Ungdomar oroliga över polisens varningsskott men verkar inte förstå varför polisen skjuter


INVANDRARVÅLD. Stockholmspolisen sköt 16 varningsskott förra året. Elva av dem avlossades i Västerort och nu oroas ungdomar över att varningsskotten riskerar att uppfattas som provokationer.

När polisen hamnar i konfliktsituationer och känner sig hotade har de rätt att skjuta varningsskott för att avvärja tumult.

Under 2015 sköts totalt 16 varningsskott i Stockholm, den högsta siffran hittills. Elva av de 16 varningsskotten avlossades i Västerort, varav nio i förorterna Rinkeby och Tensta.

– Vi har framför allt under våren haft flera attacker mot polispersonal och det har varit så pass allvarligt att de har varit oroliga för sina egna liv. Därför har man tvingats att skjuta för att freda sig själv och för att komma bort från platsen, säger Niklas Andersson som är lokalpolischef i Järva.

Nu menar unga killar i området att skotten har blivit vardag. De är oroliga för att kriminella gäng tar polisens varningsskott som en utmaning och att oskyldiga kan hamna i skottlinjen.

– Det har blivit en vi mot dem-bild och det här måste få ett stopp. De kan inte bara skjuta varje gång, det måste finnas en annan lösning, kanske att prata, säger av en ungdomarna.

-Pettersson har aldrig blivit skjuten på men jag har aldrig kastat sten på polisen heller och kanske stenkastarna skulle prata i stället för att kasta för jag är övertygad om att polisen inte skjuter i onödan och kaosbabbarna ska vara glada så länge polisen nöjer sig med varningsskott…

SVT


11 responses to “Ungdomar oroliga över polisens varningsskott men verkar inte förstå varför polisen skjuter

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: