Allt vanligare med svarta körskolor

BRANSCHÖVERTAGANDE  Förr fanns de mest i storstäder – nu går det att hitta svarta körskolor nästan överallt. Det hävdar Sveriges trafikskolors riksförbund (STR) som slår larm om att antalet ”trafikskolor” utan tillstånd ökar i hela landet. 

Genom åren har vi alltid sett att de svarta verksamheterna främst finns i storstäder. Men nu ser vi de också på mindre orter, säger Berit Johansson, förbundsordförande på STR, till TT.

Allt fler övningskör med illegala eller oseriösa aktörer, rapporterar Lokaltidningen.

Bara i Malmöområdet finns ett tjugotal illegala körskolor, enligt STR som hänvisar till en undersökning där 80 procent av förbundets drygt 600 medlemsföretag i början av året angav att de misstänker eller känner till illegal körverksamhet på sin ort.

Senast häromdagen fick jag ta emot en elev som tagit lektioner hos en oseriös utbildare. Den eleven hade inte lärt sig någonting när han kom till oss, säger Patrik Ringberg, delägare på Malmöhus och Söderslätts trafikskola, till tidningen.

Förekomsten av illegala aktörer snedvrider konkurrensen – och kan i värsta fall snuva elever på viktig kunskap. Hur många svarta körskolor det finns i dag vet ingen. Svåra att hitta är de dock inte, konstaterar Patrik Lirås på Ekobrottsmyndigheten i Malmö, som gjort vissa efterforskningar.

Vi hittade tre stycken ärenden i Malmö som i våra ögon var uppenbara, och vi lämnade in tre anmälningar till åklagare, säger han till TT och fortsätter: Men förundersökningarna lades ner. Det är svårt med bevisning.

Skatteverket får in tips rörande svarta körskolor emellanåt, berättar Henrik Kisterud, rikssamordnare för oredovisade inkomster.

Jag har ingen uppfattning om fusket ökat eller minskar, men att det är fortsatta problem kan vi vara överens om.

En sak är säkert, enligt Berit Johansson. Få svarta körskolor döljer sin verksamhet- trots att de saknar tillstånd.

Det sker öppet, man annonserar på Blocket och sociala medier, där man erbjuder sina tjänster.

Inget att förvånas över. Det är början på ett branschövertagande precis som i alla andra branscher från torghandel till körskolor. De som jobbar svart tar alltmer från dem som är ärliga och som betalar skatt och avgifter till myndigheterna.

Så länge som politikerna och myndigheterna inte törs ingripa, så ökar självklart missförhållandena och alltfler ärliga företagare går i konkurs. Så har maffian i Malmö redan lagt under sig många lönande branscher och fler lär det bli, om man inte vill skuldbelägga Malmös numer ökande majoritet förståss! Det är ju mest dessa som jobbar svart och samtidigt lyfter bidrag.

Hur mycket ärlig torghandel finns kvar? Av vad jag hört är det olika priser för muslimer och kristna! Vad har man då för syn på alla människors lika värde?

länk : http://www.gp.se/ekonomi/1.2904587-svarta-korskolor-finns-nu-nastan-overallt

11 thoughts on “Allt vanligare med svarta körskolor

      • Detta ar en konsekvens av samhallsutvecklingen och massinvandringen, – finns ex bara invandrare/araber som kor taxi i Stockholm, Lansstyrelsen ger dem taxileg trots kriminell belastning, mot lagstiftningen.
        Muslimer gifter sig med minderariga aven det mot svensk lagstiftning.
        Det har varit hoga krav pa svenskt korkort men bivan sanks pa allt pa grund av massinvandringen, en konsekvens av den liksom all kriminallitet och brottslighet och trixande….
        De koper ett kk for nagra tusen dar de kommer ifran….

    • Det är ju sånt jag skrivit och kallat för Branschövertaganden. Håll igen lite på dina masskommentarer och försök att få igång en bra debatt istället för mästrande.

  1. Ytterligare ett bevis på myndigheternas inkompetens att ta itu med den parallella tjänste och varumarknad som bedrivs jämsides med den officiella marknaden!

    I de flesta fall är det inte etniska svenskar som bedriver verksamheterna, i många fall är det de tidigare och nu invällande asylsökande individerna!

    Du som kund märker inte att något är fel, du köper varor och tjänster får kvitto precis som i vilken affär eller tjänsteföretag som helst!

    Eftersom att bokföring överhuvudtaget aldrig förekommer och kontoret finns i fickan på de individer som bedriver verksamheterna, går det i princip aldrig att bevisa något brott! Inte ens om individerna tas på bar gärning! Ändå finns i princip inget som binder individen till brott, individen sparar inga kvitton på inköp, har bara muntliga avtal och förstör hela tiden allt som på något sätt skulle kunna binda individen till verksamheten!

    Du vet va! Det går aldrig att påvisa eller bevisa vid vilken tidpunkt en näringsverksamhet startade! Startade den idag, igår eller för tio år sedan! Alla med lite juridisk kunskap förstår att därmed blir förundersökning nedlagd! Finns ingen substans i ärendet! För ett fällande i domstol krävs att tidpunkten för starten av näringsverksamheten kan fastställas, annars blir prövningen inte rättssäker! Dessutom måste det finnas någon form av redovisande dokumentation som styrker och bevisar att näringsverksamhet förekommit och att därmed något brott begåtts!

    Det absolut mest skrämmande är att sådana här företag är leverantörer av både varor och tjänster till offentlig sektor! De kommer också att fortsätta vara leverantörer till offentlig sektor! Det här gör att seriösa företag slås ut av den svarta parallella marknaden!

    Ingen bolagsregistrering
    Ingen F-skatt
    Ingen momsregistrering

    Bara fina affärer, all vinst rakt ner i fickan!

    Näringsverksamhet registrerad i andra EU-länder är en annan marknad som det finns anledning att återkomma till!

  2. Har känt till detta länge och även skrivit att en irakier berättade för mig att det gick köpa ett riktigt körkort för 50 000 kr.
    Även finns det läkare i Malmö som skriver ut intyg så att dem kan bli förtidspensionerade. Kostnad ligger runt den samma.
    Bidragsfusk mycket utbredd bland invandrare efter som det inte finns någon kontroll. Skenskilsmässor bland muslimer, vilket jag tycker är märkligt inte Försäkringskassan kontrollerar. Mycket svårt för muslimer att bli skilda,
    Skriver sig på en annan bostad.
    Okontrollerat samhälle.

  3. Svarta körskolor och andra svarta verksamheter är naturliga i en humanitär stormakt. Alla papperslösa, d v s sådana som uppehåller sig illegalt i landet, måste ha intäkter så de kan försörja sig.

    Regeringen har infört olika klasser av medborgare:
    1 Invandrare som beviljats medborgarskap
    2 Ursprungsbefolkning som förväntas betala skatt
    3 Markägande ursprungsbefolkning med skyldighet att städa efter EU-migranter
    4 Papperslösa
    5 EU-migranter
    6 Hemlösa ursprungssvenskar

KommenteraAvbryt svar