Vart är skolan på väg?


OECD:s Pisa-mätningar har de senaste åren blivit en chock för svenska politiker och myndigheter.

Den svenska skolan som för inte så länge sedan var världsledande, rankas idag som en av Europas sämsta. Den nya regeringen utlovade stora satsningar och utbildningsminister Gustav Fridolin (Mp) lovade att förbättra skolan på 100 dagar. Nu tänkte många att den svenska skolan inte kan sjunka lägre och därför kom gårdagens OECD-rapport som en kalldusch.

Det visar sig att 33 procent av de svenska eleverna inte klarar baskraven i några av skolans mest centrala ämnen, som exempelvis matematik och läsning.

Den svenska skolan, där våra barn går och där de försöker lägga grunden till en framtid, ser den största ökningen av lågpresterade elever i hela OECD. Just OECD skriver i en rapport, att…

”Sverige har fått dramatiska ökningar av andelen lågpresterande i alla ämnen sedan år 2000”.

Det är den skolan våra barn och barnbarn går i och självklart inställer sig en rad frågor.

 • Är lärarna sämre idag än igår?
 • Är det bättre med små eller stora klasser?
 • Vad innebär det för studierna när landsbygdsskolor läggs ned och eleverna tvingas pendla bort värdefull studietid?
 • Är den svenska skolan så inriktad på den nya tekniken att eleverna glömmer viktiga faktorer som att läsa och skriva?
 • Har vi en flumskola där lärarna inte får eller törs tillrättavisa elever som stör?
 • Hur studiemotiverade är eleverna när de vet att föräldrarna ändå bjuder på vinterns Thailandsresa och den nya mobilmodellen?
 • Funkar det att elever är borta långa stunder när föräldrarna tar dem med på utlandsresor mitt i terminen?
 • Sverige har per capita den största invandringen av alla länder i OECD och hur påverkar det skolan?
 • Påverkas ”vanliga” elever av att många nyanlända med väldigt låg- eller ingen utbildning alls, placeras i vanliga klasser?
 • Är det myndigheterna eller eleverna som dikterar villkoren i klassrummen?

Frågorna är många och svaren är hittills få. Gustav Fridolin höll inte sitt vallöfte om att ordna skolan på 100 dagar och idag verkar han inte sitta med några lösningar överhuvudtaget. Jo förresten, en lösning verkar både borgerliga och socialistiska partier vara eniga om. Fler resurser till skolor i utsatta områden. Det har man prövat i flera år nu och resultaten har hittills uteblivit. En annan lösning som verkar vara på gång är att bussa elever från socialt utsatta områden till mer fungerande skolor. Vad det kommer att innebära för dessa skolor och för de elever som går där, har vi ännu inte fått svar på. En tredje lösning är att den röd/gröna regeringen vill kunna sätta in obehöriga lärare för att klara problemen, trots att debatten i flera år handlat om att öka lärarnas status och att lärarna i den svenska skolan ska vara behöriga och välutbildade.

Nästa stora PISA-undersökning presenteras i december och då får vi se om nästa chockvåg drabbar den skola där våra barn och barnbarn går. Undrar om inte Fridolin kommer att ligga sömnlös fram tills dess. Ser han inte redan lite trött och uppgiven ut?

SVT

Jag påminner gärna om den här artikeln från 2014. Journalisten Thomas Petersson tog ett vikariat som lärare i en grundskola någonstans i Stockholms södra förorter. Hans rapport är skrämmande och visar en av grundorsakerna till att den svenska skolan idag är ett minne blott av sitt forna jag. Mycket läsvärd!

 


19 responses to “Vart är skolan på väg?

 • Peter Skoglund

  Jodå ……Stefan K. Fridolin är jättetrött. Han är däremot inte ”uppgiven”.

  Han är helt enkelt ett haveri, som politiker. Synd att han inte har den insikten själv.

  Fast jag är ännu tröttare på honom, vilket inte vill säga lite det.

  Gilla

 • Risto Matinen

  Hänvisar till vad jag skrev i min kommentar om samma ämne igår.

  Kort sammanfattning för den som inte ids läsa den långa kommentaren:

  Nedmonteringen av skolan har pågått länge. Minst sedan 60-talet. Invasionen av förståndshandikappade och övriga låg-IQ parasiter, har drastiskt försämrat läget.

  Det var asocialdemokraterna som skapade det och drev på. Lärarnas status och löner skulle ner. Varför? För att förfallet skulle öka och bli oundvikligt. /Slut

  Genom att placera dessa icke-önskvärda i svenska klasser tog antisvenska staten chansen att sätta dödsstöten för relevant utbildningen i landet.

  På nyspråk: Okunskap är styrka! Krig är fred! Frihet är träldom! Och vice versa: Kunskap är svaghet! Fred är krig! Slaveri är frihet!

  Gilla

  • sam collier

   Blair/George Orwell, Bröderna Huxley, Quigley, Anthony Sutton, ja det finns många vita män som försökt varna oss för det som vi nu lever i.

   Mina föräldrar var upplysta. Jag hade tur. De läste böcker och de talade med oss barn om det de läste.

   Vi satt i vardagsrummet med tänd brasa och lyssnade på våra föräldrar som talade med oss om världen, livet, och framtiden.

   Jag föddes in i en lycklig familj och jag vill att alla barn skall få uppleva det.

   – Jag avskyr individer som kör över barn.

   Det räcker nu. Fattar ni det? Kvinnor och män kommer att kämpa tillsammans och ni kan ta er påhittade könskamp och stoppa upp den i era politiskt korrekta anusar.

   Gilla

   • Risto Matinen

    Håller nästan helt med. Men hur kunde du få du 50 gilla, och jag nära noll?

    Skiter i det. Jag jagar inte ”gilla”, utan samförstånd jaga parsaiterna ur landet och ställa ansvariga inför riksrätt!

    Gilla

   • Lena

    sam collier :
    Ursäkta men har jag läst rätt, Blair menar du Tony B, den enda under senare tid i UK som inger respekt hos mig är Margret Thatcher !

    Gilla

   • sam collier

    11 02 2016 at 22:47

    Lena! Nej, ”Eric Arthur Blair, who used the pen name George Orwell, was an English novelist, essayist, journalist and critic.”

    Risto Matinen, ibland är en röst viktigare än tvåtusen slentrianmässiga och halvhjärtade gliringar.

    Du har min röst, Risto.

    Gilla

   • Lena

    sam collier :
    Tack för att du orkade att förklara för en obildad svenska, nu förstår jag lite mer, än en gång tack !
    ”rivers of blood”, där var en man före sin tid, utan tvekan.

    Gilla

 • grune

  Det kanske är dags att införa skolagan igen och kasta ut alla odugliga ungdomar med lärar-körkort som inte duger till läraryrket samt återanställa de gamla lärarna med erfarenhet och accturatess.
  De nyutexaminerade lärarna är ju inte äldre än eleverna.

  Gilla

  • Lewren

   Ännu ett ogenomtänkt inlägg…

   Sverige har varit ett lyckat experiment till stor del pga att aga blev olagligt. Här sitter du och förespråkar att vi ska tillbaka till en kultur som mer eller mindre muslimer känner sig hemma i.
   Du kanske tycker det är okej att jag och mina vänner slår på dig då ifall du inte är duglig och ‘sköter’ dig? Jag menar, vi måste ju vara konsekventa. Ska du få slå på barn så ska Absolut vuxna få slå på dig.

   Undrar vad det är för fel på människor ibland alltså…. herregud

   Gilla

   • Risto Matinen

    Tja, utan att ta ställning till kontroversen ovan, så önskar jag du tänker till minst en gång till inför: ”Sverige har varit ett lyckat experiment

    Det är precis tvärtom. Sverige är i bästa fall ett misslyckat experiment! Numera katastrof!

    Gilla

 • Peter Kostin

  Man pratar ofta om hur mindre klasser skulle vara en lösning. Men jag började grundskolan 1963, vi var 28 i klassen, vi var 30 i klassen när vi lämnade grundskolan 1972. Alla mina klasskamrater har som lägst en gymnasial utbildning och ett antal också universitetsstudier. Så storleken på klassen spelar ingen som helst roll. Men jag tror att en del av förklaringen finns i brist på respekt för läraren. Läraren ska vara en kompis inte någon diktator som står vid katedern och ”pumpar” ut fakta, sådan fakta som behövs om Sverige ska återta ledningen i utveckling och forskning. Jag fick en smäll på fingrarna för att jag lade handen på katedern och en smäll i nacken för att inte bockade tillräckligt djupt. Men jag har universitetsexamina i dag, kanske på grund av respekten jag fick lära mig att visa andra. Om föräldrarna slutade upp med att vara tonårsvänner till sina barn och tog tillbaka makten så kanske vi var en bit på väg.

  Gilla

  • Lewren

   ”Men jag tror att en del av förklaringen finns i brist på respekt för läraren. Läraren ska vara en kompis inte någon diktator som står vid katedern och ”pumpar” ut fakta”

   Hur tänkte du nu?
   Är detta fallet så är det ju läraren som har bristande respekt för eleven och inte tvärt om, ifall det nu är så att det är en ‘diktator’ som ‘pumpar ut fakta’.
   Respekt förtjänas, så enkelt är det. Ska man nu frihetsberöva människor (skolplikt) så ska systemet fan också se till att ha bra och respektingivande lärare med hög kompetensnivå. Något som Svenska skolan gravt saknar.

   Gilla

   • Risto Matinen

    Gissar att du fattade fel.Numera ska läraren vara en kompis, inte en auktoritet att se upp till.

    Gilla

   • Lewren

    Ja det är möjligt att jag missuppfattade vad personen menade med det vid eftertanke.

    Gilla

 • Lewren

  ”Har vi en flumskola där lärarna inte får eller törs tillrättavisa elever som stör?”

  Där är så många fel med den frågan så jag vet inte vart jag skulle börja..

  Lösningen är egentligen skitenkel.
  1, Ta bort förbudet för hemskolning
  2, Etablera svenska skolor efter IQ istället för att lura sig att människor är lika och lär sig under samma förutsättningar.
  Svenska skolan är understimulerande för människor som inte hör till IQ-normen, både upp och ner i skalan.

  Många av de som kommer hit, kommer från ställen i världen där medel IQ ligger på <70-80. I Sverige är man lätt förståndshandikappad om man har ett IQ på 70, så det förklarar exempelvis varför zomalier kanske inte bör gå bland svenska elever då dessa människor har ett genomsnitts IQ på 68. Det är mer än två standardavvikelser från en svensk elev som har ett genomsnitts IQ på 99.

  Källa: http://www.photius.com/rankings/national_iq_scores_country_ranks.html

  Men det är ju tyvärr tabu att prata om sånt här, även fast verkligheten gång på gång visar att kvinnor inte är lika smarta som män, och svarta inte är lika smarta som vita. Denna rädsla för statistik är förödande.

  Gilla

 • Ståfräs

  PK, JS, Mona, 7-klövern älskar skolan, för nu är alla lika (urdåliga på allt) grattis, grattis, Sverige är bäst på att vara sämst!!

  Gilla

 • Vadan och varthän?

  Kan inte det arma barnet Fridolin få syssla med Melodifestivalen? Hans intellektuella kapacitet räcker inte till för att han skall kunna delta i Svea rikes styrning och skötsel.

  Gilla

 • Tony

  Ja förra regeringens utbildningsminister hette Jan Björklund
  en snackesalig ordbajsare, och i nuvarande regering heter
  han Gustav Fridolin, mer behöver inte sägas, resultatet talar!

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: