Ministern vill upplösa bolag som inte kvoterar

INRIKES. Bolag som inte har minst 40 procent kvinnor i styrelsen ska kunna upplösas av staten eller tvingas betala höga viten. Det säger justitieminister Morgan Johansson (S) till Ekot.

Regeringen förbereder ett lagförslag om att införa krav på könskvotering i bolagsstyrelser. Lagförslaget ska läggas fram nästa år och påverkar bolag som inte har minst 40 procent kvinnor i sina styrelser.

Enligt justitieminister Morgan Johansson är det ännu inte klart vilka sanktioner som ska drabba bolag som inte lever upp till detta krav. Men han tvekar inte med att hota med tunga påföljder och utesluter inte att upplösa bolag som inte följer lagen.

”Man kan hota med en upplösning av bolagen, eller också så kan man ha ett vitesförfarande”, säger han i en intervju med Ekot i Sveriges Radio.

-Pettersson tycker Morgan Johansson ska städa på den egna bakgården först…

IF Metalls förbundsstyrelse

LO:s styrelse

Det står illa till med jämställdheten i fackens styrelser. Endast fyra av LO:s 14 förbund har minst 40 procent kvinnor i styrelsen. I tre fack finns noll kvinnor i styrelsen.

Ministern pudlar, inte rimligt att upplösa bolag.

24 thoughts on “Ministern vill upplösa bolag som inte kvoterar

  1. Absurda lagar, vidriga bestämmelser samt de minsta nycker av en skara nazister med abnorma missbildningar istället för hjärnor – allt, absolut allt ska implementeras med tvång.

    ’Dom över död man’ är kvällens svenskfilm om Sverige i förhållande till Tyskland under åren strax före andra världskriget. Ämnet i Troells film presenterades som mer aktuellt än någonsin med antydan till dagens ’farliga’ högern och allt. Det stämmer – med ombytt symbolik dock. I dagens Sverige är det inte SD som styr, utan nazisossarna, de är reaktionära vänsterkrafter på frammarsch.
    Frammarsch som frammarsch …
    Förra marschen slutade med Nürnbergrättegången.
    Denna marsch kommer att sluta i Haga, eller hur?

  2. Både Stefan Löfven och Ylva Johansson underkänner de rapporter vi fått om chansen att ha Europas lägsta arbetslöshet 2020 nu senast av Finanspolitiska Rådet. Jag tolkar det som att de anser sig ha högre kompetens än nationalekonomer?

    Men Morgans hot om att upplösa företag ger inte fler jobb….

  3. I ett land med fungerande demokrati och där bästa kvalifikationer oavsett kön tillämpas. Är kvotering aldrig en bra lösning.

    Detta borde sossen Morgan Johansson och hanspartikamrater lära sig någon gång.

    Enligt Di:s genomgång står det illa till med jämställdheten i fackens styrelser. Endast fyra av LO:s 14 förbund har minst 40 procent kvinnor i styrelsen. I tre fack finns noll kvinnor i styrelsen.

    Justitieministern Morgan Johansson (S) hotade i Ekot att tvångsupplösa börsbolag som har för få kvinnor i styrelsen. Sedan pudlade han och hävdade att det inte är rimligt att lösa upp bolag som har för få kvinnor i styrelsen. Klart är att regeringen kommer att införa sanktioner mot börsbolag som nästa år inte är jämställda.

    Men enligt Di:s kartläggning står det illa till med jämställdheten hos LO, fackförbundet med nära band till Socialdemokraterna. Av LO:s 18 styrelseledamöter är endast 4 kvinnor.

    Och bland facken som LO organiserar ser det ännu sämre ut. I Byggnads, Målareförbundet och Elektrikerförbundet finns det inga kvinnor i styrelsen.

    Endast tre fackförbund av de 14 fack som LO organiserar, har minst 40 procent kvinnor i styrelsen.

    I flera bolag där staten är ägare eller delägare är kvinnor underrepresenterade i styrelsen. I SJ är 30 procent av styrelseledamöterna kvinnor och i gruvjätten LKAB är bara 27 procent av ledamöterna i styrelsen kvinnor.

    I regeringsförklaringen står det att regeringen kommer att göra en avstämning av börsbolagens styrelser efter bolagsstämmorna 2016. I dagsläget finns ingen sådan deadline för fackförbund.

    http://www.di.se/artiklar/2015/5/15/ojamlikt-i-facket/

  4. Det är lätt ordnat: Kön är en social konstruktion. Fråga vilken kommunist (V, mp och F!) som helst.

    En styrelse bestående av enbart män tar beslutet att hälften av styrelsen från och med nu identifierar sig som kvinnor.

    Jag vill se den miljöpartist som argumenterar mot det 🙂

    Djävla idioter!

  5. Kvotering diskriminerar kompetensen. Vem säger att alla kvinnor är kompetenta? Se på Åsa Romskan, Magdalena Anderssonskan, Margot Wallströmskan, Mona Sahlinskan – för att inte nämna Alice Pinuppan Rhunke Bahaha!
    Kalla mig kvinnohatare !

  6. Borde inte justitieministern ha annat och tänka på. Bilbränder, våldtäkter, rån och mord.
    Handlingsförlamade politiker som försöker flytta fokus till oväsenligheter.

  7. Kvotering = diskriminering..
    Man undrar i vilken värld sossarna befinner sig? Finns de ens i samma dimension som vi?
    En snabbkoll på Morgan Johanssons CV visar att han aldrig haft ett riktigt jobb!
    Möjligen att ett par år som ”journalist” på inavlade blaskan Arbetet kan räknas..(tidningen nedlagd år 2000)
    Verklighetskontakt saknas dock helt.
    http://www.regeringen.se/sb/d/18982/a/247139

  8. Jag har aldrig förstått att det är viktigare vad man har mellan stortårna än vad man har mellan öronen i affärsvärlden, enl. vissa. KVOTERING, NEJ TACK!

  9. Om inte spillrorna av Alliansen tar sig i kragen och gör upp med SD om att förpassa trainee-regeringen till historiens soptipp kommer väljarna dom att bli skoningslös.

KommenteraAvbryt svar