Bostadskön växer

Bostadssituationen i Sverige blir allt mer akut, inte minst i vår huvudstad.

Sedan 2008 har antalet personer som står i kö för en hyreslägenhet i Stockholm fördubblats. Inom kort väntas kön uppgå till en halv miljon människor.

Framför allt är det ungdomar som drabbats och nästan hälften av de köande är under 35 år. I Stockholms stad är kötiden för en hyreslägenhet nio år och är du student och vill ha en egen bostad får du i snitt vänta fem år.

Källa: SR

I detta akuta läge väljer Stockholms stad att bygga nya lägenheter till nyanlända. En man som precis kommit från Syrien berättar hur glad han är och tar bilder med mobilen som han skickar till frun som i traditionell arabisk stil är kvar i området varifrån mannen flytt och en man från Eritrea väntas anlända till sin nya lägenhet direkt från Arlanda.

Källa: DN

Även i lilla Sölvesborg drar politikerna igång ett projekt där nya bostäder ska upplåtas till nyanlända.

Källa: SVT

Redan 2012 började diskrimineringen, då Falkenbergs kommun köpte villor för att kunna härbärgera nya flyktingfamiljer från Somalia.

Källa: Hallands Nyheter

Naturligtvis möter dylika åtgärder motstånd och motståndet lär växa. I denna stund behövs inte mindre än 6 500 bostäder för att klara behovet för de som sitter fast i Migrationsverkets boenden…

Källa: Hem & Hyra

…men ha då i minnet att regeringen flaggar för att 500 000 nya asylsökande kommer till Sverige de närmaste fyra åren och därför har Boverket gått ut med att det behövs byggas 600 000 nya bostäder de närmaste 11 åren. I Stockholms kommun finns idag 430 000 bostäder, så mer än ett nytt Stockholm måste till för att härbärgera den stora befolkningsökningen.

Källa: SR

Fast å andra sidan kan man också som fastighetsägare hyra ut bostäder till Migrationsverket, som i det här fallet där ensamkommande får flytta in i enrummare till en kostnad av 68 500:- per månad.

Källa: Expressen

9 thoughts on “Bostadskön växer

  1. Men Södermalm kan väl inhysa ett större antal flyktingar,
    det löser ju två problem, dels får tidningsmurvlarna som
    häckar där ta del av den av dem älskade massinvandringen,
    och dels frigör det bostäder till SVENSKAR!

  2. Om regeringen håller på att bygga bostäder i 10 000 år så kommer det ändå inte att räcka ens åt invationsstyrkan.

  3. Det är tydligen lättare att bygga för invandrare – man behöver inte tänka på vad det kostar då!? Bostäder som byggts i min stad med tanke på ungdomar som vill flytta hemifrån och studerande vid Mittuniversitetet blev för dyra. Nu har de fyllts med invandrare och deras ”husdjur”. Ja, både kackerlackor och vägglöss trots att lägenheterna är nybyggda.

    • Gruvmor – Bor i en liten by i Bergslagen som omvandlats till en asylförläggning utan att vi boende tillfrågats. Är mycket arg på politikerna och Migrationsverket. Oändligt trött på den undermåliga svenska journalistiken.
      Gruvmor skriver:

      Det måste ha varit nån svensk som har gjort en snabbresa till Tyskland, för att handla öl. Han har fått med sig kackerlackorna och lössen i bagaget. Detta har jag faktiskt hört från en Anticimex-informatör. Det är bara hemskt att de elaka svennarna jämt planterar parasiterna i asyl- o invandrarbostäder, för det är ju dit Anticimex och Nomor kör till sina saneringsuppdrag.

      • Det blev lite problem med att förklara att helt nybyggda lägenheter hade dessa husdjur. Man kom fram till att det nog var möbelinköp på loppis som dragit in odjuren…….

      • Albin kan vara glad att ha sluppit den konfrontationen. Jag gissar bara. För enligt en bekant på Anticimex är det inte så lätt att utrota.

        Men om Albin har någon huskur så berätta gärna för oss.

  4. Sverige behöver mer än 700.000 nya bostäder till 2025.

    Bostadsbristen är långt mer akut än tidigare befarat, enligt Boverkets nya prognos.

    Man kan undra varför?

    Har inte DÖnickarna kontroll på läget?

KommenteraAvbryt svar