Vi skiljer på rykten och fakta påstår chefredaktören


INSÄNDARE. Det är bra att  Anna Falk vill diskutera länstidningen Södermanlands Nyheters och lokaljournalistikens framtid (SN 29/2). Tyvärr är AF kvar i det förgångna och biter sig fast i SN:s 123-åriga historia och tidningens genom åren publicistiska uppdrag, tydlig är avsaknaden av idéer och uppslag om hur den egna tidningen och lokaljournalistiken ska överleva framtiden i en helt ny och snabbt föränderlig medievärld. Att SN funnits i över ett sekel  är ingen garanti för överlevnad, kollegan Folket tvingades för något år lägga ned efter 110 år i branschen. Ägaren Eskilstuna-Kuriren har också klart deklarerat att framtiden ligger i sociala medier inte i koncernens papperstidningar.

2016-02-29_1245

Det är förståeligt att platschef Falk längtar tillbaks till storhetstiden på 1990-talet med självsäkra och välmående tidningar. Den eran är sedan drygt ett decennium över. Idag tynar den lokala journalistiken bort och tidningar typ SN faller ihop som korthus. Märkligt nog trots att SN har gjort enorma, och fortfarande genererar, vinster. Pengar som ägarna Eskilstuna-Kuriren hellre lägger på sociala medier än sina papperstidningar. Den sjunkande kvalitén på SN inleddes i början av 2000-talet och i och med att tidningen fick nya ägare, fråntogs en egen ansvarig utgivare och den egna beslutanderätten, kraftigt tvingades minska personalstyrkan m.m. Tydliga försämringar som SN:s ägare  och Anna Falk hävdade skulle leda till förbättringar! Hur trovärdigt är ett sådant resonemang? Tala om att fördumma läsarna. Det blir än mer genant när Anna Falk med jämna mellanrum basunerar ut sina satsningar på lokaljournalistik i SN; nu senast en tevebilaga, fler korsord, fler TT-artiklar, fler länsartiklar från systertidningarna och helsidesannonser på egna redaktionella medlemmar! Det är ett förströelsematerial ganska långt från att kunna införlivas i det publicistiska uppdraget, som Anna Falk påstår sig värna om.
Sammanfattningsvis är beskeden i krönikan från Anna Falk  1) sanningen står enbart att finna i SN 2) aktörer på sociala medier sprider enbart rykten, felaktigheter och desinformation. Viktigt att poängtera är att det AF hävdar är hennes egen sanning, vilket inte nödvändigtvis är detsamma som att det också är den bland allmänheten  förhärskande sanningen. I sin krönika skriver AF att SN ”granskar nyheter och rykten innan vi sprider dem vidare”. Det är samma tidning och samma Anna Falk som för bara något år sedan stod bakom och publicerade en stort uppslagen och omfattande ryktesspridning av företagaren Åke Holmström, framställde Holmström som nazist och  beskrev en av honom ägd fastighet i Oxelösund  som ”fort-nazi”. En fullkomligt vettlös ryktesspridning och en publicering som Anna Falk hårdnackat försvarade i sin korrespondens med PO (pressombudsmannen) och till och med menade var att betrakta som god journalistik och en nödvändig publicering. PO var inte oväntat av den motsatta åsikten och SN fälldes för den osmakliga publiceringen byggd på skvaller och rykten. Det hindrar inte att Anna Falk nu likt strutsen stoppar huvudet i sanden och toppar sin krönika med rubriken ”Vi skiljer rykten från fakta”. Det är ingen underdrift att påstå att Falk och hennes tidning har att brottas med en del trovärdighetsproblem.

3 responses to “Vi skiljer på rykten och fakta påstår chefredaktören

 • JohanIII

  Klassisk hyperbol-problem/kluvenhet:
  – är vi lika bra som vi varit i 123 år, hur kan vi då bli bättre?
  – om vi i dessa 123 år har varit precis lika bra, vartenda år, hur kan vi då göra en förändring till det bättre?

  Gilla

 • Peter Skoglund

  Apropå hur journalister jobbar på ”lokaltidningen” SN…..

  ”Positiv rapportering har blivit populärt bland svenska journalister. Konceptet ”konstruktiv journalistik” kom till Sverige via Danmarks Radio, men har i svensk tappning särskilt kommit att gälla segregationen och utanförskapet.”

  Läs Paulina Neudings krönika, ”Väktare och larm på biblioteket en positiv nyhet?”.

  Den är tagen från tidningen Dagens Samhälle.

  http://www.dagenssamhalle.se/kronika/vaektare-och-larm-pa-biblioteket-en-positiv-nyhet-22977

  Gilla

 • Stenbock

  Pettersson:
  Gillar skarpt när du klär av den lokala PK-blaskan ! 🙂

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: