En enkel jämförelse

Det är inte lätt att beskriva dagens asylkaos i ord, men kanske att det görs mer lättförståeligt om man gör en enkel jämförelse med någon av vardagens händelser.

Allt handlar om volymer, detta i Sverige så förhatliga ord, och om volymen är större än man beräknat och kan hantera, så skapar det problem.

Låt mig ta ett exempel från vanliga medborgares vardag för att göra det så enkelt att även en yngling i yngre tonåren förstår.

Scenario 1:

Du ska ha fest för dina närmsta vänner. De är 20 till antalet och därför hyr du en lokal som är anpassad för ändamålet. Du beställer mat för 20 personer hos en cateringfirma och beställer 20 flaskor av ditt favoritvin som inte finns att tillgå på ditt lokala systembolag. En sådan fest blir alltid lyckad, alla har kul och det finns många tillfällen till skratt och minnen som det pratas om i veckor.

Scenario 2:

Grundförutsättningarna är som i scenario 1. Samma vecka som festen ska gå av stapeln, kontaktar tre av dina ensamstående vänner dig och berättar att de träffat en ny kärlek och frågar om de får ta med honom/henne på festen. Du är inte den som säger nej, även om du vet att lokalen bara är anpassad för 20 personer, cateringfirman har fått en beställning för lika många och ditt favoritvin har anlänt ditt systembolag efter ett par veckors leveranstid. Du ser inga större problem i att antalet festdeltagare utökats med tre personer. Att fixa fram tre stolar och ett bord är inga problem, inte heller att alla inbjudna får dricka och äta lite mindre än tänkt. En sådan fest brukar ändå kunna bli lyckad, minnesvärd och vänkretsen får dessutom lära känna några nya personer. Lite mutter om matportionerna och fördelningen av vinet hörs möjligen, men är inget som stör helheten.

Scenario 3:

Samma grundförutsättningar som i scenario 2. Dock har en av dina vänners nya kärlek varit ovarsam och spridit till sina vänner att det är fest i berörd lokal, att det lovas mat, dryck och dans. Några av de vännerna har i sin tur fört ryktet vidare. Under festens gång dyker därför 30 oinbjudna personer upp och tar sig in i lokalen där festen pågår för fullt. I en lokal som är anpassad för 20 personer utgör 50 personer en volym som får konsekvenser. Några av de oinbjudna gästerna är märkbart påverkade redan när de kommer och andra har med sig egen dryck som de med glädje intar. I en situation som den uppstådda blir det förstås trångt på dansgolvet, den lågmälda samtalstonen skruvas upp och irritationen smittar av sig på stämningen. Några av de oinbjudna gästerna visar sig också ha ett dåligt ölsinne som föranleder både gruff och krossade glas. Av den anledningen tycker några av de ursprungliga gästerna att festen blivit förstörd och de lämnar den med en ursäkt till värden/värdinnan. Dagen efter är du på plats för att städa när lokaluthyraren kommer och får se förödelsen med krossade glas och andra förstörda inventarier. Han kräver därför ersättning med x antal kronor och säger att du inte är välkommen att hyra denna lokal igen. En fest som denna blir aldrig lyckad, man försöker snabbt sudda ut minnena och samtalen efteråt handlar mest om tråkiga saker.

Allt handlar om volymer och vilka som bjuds in till fest. Jag är säker på att alla ni varit med om scenario 1 och 2, samt att ni alla säkert  hört talas om fester som slutat likt scenario 3.

Får ni någon gång chansen att ordna en egen fest, så fundera över vilket av de tre scenarier ovan ni föredrar och tror blir mest lyckad.

Det här var ett enkelt sätt att beskriva det kaos som Sverige nu upplever. Försöker man översätta detta till svensk migrationspolitik, så är det ingen tvekan om att scenario 1 där alla får plats och tilldelas allt som bjuds av värden/värdinnan, är och förblir den mest lyckade.

Scenario 2 finns det heller inga större problem med. Det är ofta spännande när ett fåtal nya personer dyker upp, även om det i början finns en viss osäkerhet om personerna passar in i sällskapet och lite mutter hörs ofta från vissa håll när det gemensamma måste delas av fler än tänkt.

Scenario 3 blir alltid en katastrof, oavsett vilket sammanhang det rör sig om. Oinbjudna gäster som anländer i skaror ingen kunnat förutse, vars karaktärer ingen känner till och som får se hur värden/värdinnan får allt svårare att hantera en situation som ganska snart spårar ur. Dagen efter är det värden/värdinnan som står där med extrakostnader han/hon aldrig kunnat ana och som sätter vänskapen till den som bjöd in de oinbjudna gästerna på hårt prov.

7 thoughts on “En enkel jämförelse

  1. Sjuklövern har ytterst svårt med matematiken! När Löfven öppnar truten angående siffror och volymer, då inträffar märkliga ting han har ju aldrig en siffra rätt! Det blir sifferbingo som ingen normal människa överhuvudtaget förstår! Hur kan han och övriga sifferblinda få styra landet!

    Finansministern börjar få fruktansvärt kalla fötter! Hen bjuder in den så kallade oppositionen för att få breda överenskommelser, hen vill inte stå själv med rumpan bar när katastrofen är ett faktum! Vid katastrofen är det bra om så många som möjligt står med rumpan bar, eftersom att risken för att sågas jäms med fotknölarna minskar rejält om de flesta varit delaktiga i de galna besluten!

    Att ensam stå med rumpan bar när katastrofen är ett faktum är nog inget som något AU eller enskild individ i regeringspartierna S, MP och V vill göra! Därför fjäskar nu hen för alliansen, hen måste få med allianspartierna i ekonomiska uppgör!

    Om jag sutte med i regeringen just nu skulle jag av ren självbevarelsedrift avsäga mig vartenda uppdrag och dra mig tillbaka och göra mig osynlig! Folketsdom kommer att bli fruktansvärd den dag allting kommer upp på bordet. Sanna mina ord!

  2. Detta är för enkelt för de som sitter i regeringen och de som valt dem. Just nu berättas i P1 om att inte bjuda in fler än man kan supporta, i vårt fall bostäder. VOLYM, VOLYM…

KommenteraAvbryt svar