Varför behandla sexualbrott annorlunda än trafikbrott?

INVANDRING. Den som ställer frågan i rubriken är Paulina Neuding journalist och jurist som skriver på Dagens Samhälle. 

Paula Neuding skriver att att efter övergreppen i bland annat Köln och Kungsträdgården visar att det är känsligt att analysera olika gruppers benägenhet till sexualbrott. När det gäller trafiksäkerhet och trafikbrott är det dock helt okontroversiellt.

För att få körkort i dag måste man kunna svara på vilka grupper som oftast är inblandade i bilolyckor. Unga män, kvinnor eller medelålders män?

Svaret är förstås unga män, men de unga männen själva har en tendens att överskatta sin körförmåga. Därför ingår frågor om olycksstatistik på gruppnivå i teoriproven. Killar behöver uppmärksammas på att gruppen oftare är inblandad i olyckor, och att kvinnor och äldre generellt kör säkrare.

Kunskap om mönster på gruppnivå kan, kort sagt, användas för att angripa problem.

Statens väg- och transportforskningsinstitut (VTI) har pekat ut fler riskfaktorer i trafiken än att vara ung man. I rapporten Utlandsföddas trafiksäkerhet (2009) framkom att manliga bilförare från Mellanöstern och Nordafrika är inblandade i olyckor i betydligt högre utsträckning än män födda i Sverige med svenska föräldrar. Djupintervjuer med invandrade iranska bilförare visade, ”att Sverige och Iran kännetecknas av två fundamentalt olika körstilar som speglar två helt olika synsätt på risker i trafiken.”

Sådan gruppstatistik säger naturligtvis ingenting om egenskaper hos enskilda individer. Men mönster på gruppnivå ökar förståelsen för ett fenomen som trafiksäkerhet i sig, och denna kunskap kan användas för att angripa problem. VTI konstaterar exempelvis att man tack vare sin forskning vet ”vilka invandrargrupper som har det största behovet av extra information och utbildning” (TT 22/10 2006).

Det här är okontroversiella idéer när det kommer till trafiksäkerhet och trafikbrott. Men debatten efter övergreppen i bland annat Köln och Kungsträdgården påminner om att det är betydligt mer känsligt att analysera benägenhet till sexualbrott bland olika grupper.

Den senaste studien från Brottsförebyggande rådet (Brå) om brottslighet bland invandrare är tio år gammal. Av rapporten, som avser åren 1997–2001, framgår att invandrare från Mellanöstern och Afrika var kraftigt överrepresenterade i fråga om sexualbrott.

En överrepresentation kvarstod när man kontrollerade för förövarnas sociala bakgrund. Av studien Statistik om gruppvåldtäkter (Brå 2000) framgick att en majoritet av anmälda gruppvåldtäkter på 1990-talet begicks av utrikes födda och personer med en eller två utrikesfödda förälder.

 

-Pettersson tycker att det är bra att Paulina Neuding tar upp problemen, och hon har försökt förr, men till skillnat från oss på fria alternativa medier slipper Neuding bli kallad rasist när hon säger självklarheter…

2 thoughts on “Varför behandla sexualbrott annorlunda än trafikbrott?

  1. Paula Neuding är akademiker och det märks. Hon är intelligent och kunnig.

    De bästa journalisterna i Sverige är de få som har en riktig akademisk utbildning och inte bara den löjliga pladder- och yrkesskola som kallas Journalisthögskolan.
    Ledande journalister i andra länder har för det mesta gedigna akademiska grader inom t.ex. juridik, statsvetenskap och ekonomi. Och om man skriver om vetenskap, en relevant högre utbildning inom naturvetenskap.
    Att de flesta journalister i Sverige bara har den stupida journalistutbildningen är orsaken till att svenska journalister är de mest obildade, inkompetenta och dummaste i den fria världen.
    Det gör också att det är de blir de dummaste och okunnigaste som blir journalister. Intelligenta och kunniga människor väljer akademiska studier och läser juridik, ekonomi, statsvetenskap, naturvetenskap etc. Om man sen väljer att bli journalist kan man om nödvändigt ta en 1 veckas kurs i hur man skriver tidningsartiklar.

  2. Sexualbrott ar riktade mot kvinnor, en manniska…-ett brott som kranker en persons vardighet och utsatter kvinnan for hot och sexuellt vald ar nagonting som inte kan jamforas med trafikbrott.
    Tva olika slags brott, sakert forekommer de ocksa vid alla andra typer av brott, araber/muslimer….snatterier….mord….misshandel….olaga hot….you name it….arab/muslim=SCUM!!!

KommenteraAvbryt svar