Tio miljoner människor riskerar att dö på grund av torka i ett land som nästan drunknar i vatten


BISTÅND. Delar av Etiopien har drabbats av den värsta torkan på över 30 år. Enligt Etiopiens regering behöver över 10 miljoner människor i landet akuta livsmedelsinsatser för att inte dö av svält.

FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon besökte igår ett av de värst drabbade områdena i mellersta Etiopien, Ziway-Dugda. Också norra och östra Etiopien har drabbats illa av torkan.

– Vi gör allt vi kan för att mobilisera den nödvändiga finansieringen, sade Ban, samtidigt som han berömde den etiopiska regeringen för dess sätt att leda arbetet trots begränsade resurser.

Chefen för amerikanska USAID, Gail Smith, var mindre optimistisk. Enligt henne blir det svårt att trumma ihop den hjälp som behövs så snabbt som den skulle behövas.

– Det här är den värsta El Niñon i historien och den har drabbat den afrikanska kontinenten i synnerhet och mest dramatiskt just Etiopien, där 11 miljoner människor påverkas av klimatfenomenet, sade Smith. Hon deltog i Afrika

Delar av Etiopien har drabbats av den värsta torkan på över 30 år. Enligt Etiopiens regering behöver över 10 miljoner människor i landet akuta livsmedelsinsatser för att inte dö av svält.

-Pettersson undrar hur det kan vara möjligt att länder som Etiopien och grannländerna regelbundet drabbas dessa katastrofer trots hundratals miljarder i bistånd. Vad får exempelvis Sida att tro att några miljarder till löser problemet? 

Torka återkommer i Etiopien och grannländerna lika ofta som vi har snö och isvintrar, det vill säga väldigt regelbundet. I norr går det inte att odla under tor..vintern men det finns ändå mat året runt utan bistånd.

Det är inte torkan som det är fel på utan på de politiker, lokala och här hemma, som grovt vansköter de offentliga finanserna, grovt förskingringar statens tillgångar, storskalig förskingring av biståndsmedel av lokala politiker och biståndshandläggare. De offentliga finanserna används till ledarnas lyxliv. Bistånd säljs vidare till högstbjudande och används för utpressning osv. osv. I Etiopien och andra länder håller sig korrupta regeringarna kvar tack vare biståndet, militärt och civilt.

 

Etiopien liksom resten av Afrika är oerhört rikt. Afrikaner behöver inte svälta, de behöver inte bistånd, de behöver en spark i arslet för att börja ta vara på de enorma rikedomar som finns över hela kontinenten.

Titta på filmen nedan och fundera på hur människor i ett sådant rikt land kan svälta på grund av torka…

 


15 responses to “Tio miljoner människor riskerar att dö på grund av torka i ett land som nästan drunknar i vatten

 • finns det ett land som efter åratal av bistånd lyckats stå på egna ben?

  Visst är det underligt att rika arab-länder inte vill bistå sina fattigare bröder med pengar, utan kräver att VI gör det?
  Samtidigt behandlar de gästarbetare från fattigare delar av arab-världen som ren skit.
  Det enda Saudi-Arabien tycks ge utlands-bistånd till är byggandet av nya moskéer.

  Gilla

 • Varg i Veum

  Jag kommer ihåg Bob Geldofs Etiopiensatsning (Band Aid) på 80-talet som fick till följd att miljontals människor där slapp svälta ihjäl. Jag var väldigt rörd då minns jag. Men nu har jag med åren fått lite perspektiv. De drabbades av svält som inte bara handlar om missväxt eller torka utan minst lika mycket om befolkningstillväxten.

  Sen vi vita ( 😉 ) räddade Etiopien har befolkningsökningen varit rekordstor och nu sitter de i samma båt som tidigare, fast med ännu fler som riskerar att svälta ihjäl och de som föds gör det till misär och elände. Vore det inte bättre att ta tag i åtminstone ett av grundproblemen istället för att ständigt hålla på med brandkårsutryckningar som bara hjälper till att förvärra problemet i framtiden?

  På 80-talet under ”Band Aid” fanns det 40 miljoner etiopier i etiopien, idag 30 år senare är de nån miljon från 100 miljoner, go figure liksom.

  Gilla

 • Mumbowo

  Varför har apor inga kläder,alla har vi vår begränsning på utveckling.Nån är lägst nån är högst och nån mittemellan.

  Gilla

 • Risto Matinen

  Men tyvärr en negerrik kontinent…

  Gilla

 • Kalasbetalaren

  Det är bara att dra in alla bistånd, så att negrerna får lära sig att ta hand om sig själva!

  Det börjar även bli dags att dom faktiskt svälter ihjäl om det inte finns mat och vatten, befolkningen kan inte hela tiden fördubblas!

  1990 så var befolkningen 48.29 miljoner. 2010 är dom 84,97miljoner. Det har alltså tillkommit 36 miljoner Etiopier på 20 år!

  2013 var dom 94,1 miljoner! 13 000 000 på ett par år!

  Enligt Gapminder så var det 40.698. innevånare 1985.

  1985 var ett intressant år för då inledde väst massiva hjälpinsatser i Etiopien. Alla stora artister samverkade i något som kallades Live Aid, man lyckades samla in ca 1.5 miljader kronor till Etiopiens då svältande befolkning.

  Övriga biståndsorganisationer lyckades ytterligare samla in mycket pengar plus bistånd från många länder.

  Fråga, var insatserna i Etiopien ett fiasko?
  Skulle du idag ge pengar till Etiopien vid en ny svältkatastrof?

  Om du svarar ja, hur många tycker du dom skall va?

  Gilla

 • Pettersson

  Rätta mig om jag har fel men Liberia koloniserades av svarta, frigivna slavar från USA och det gick inte så bra för ursprungsbefolkningen.

  På länken finns ett annat exempel.

  https://petterssonsblogg.se/2013/08/11/miraklet-sydkorea-och-katastrofen-zimbabwe/

  Här kan ni se vad kolonialismen gjorde med Somalias huvudstad Mogadishu

  https://petterssonsblogg.se/2012/03/18/somalias-huvudstad-mogadishu/

  Gilla

 • Lena

  The true size of Africa !

  Gilla

 • Urinvånare

  Alla vet varför det går så dåligt för Afrika. Alla vet varför det numera går så dåligt för Sverige. Alla vet.

  Gilla

 • Risto Matinen

  Afrikaner behöver inte svälta, de behöver inte bistånd, de behöver en spark i arslet för att börja ta vara på de enorma rikedomar som finns över hela kontinenten.

  Allt i meningen är korrekt, förutom sparken: Tyvärr räcker inte en eller en flera sparkar där bak. Problemet är invånarna. Etiopien och Liberia är de två afrikanska länder som aldrig koloniserats. Marxisternas skenförklaring att vit kolonialism förstört eller försämrat tillståndet i Afrika, faller platt. För övrigt förbättrades tillståndet av koloniseringen, men det behöver inte gås närmare in på.

  Negrer är den enda rasgrupp som aldrig lyckats skapa en högkultur. Huvudorsaken stavas: Lågt IQ. Andra förklaringar är kort tidspreferens, svag impulskontroll, osv…

  Den som vill läsa vidare om olika kulturer kan kolla: De flesta kulturer är rena skräpet

  Etiopien borde, om den ”förklaringen” skulle äga någon giltighet, vara ett av svartingarnas paradis. Är det så?

  Gilla

 • Helena Karlsson

  Kan ju bero på att afrikaner har en IQ runt 70.

  Gilla

 • F.d. Socialen-demokraten

  Var det sossarna eller Sida som hade en annons med ”KIM SVÄLTER!” och en negeryngling….Vore kul om någon minns och kan publicera den här, min far brukade nämna just den annonsen med avsmak i rösten för det hyckleri som ligger bakom….

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: