Utländska läkare klarar inte svensk examen

INVANDRING. Nästan dagligen hör vi hur välutbildade och duktiga de nya ”svenskarna” är. Deras utbildningar ska ”bara” valideras och de ska få snabbspår hit och dit. 

Nåväl, under de senaste fyra åren har knappt en av sex invandrarläkare klarat Socialstyrelsens grundläggande läkarexamen. Av sammanlagt 431 utomeuropeiska läkare har endast 65 blivit godkända.

Professorn och överläkaren Jan Östergren undrar om majoriteten av de som skriver provet ens har några medicinska kunskaper.— Det finns många som är jätteduktiga redan första gången och kanske skriver 35 och 38 poäng. Sedan finns det de som har 3 och 4 poäng så man undrar om det finns några medicinska kunskaper alls, säger Östergren som är professor vid Karolinska Institutet.

Tule-provet är ett medicinskt kunskapsprov bestående av en teoretisk och praktisk del just anpassat för utomeuropeiska läkare. Alla som skriver provet kontrolleras innan för att se om de har en akademisk utbildning. Förutom detta krävs en AT-skrivning för att få läkarlegitimation.

Som högst går det att få 80 poäng. Genomsnittspoängen för en svenskutbildad läkare ligger på mellan 60,2 och 62,0 poäng medan genomsnittspoängen för en läkare som utbildats utanför EU ligger på 53,2 poäng.

Mer på Sveriges Radio 

-Pettersson tycker det är strålande. Fyra års asylinvandring har gett 65 godkända läkare…strålande, men de kan ju arabiska och det har kommit några arabisktalande skattebetalande patienter under samma tid så det blir säkert bra…

14 thoughts on “Utländska läkare klarar inte svensk examen

  1. jag ska blir Sjuk skotesja ock sen jag ska blir Lakare ska jag soka i Stokholm University ska blir jäte bra lakare kirog ja faktisk.
    men vil ja inte har svennar rassister for passientar

  2. Är det nån mer än jag som känner ett visst obehag när man ska träffa en arabisk eller överhuvudtaget icke-nordisk läkare?
    Pga. läkarbristen så är ca 50% av alla läkare som får svensk läkarlegitamation utländska.
    En annan sak jag upplever är att de favoriserar utländska patienter, låter dom gå före osv.

    Jag kan inte påstå att jag litar på deras kunskaper, iom. att deras utbildning och sjukhuskultur skiljer sig väldigt mycket mot den svenska.
    En annan jobbig del är att det väldigt lätt blir språkproblem och man blir osäker på om de ens förstår vad man menar.

    Att vi inte ens kan försörja oss själva med läkare tycker jag är ett riktigt u-lands betyg.
    Det positiva man kan säga iallafall är att platserna på läkarprogrammen har ökat mycket.
    Svenskar som utbildar sig i Danmark blir också mycket bra läkare, men jag känner mig tveksam till vissa länder en bekant som läser i Litauen berättade att de använder wikipedia på föreläsningarna .

  3. Skulle sannolikt klara fler poäng än dessa halvapor utan medicinsk utbildning, det är ju ett skämt och tur att de sorterar bort dessa individer, det vore kriminellt att släppa igenom dem. Ett krav borde vara att kunna prata och skriva svenska språket utan minsta problem men många av dessa klarar inte ens ett korsord i gratistidningen METRO, det säger allt….De ska inte jobba med sjuka människor, ansvarslöst och kriminellt om så sker.

  4. För att inte tala om rena bluffläkare enl. gårdagens UG. Framgick ju att det var utländska bluffare. En pakistanare en nigerian bl a.

  5. Att vara medicinman är kanske inte samma som att klara läkarexamen. Verifierade utbildningar… ?

    Nu i Landskrona hade en läkare över 1000 inskrivna patienter men ingen legitimation. Jag vet inte om den var ett nytillskott från Långtbortistan, eller om denne är nordbo.

  6. Med tanke på att folk från t ex Syrien bara kan gå till Apoteket där och få penicillin utskrivet för alla åkommor. Så det behövs ju inga läkare i deras hemländer.
    Inte komstigt att MRSA finns bland dessa då de med största säkerhet är resistenta mot många sorter av antibiotika.
    Har i mitt jobb träffat föräldrar från Syrien som är upprörda över att de inte får penicillin för feber till sina barn.

  7. Eftersom Migrationsverket och deras ”kunder” inte är så noga med papper så finns det en plats även för dessa ”läkare” så slipper våra väntrum se ut som vilken marknad som helst i MENA?

  8. Min läkare är från Zimbabweoch han är väldigt bra.
    (…men hans föräldrar var vist födda i Norge så han är inte så mörk)

    Så du skall inte tro säkert att alla 65 som klarar provet är araber

KommenteraAvbryt svar