Akademiker med känsla för sol

INSÄNDARE. Människor som flyr till Sverige har aldrig varit så välutbildade som nu, enligt en granskning som SVT gjort. Antalet godkända civilingenjörer från utlandet har till exempel mer än fördubblats på bara ett år. Mer än var tredje, 37 procent, av de syriska flyktingar som kom till Sverige under 2014 hade en eftergymnasial utbildning. 1.689 syrier ansökte 2014 om att  få sin utbildning godkänd hos Universitets- och högskolerådet (UHR). Det är en rekordström av akademiker som är först och främst människor med markanta personliga egenskaper.

Bland de högutbildade från länder utanför EU finns det ett stort antal tekniker och ingenjörer specialiserade i alternativ energi. Framtidens energikälla är just solen. Solenergi, såsom sossarnas demokratiska styre, är outsinliga – ”det vackraste vi har i Sverige”. Att solen kommer att släckas och svensk demokrati upphör om cirka 5-6 miljarder år är teoretiskt och praktiskt otänkbart. Endast fascister, nazister och rasister påstår och sprider denna absurda idé.
Nu, att Sverige har begåvade solingenjörer från Syrien, Somalia, Irak och Eritrea, ska regeringen satsa flera miljarder kronor på  forskning och sedan tillverkning i stor skala av solpaneler och solceller. Sverige behöver och ska använda upp till 100 procent solenergi i nära framtid. Man ska också exportera solpaneler – internationella marknadens mest effektiva konkurrenskraftiga produkter. Solpanelingenjörerna, som är själva riktiga energiknippen, ska forska outtröttligt och studera med noggrannhet och teoretisk medvetenhet i syfte att vinna insikt i ämnet. Forskarlaget har redan färdats till Nordpolen – ett nytt lockande forskningsställe – tillsammans med Stefan Löfvén i hög person. Där ska de tillämpa sina kunskaper och bygga solfångare av högsta kvalitén: snö- och vattentäta solceller.
På grund av en oförutsedd händelse – force majeure – blir statsminister nödsakad att vistas vid forskningsstationen längre än man tänkt sig. Han ska passa på och hjälpa till – han kan ju svetsa ett och annat och … höja svetsaryrkets status sida vid sida med de unga snillen. Han är nämligen chef i alla avseenden – både här och där !
Mimi N
Känsla för sol

8 thoughts on “Akademiker med känsla för sol

  1. Imorgon börjar MP-parodikongressen: Kampen om brunkol !
    Låt oss följa spektaklet – det lär locka till skratt, värre än Folies-Bergère på Montmartre. Hur motbjudande det än är, försök att se på genuin dårskap hos en handfull pajaser på jakt efter allt bisarrare bränslevarianter.

  2. Varg i Veum – Varg i veum, av fornisländska vargr i véum, "dråpare (förbrytare) i helgedomen", var en fredlös person. "Veum" är dativ av vi, ett gammalt ord för helgedom eller kyrka. Ursprunglig betydelse en brottsling som begått brott inom ett helgat område, som en kyrka. Ordet "varg" betydde förr "våldsverkare". Gammalsvenska vargher betyder både varg och våldsverkare, förstörare. "Varg" användes som ett noaord för "ulv" som vargen tidigare kallades. I överförd betydelse: allmänt avskydd människa, persona non grata. Varg i veum motsvaras av det från tyskan lånade fågelfri.
    Varg i Veum skriver:

    Jag är också högutbildad då jag har ”eftergymnasial utbildning” Efter gymnasiet utbildade jag mig till svetsare när jag arbetade på Scania på 80-talet och var övertalig.

  3. Det är väl så med allting här i världen att det mesta går att anpassa sig till i rimlig omfattning. Men när man drar hit rena analfabet-tsunamin under statskuppsliknande omständigheter, så kommer det ju att få konsekvenser även för de invandrare som är etablerade i Sverige sedan lång tid tillbaka. Så inte ens invandrarna själva tjänar på det här.

    Det blir inte en enda pizza eller kebab mer i hela livet för min del iallafall.

    Inte ens från en Kebabtekniker.

    • Äntligen en till! Jag trodde, att jag är den enda i Swäriges Rike, att ALDRIG gå in i någon Pizzeria, Kebabhak, eller s.k. ”restaurang”.
      Oavsett, hur många kebabtekniker arbetar där inne eller hur hungrig man är.

      Visserligen känner man sig som i U-landet, men vad ska man göra, när det i stora delar av Swärige finns inte en enda europeisktägd, inte att tala om svenskägd restaurang kvar …

      Man ska väl altid ha matsäcken med sig 🙁

KommenteraAvbryt svar