Inga kvinnor på scenen

 Teherans symfoniorkester stoppades i sista minuten från att spela vid invigningen av ett idrottsevenemang , detta på grund av det fanns kvinnliga musiker i orkestern.  Straxt innan de skulle spela nationalsången meddelades att de inte fick ha med kvinnorna på scenen.

Dirigenten sa: ”Jag blev förolämpad och sa att det var omöjligt för mig att acceptera en sådan förolämpning.  Antingen spelar vi alla tillsammans eller inte alls”. Förhandlingar för att lösa problemet misslyckades. ”Det är helt omöjligt för kvinnor att spela musikinstrument på scenen,” enligt arrangörerna.

 

 

Den ”upprörande Videon nedan är från ett tidigare tillfälle. Såklart att Irans mer entusiastiska muslimer blir upprörda, en del av damerna i orkestern syns ju håret på trots att de har sån där huvudduk.

FjärranÖsternRedaktören som aldrig hört något av Teherans symfoniorkester förut är positiv överraskad! Det är dirigenten själv som komponerat stycket:  Adagio for Violin and Orchestra by Shardad Rohani

4 thoughts on “Inga kvinnor på scenen

  1. Har dessa muslimer något operahus där? Säkert inte. Ingen La Traviata, ingen Tosca, Iris, La Wally, ingen Lucia di Lammermoor – inga operor alls. Kanske de ser på operaföreställningar ändå, och så sjunger och spelar kontratenorerna alla kvinnliga roller som på Farinellis tid, under 1700-talet. Fast Farinelli var berömd, såsom nutidens uppskattade kontratenorer.
    Vilket dilemma! Kan någon upplysa mig?

    • Eftersom musik är haram för vissa muselmaner tror jag inte att den religiösa övertygelsen ligger på topp för dessa damer utan de ansluter till biskops Brask; Härtill är jag nödd och tvungen.

KommenteraAvbryt svar