Nämndeman (SD) skrev ”neger”- tvingas avgå. Nämndeman (V) sitter kvar – anser att knivhugga politiska motståndare är rätt.

DEMOKRATI. Vi har flera gånger fått uppleva att Sverigedemokratiska nämndemän tvingas avgå för yttranden de påstås gjort i olika sammanhang, ibland för kommentarer som är flera år gamla.  

En nämndeman nomineras av politiska partier men uppdraget är opolitiskt, men den som utses anses kunna axla en roll med stora krav på objektivitet och saklighet. 

Detta är en bra princip som bör följas men det görs tydligen inte alltid.

Frågan är om domstolscheferna/lagmännen använder samma måttstock när de sparkar nämndemän valda av SD och nämndemän valda av exempelvis V.

Ett exempel som borde prövas är en nämndeman vid tingsrätt respektive förvaltningsrätt i Umeå. Daniel Nyström uppvisar bland annat ett besvärande intresse för ”Revolutionära Fronten”.

”För sina flagranta brister när det gäller synen på det demokratiska samhället, rätten till mötes-, demonstrations- och yttrandefrihet, politiskt våld mot småfolk såväl som mot partiledare och på hur det demokratiska samhället bör bemöta detta våld samt för sina brister när det gäller att föra en saklig och vederhäftig diskussion med meningsmotståndare och istället tilldela dem diagnoser i syfte att reducera deras människovärde och legitimera en diskriminerande behandling borde Daniel Nyström per omgående avstängas från sina nämndemannauppdrag och entledigas från dessa uppdrag.”

UTREDNINGEN

bloggen

Daniel Nyström har en blogg på en lokal sajt, den återfinns på webbadressen blogg.vk.se/dalnym.

Den 8 Maj 2014, under rubriken ”Rädslans Politik” ger Daniel Nyström sin syn på demonstrationsrätten. Att störa tillståndsgivna demonstrationer är enligt nämndemannen att ”ställa upp bakom allas lika rätt och värde” om de som demonstrerar företräder en misshaglig invandringspolitisk ståndpunkt.

Den 2 april 2014, under rubriken ”Stöd till ABF” anser Nyström att det är rätt att ABF ska utestänga människor med en misshaglig syn på svensk invandringspolitik från att delta i vissa studiecirklar. Blogginlägget är vidare kryddat med kraftigt nedsättande och dehumaniserande epitet på

Sverigedemokrater.

Den 1 april 2014, under rubriken ”I demokratins namn” länkar Nyström till en ledartext som han beskriver som ”mycket bra”. Ledartexten handlar om att Sverigedemokrater inte ska få besöka skolor inför allmänna val eftersom Sverigedemokrater enligt ledartexten ägnar sig åt att ”sprida lögnpropaganda som står i direkt motsats till allt vad demokrati egentligen borde stå för”.

Den 31 mars 2014, under rubriken ”Religionsfrihet viktigt” argumenterar Nyström för att små flickor inte ska få lära sig simma i skolan om de, utan egen förskyllan, har fått föräldrar som är muslimska fanatiker. Nyström skriver bland annat ”vad är det egentligen Moderaterna vill komma åt genom att tvinga barn och ungdomar till simundervisning? ”

Den 28 mars 2014, under rubriken ”mordhotad” brister Nyström ut i en lång hatharang mot Sverigedemokraterna. Han beskriver bland annat Sverigedemokraterna som ”detta vidriga parti”. Han förklarar också att han inte anser att Sverigedemokraterna är ett demokratiskt parti.

Den 16 mars 2014, under rubriken ”Krossad skalle = krossat fönster” ägnar sig Nyström åt att trivialisera våld från den antidemokratiska och våldsamma proinvandringsrörelsen. Bland annat hänvisar Nyström till en text av Mathias Våg som avslutas med ”Medan nazisters våldsbenägenhet underdrivs, misstänkliggörs de som tar fighten mot dem. Så undermineras möjligheterna till gemensamma krafttag mot fascism.” Nyströms val att peka ut Våg som något utav en auktoritet är lite udda då Våg frekvent sammankopplats med terrororganisationen AFA. AFA framställs i ett flertal rapporter från Säkerhetspolisen som ett problem för det demokratiska samhället. I rapporten ”Hot mot förtroendevalda” skriver Säkerhetspolisen att ”Hot mot förtroendevalda från organiserade kriminella miljöer eller andra grupperingar är till synes ovanligt. Sverigedemokraterna (Sd) utgör dock ett undantag från denna bild. Dessa utsätts kontinuerligt för hot och aktioner från Antifascistisk aktion (Afa), eller från personer som använder sig av Afa:s symboler.”

Den 15 mars 2014, Under rubriken ”Hat och hot. Bra Folkbladet.” ger Nyström prov på en mycket konstig självbild. Trots att han själv mycket frekvent uttryckt hatiska åsikter mot Sverigedemokrater och gett uttryck för att han vill begränsa deras rätt att komma till tals så skriver han att ”Sverigedemokraterna har nätaktivister de samlar för att hota och skriva hatiska inlägg med målsättningen att tysta enskilda individer eller hela grupper av människor. ” För mig ser det ut som att Nyström uppvisar vad man på psykologspråk kallar för överföring, han tror sig se hos andra det han egentligen ser hos sig själv.

Den 14 mars 2014 går Nyström till attack mot Säkerhetspolisens arbete med att garantera att partiledaren för ett riksdagsparti skall kunna bedriva valkampanj på samma premisser som partiledare för andra partier. Säkerhetspolisens agerande beror enligt Nyström på att ”borgerligheten, liberal media och polisen inte ser skillnad på motstånd mot främlingsfientlighet och rasism och nazistiska mord på människor”.

Den 13 mars 2014, under rubriken ”VK-press och rasism” ger Nyström uttryck för åsikten att Sverigedemokraterna inte ska få annonsera i lokalmedia.

Den 12 mars 2014, under rubriken ”Riedl (m) om fascismen” går Nyström återigen till storms mot Säkerhetspolisens arbete med att bekämpa demokratihotande aktivister.

Den 3 mars 2014, under rubriken ”Aktivism på Umeå 2014”, ger Nyström sitt stöd till en dråpdömd person med förnamnet ”Joel” från organisationen ”Revolutionära Fronten”. Joel dömdes för att ha huggit en kniv i en medmänniska som förespråkade en mer restriktiv invandringspolitik. Nyström publicerar två bilder och en film till stöd för en kampanj kallad ”Free Joel” som syftar till att den ”goda” människan Joel, som har en mer lössläppt syn på vilken immigrationspolitik som ska bedrivas i det här landet ska slippa straff för att han knivhuggit en ”ond” människa med en misshaglig syn på invandringspolitiken. Nyström menar att ”Free Joel” -kampanjen har ett ”solidaritetsbudskap” och att ”antifascismen kan ta många olika uttryck”. Vid två tillfällen upprepar han även ett mantra från Free Joel kampanjen ”Faller en, faller alla” som syftar till att politiskt våld inte behöver vara så omfattande. Det kanske räcker med att knivhugga en person med en misshaglig åsikt för att andra med samma misshagliga åsikt ska tystna.

Den 17 februari 2014, under rubriken ”SR tystar debatten och politiserar antirasismen”, vänder sig Nyström emot en process där Sverigedemokraterna alltmer behandlas som alla andra partier i Sveriges Radio. Nyström skriver att ”Det är skrämmande hur Sverigedemokraternas normaliseringsprocess fullständigt slagit ut all rim och reson i svensk public service. ”

Den 7 februari 2014, under rubriken ”Rasister, välkomna till Umeå” framför Nyström åsikten att en konferensanläggning som till 98 procent ägs av Umeå kommun inte ska hyra ut möteslokaler till ett visst riksdagsparti.

Den 10 november 2013, under rubriken ”Vardagens hjältar”, gör Daniel Nyström flera spektakulära uttalanden. Att slå en demonstrant i huvudet med ett tillhygge är att ”Stå upp för demokrati, människovärde och mänskliga rättigheter.” Den flerfaldigt vapenbrottsdömde narkotikamissbrukaren som när blogginlägget skrevs nyligen attackerat Jimmie Åkesson med en tårta beskriver Nyström med orden ”Tårterskan Irene Matkowitzc är en av våra vardagshjältar. Hon stod upp för mänskliga rättigheter, människans värde, demokrati och yttrandefrihet. ” För att ytterligare tydliggöra sin ståndpunkt fortsätter Nyström med stycket: ”Det viktiga är den idé som Irene Matkowitzc bär på: Demokrati och jämlikhet. Hon har i det avseendet min oreserverade sympati och etablissemanget har mitt totala förakt. Vi får inte glömma att Jimmie Åkesson leder ett av Sveriges mest aggressiva och våldsbenägna partier vars idéer vid makten utgör ett direkt livshotande tillstånd för hundratusentals människor.”

wikipedia

Nyström är även, under pseudonym, aktiv på svenska wikipedia där han har ett visst fokus på att skriva nedsättande epitet på framträdande plats i artiklar om människor och företeelser han inte sympatiserar med. Nyström ägnar sig även i viss mån åt att trivialisera hot och våld från våldsamma proinvandringsgrupperingar.

Den 15 februari 2015 stryker Daniel Nyström på wikipedia uppgiften om att Revolutionära Fronten (Den dråpdömde Joels organisation) använder sig av ”våld” som metod. Efter Nyströms editerande står det i stället först under stycket ”metod” att Revolutionära fronten ägnar sig åt ”militant utomparlamentarism”. På ”diskussionssidan” som finns i anslutning till alla wikipediaartiklar förklarar Nyström att: ”Må vara att organisationen är våldsbejakande, men militant utomparlamentarism innehåller mycket mer än bara våld eller hot om våld. Sedan är inte antifascism per se våldsam. ”

Den 7 november 2014 raderar Daniel Nyström följande stycke på Revolutionära Frontens wikipediasida: ”Organisationen har vid flera tillfällen använt våld mot politiska motståndare och ingår i den del av Sveriges autonoma miljö som övervakas av den svenska Säkerhetspolisen”.

NPOV, ”Neutral Point of View” är en riktlinje som utgör en av grundstommarna på wikipedia. Där står under rubriken ”Politiska begrepp” att ”Många begrepp inom politik, krig och religion är värdeladdade, samtidigt som de saknar en skarp definition. Skribenter bör vara försiktiga med att använda sådana begrepp och ge en saklig beskrivning av vad som ligger bakom. ” Nyström arbetar på en till NPOV alternativ riktlinje som kallas ”Kritik”. En bit ner på ”Kritik”-sidan under rubriken ”pejorativa epitet” skriver Nyström den 18 maj 2014 att ”Denna princip om att undvika epitet omfattar dock inte forskning eller annan på goda grunder antagen saklig återgivning/beskrivning”.

Den 14 februari 2015 ändrar Nyström rubriken från att lyda ”pejorativa epitet” till den nya formuleringen ”pejorativa epitet eller saklig beskrivning”. Som första mening under den nya rubriken skriver Nyström till: ”Vad som är ett pejorativt epitet eller en saklig beskrivning är en bedömningsfråga.” Nyström agerar som exemplen visar på ett systematiskt och utstuderat sätt för att ändra riktlinjer på svenska wikipedia för att underlätta sitt anonyma hatspridande. Daniel Nyström är nämligen inte intresserad av att bidra till en saklig och vederhäftig diskussion med sina meningsmotståndare, han är intresserad av att tilldela dem psykiatriska diagnoser för att sedan ifrågasätta deras människovärde.

Ett exempel på hur Daniel Nyström agerar i enlighet med detta är från den 11 november 2014. I wikiartikeln ”högerpopulism” skriver Nyström då till stycket: ”Högerpopulismen kan även vara ”radikal” i den bemärkelsen att den ifrågasätter den traditionella demokratiuppfattningen och dess värderingar om jämlikhet och pluralism, och i många fall det rådande politiska systemet och den representativa demokratin. ” Nyström klistrar epitet som ”högerpopulist” på människor och organisationer som han sedan anklagar för bristande demokratisyn i syfte att reducera deras människovärde och legitimera en diskriminerande behandling.

I diskussionssidan i anslutning till artikeln om ”Researchgruppen”, som gjorde sig känd för ett arbete med att efter dataintrång göra filmade hembesök hos människor med en misshaglig syn på svensk invandringspolitik för att skrämma till tystnad, är Nyström angelägen om att ta bort kompremetterande uppgifter. Om organisationens ledare skriver Nyström den 28 februari 2015:

”Märk väl att Martin Fredriksson har tagit avstånd från våldet inom AFA och att det är mer än 12 år sedan han lämnade den rörelsen. Det är alltså en mycket gammal företeelse och är det något som då ska skrivas in i denna artikel? ”

På wikisidan för ”autonoma rörelsen”, en rörelse till vilken exempelvis Revolutionära Fronten räknas, lägger Daniel Nyström, för att ursäkta det politiska våldet, den 30 mars 2014, under avsnittet om våld mot meningsmotståndare, till meningen: ”För de autonoma återfinns meningsmotståndare inom den extrema högern och vit maktmiljön. ”

På wikisidan för musikkonstellationen ”Kartellen” går Nyström under rubriken ”Samröre med Revolutionära fronten” den 17 juni 2014 in och ändrar från att Revolutionära Fronten i en musikvideo ägnat sig åt ”överfall” till att istället ha ägnat sig åt ”skadegörelse.” Den 14 juni går Daniel Nyström in på samma wikisida, under rubriken, ”Mordhot mot Jimmie Åkesson” och raderar uppgiften om att en person dömts för att, refererandes till Jimmie Åkesson, ha sagt att ”Jag vill döda bögen”.

SAMMANFATTANDE DISKUSSION OCH BEDÖMNING

Om jag som offentlig medlem i Sverigedemokraterna, för mina åsikters skull blir knivhuggen, kanske efter att en svagsint individ från Revolutionära Fronten inspirerats av en hatkampanj i media och jag hamnar som målsägare i Umeå Tingsrätt med Daniel Nyström som nämndeman, kan jag då lita på att han agerar opartiskt?

I och med att media tenderar att skydda individer med Nyströms åsiktsinriktning kan hans agerande förstås inte skada allmänhetens förtroende för förvaltningsrätten ”i objektiv mening” i och med att allmänheten inte känner till vad Nyström står för.

Det är möjligt att Daniel Nyströms agerande inte kan skada allmänhetens förtroende för förvaltningsrätten då allmänheten inte är informerad om Nyströms beteende men min lekmannauppfattning av det allmänna rättsmedvetandet är att det är allvarligare att en aktiv nämndeman mitt under brinnande valrörelse ger spridning för åsikten att man ska kunna knivhugga politiska motståndare och undgå straff, än att en person den 13 januari 2009 vid två tillfällen under en tiominutersperiod, närmare sex år innan han blev vald till nämndeman, skrev ordet ”neger” på nätet.

För sina flagranta brister när det gäller synen på det demokratiska samhället, rätten till mötes-, demonstrations- och yttrandefrihet, politiskt våld mot småfolk såväl som mot partiledare och på hur det demokratiska samhället bör bemöta detta våld samt för sina brister när det gäller att föra en saklig och vederhäftig diskussion med meningsmotståndare och istället tilldela dem diagnoser i syfte att reducera deras människovärde och legitimera en diskriminerande behandling yrkar jag på att Daniel Nyström per omgående avstängs från sina nämndemannauppdrag och att han, så snart regelverket tillåter, entledigas från dessa uppdrag.

Lämplighetspröva Daniel Nyström

7 thoughts on “Nämndeman (SD) skrev ”neger”- tvingas avgå. Nämndeman (V) sitter kvar – anser att knivhugga politiska motståndare är rätt.

  1. Hoppas att man aldrig hamnar bakom skranke när den där sitter å dömer!Det goda hatet har inga gränser.Han verkar ju va en riktig psykopat!

  2. Neger, vad är det för märkligt med den benämningen. För mig som är född på 50-talet är det en etablerad benämning på en människa med svart/brun hud. Om några tror att den människan blir mindre svart/brun genom att vi inte får kalla en neger för neger så är det mycket konstigt. I filmen Den bästa sommaren med Kjell Bergqvist så säger han ”nu har jag sett negrer två dagar i rad, undrar om det är samma neger” ?

  3. Sådant här ”bullshit” hör inte hemma i en demokrati, det är löjeväckande, naturligtvis ska en nämndeman tänka på vad han säger, om han/hon använt ordet neger är rätt ointressant spec.om det ligger långt tillbaka i tiden. Viktigare bli att se tillutbildning, arbets-och livserfarenhet.
    Självklart vit i kriminalregistret, det är det viktigaste.

    • Hej Karl.
      Sån här ”skit” passar Sverige som handsken eftersom den s.k. demokratin har lämnat landet för länge sedan!
      Och att benämna en neger med neger visar bara att mannen i fråga visste vad han talade om, han lever i verkligheten -för jag förutsätter naturligtvis att det inte var domaren han kallade för neger!
      När blev det föresten förbjudet att kalla en neger för neger? Var finns den lagparagrafen -men man ska kanske inte väcka den björn som sover!
      MVH
      Janne

KommenteraAvbryt svar