Utländska läkare för dåligt utbildade

Andelen läkare med utländsk bakgrund som underkänns i AT-provet har ökat och ligger nu på hela 40 procent, att jämföra med utbildade svenska läkares 2-4.

Utländska läkares kunskaper ska givetvis tas tillvara, menar de tretton som skrivit under debattartikeln, men inte på bekostnad av sjukvårdens kvalitet, patientsäkerheten och allmänhetens förtroende för sjukvården och läkarkårens kompetens.

Arbetsmarknadsminister Ylva Johanssons förslag på snabbspår för utländsk arbetskraft ogillas skarpt, inte minst efter att radioprogrammet Kaliber uppmärksammat några fall där brist på kompetens fått tragiska följder.

Kraven är höga på läkare i Sverige och hög kompetens är något som besökarna förväntar sig. 18 månaders AT-tjänst efter examen är ett måste innan man ges rätten att arbeta som självständig läkare. Därefter följer en rad prov för att hålla kompetensen vid liv.

Artikelförfattarna är oroliga för den utveckling vi ser i försämring av den medicinska kompetensnivån hos läkare utbildade i utlandet. De som borde vara mest oroliga är ändock patienterna. Nu kräver man att regeringen tar initiativ till att förbättra utbildningen och på så vis höja kompetensen hos läkare som kommer från andra länder, särskilt de från länder utanför EU.

Efter debatten om alla de välutbildade syrier som kommer till Sverige, kanske det ändå finns för fog för politikerna att lyssna på professionen, istället för att blint ta till sig de uppgifter som människor utan id-handlingar lämnar när de sitter framför skrivbordet på Migrationsverket.

Källa: SvD

9 thoughts on “Utländska läkare för dåligt utbildade

  1. Vida känt att kompetens är viktig, men kom ihåg att först sänkte regeringen lönerna för många inom vården så dem till slut tvingats avgå.
    Med andra ord finns dem men regeringen vill ha billigare arbetskraft, kosta vad det kosta vill blir ironiskt, vansinnet går nu till den ringa graden att folkets hälsa oavsett etnicitet äventyras.
    Vi har förmågan här i landet, regeringen vet det men gör ändå så här,,,
    http://www.svt.se/nyheter/regionalt/gavleborg/tidigare-sprakundervisning-snabbare-lakarrekrytering.

  2. Hur kan detta komma sig? Dom som kommer hit är ju bättre utbildade än oss Svenskar och bör ju ha mycket att lära de Svenska läkarna i världens bästa sjukvård.

  3. Det förklarar kanske en hel del. Löfvens virriga beteende beror kanske på att han helt enkelt är felbehandlad efter förgiftning när han okunnigt svetsat i galvaniserat gods utan mask. Så hamnade han hos en mena kvacksalvare som gav medel mot klåda i rectus i stället för behandling av lungskador.

  4. Våra nya medlemmar i det nya spännande landet Sverige får livstids tolkhjälp i allehanda snåriga situationer, men vad händer om vi kommer till doktorn och inte begriper vad han säger, och i andra änden hur har han uppfattat vår beskrivning varför vi besökt honom?

  5. Människor som INTE klarar ett enkelt korsord i gratistidningen METRO kommer aldrig att bli ”läkare” i mina ögon….
    Behärskar man INTE svenska språket, inte ens på småskolenivå, då ska man möjligen skura toaletter INTE jobba som läkare….

  6. Man kan lätt tänka sig vilken barriär som dessa läkare tagit sig över för att komma ut ur åsiktskorridoren. Det är med andra ord inget litet skitproblem som de påtalar. Sedan, Stefan K, är sista meningen lysande och sammanfattar väl dagens problematik.

  7. Inte många av av politikerna och makthavarna skulle drömma om att gå till en läkare som inte kan språket och har en minst sagt tvivelaktig utbildning. Undrar varför det skall duga till undersåtarna. Jag kräver att vederbörande kan förstå det man säger. I primärvården är det annars oftast möjligt att byta.

KommenteraAvbryt svar