unga och lyckliga denna dag. Totalt omedvetna om katastrofen som lurar bakom hörnet. Med all rätt skall de inte behöva bekymra sig över detta men det finns det andra som gör. Därför kan man tänka sig att polisen agerar på detta sätt.

Varje år,  nya olyckor, varje år samma fraser – ”Nästa år kommer det att bli förbjudet.” eller ”Detta är sista året man får åka på flak!”  Varför en massa snack och inget händer? Detta är en svår nöt för alla inblandade. Man vill att studenterna skall ha en underbar dag samtidigt som man vill att alla skall vara säkra. Man vänjer sig vid att saker ändras – man vänjer sig vid att alltid ha bälte – man vänjer sig vid att inte få stå på ett flak och dansa. Det kommer nya sätt att fira på och man anpassar sig.

Det samma gäller det mesta i livet. Man anpassar sig. Säkerheten är  A och O . Nästa år vill vi inte se fler rubriker om skadade eller döda studenter.

Svensson´s ena dotter blev vittne till en dödsolycka förra året under studentkortegen och det vill man absolut inte vara med om.

4 thoughts on “Visby i sorg efter studentolycka.

  1. Det här med att åka på lastbilsflak är så vitt jag vet förbjudet för andra än vår militär.Varför gäller då inte lagen våra studenter? Tillhör även det här den islamisering som Sverige nu genomgår? Det räcker nu! Kräv att de ansvariga politikerna och tjänstemännen ställs till svar för sin inkompetens och vurmande för tredje världens kulturer. Sverige kan mycket bättre om andra får ta hand om styrandet av landet, än fördummande religionsvrak.

  2. Polisen agerar som en mobbare som går efter den svagaste individen i gruppen.

    Varför bötfäller ni inte de som kastar sten på er i förorterna?
    Polisen av idag är inget jag vill liera mig med ni uppför er som lägervakterna i Treblinka och försvarar er med ” jag löd bara order”.
    Vill ni ha mitt förtroende så får ni göra er av med er inkompetente chef först.

KommenteraAvbryt svar