Kritik mot Expo

Expo får nu ta emot både kritik och påtryckningar från såväl medier som opinionsbildare.

Expo uppmanas nu att kartlägga jihadister på samma sätt som man kartlägger ”högerextrema” (läs invandringskritiker) och frågan ställs också varför inte fokus riktas mot ”den nya rasismen”?

Låt oss börja med uppmaningen.

Den socialdemokratiske bloggaren Torbjörn Jerlerup uppmanar Expo att börja kartlägga jihadister och islamister i Sverige. Idag är det ett fåtal journalister som står för detta och här nämns Per Gudmundson på SvD som ett exempel. Verkligheten som säger att allt fler jihadister rekryteras på svensk mark, reser till krigsområden och återvänder som mer radikala, är något som borde oroa. Dock finns inga verksamheter som kartlägger dessa extremistmiljöer och här vänder sig Jerlerup till Expo som har erfarenheten, medlen och ekonomin. Frågan är om finansiärerna av Expo är lika intresserade av en sådan kartläggning och om delar av styrelsen skulle ställa upp på detta. För vad skulle man hitta om man började gräva i myllan och saker kom upp till ytan som man inte vill ska komma upp? Det är nog bara det som hindrar, för även Expo borde ha ett verkligt intresse av dessa extrema miljöer…om de nu vill ha någon form av trovärdighet kvar.

Källa: SvD

Kritiken riktas idag mot Expo angående deras jakt på rasister. Ordet ”rasist” har alltid förknippats med vita svenskar, skinnskallar, högerextrema, hatsajter, Sverigedemokraterna m.m. Efter Uppdrag Gransknings reportage om islamofobi och antisemitism, uppenbarade sig något annat ovan ytan. Vi ser en allt mer omfattande import av konflikter och rasism. Mats Skogkär menar på att Expo nu bör titta på ”de andras rasism” och uppdatera sin verksamhet till den verklighet som råder ute i landet, en verksamhet som såväl Sverigedemokraterna och alternativa medier påtalat i flera år. ”Med risk att förstöra feststämningen…”, skriver Skogkär och frågan är om den vill bli förstörd. Expos verksamhet har ju gått ut på att rasism är något vita svenskar står för och inga andra. Lek själva med tanken att Alexander Bengtsson och Daniel Poohl reser runt i skolorna och pekar på olika invandrargrupper som rasister. Tror ni på det?

Källa: Sydsvenskan

Nu ska vi ändå vara ärliga. När det gäller invandrargruppers rasism är det tyst från Expo, såväl som från politiker, myndigheter och merparten av journalistkåren. När det gäller rapporteringen om islamistisk extremism har Expo faktiskt påtalat detta, om än i små ordalag. 2010 skrev man om ”Islamismens intolerans” och 2012 skrev man om ”Antirasisterna som måste sluta blunda för extrem islamism”. Bra så och nu väntar vi på en utökade verksamhet mot såväl islamismen som invandrarnas rasism.

6 thoughts on “Kritik mot Expo

  1. Personligen anser jag att vi inte ska ha den här typen av privata STASI-liknande organisationer över huvudtaget. Privatpersoner som med en politisk agenda skriver folk på näsan vad vi ska tycka och tänka. Det är inte värdigt ett rättssamhälle att rika krösare kan kartlägga sina politiska motståndare och utgöra någon slags tankepolis som dessutom anlitas av det offentliga för att föra ut sin egen politiska propaganda och agenda. Expo underlättar INTE för ett konstruktivt debattklimat i Sverige, tvärtom.

    Islamister, och deras organisationer/nätverk ska granskas av säkerhetspolisen och andra statliga organisationer inte av Expo. Låter man Expo ta den uppgiften ökar deras makt och inflytande i vårt samhälle ytterligare och de anses väl snart vara en halvstatlig myndighet med allt vad det innebär. Tack, men nej tack!

  2. Hoppsan! Nu kommer de att få stora problem. Hur ska de definiera problemet och hur ska de jaga syndarna? Ska de planka in med burka i någon moske och lyssna på hatpropagandan där? Där ligger nämligen roten till det onda, islams fruktansvärda människoförakt och den otäcka förebilden de har i sin profet. Det kommer bli synnerligen intressant det här!

  3. Vände mig lite mot beskrivningen av problemet med jihadister. Största hotet är inte att dom kan komma tillbaka till Sverige och utföra attacker här. Problemet är att dom redan slaktar människor. Bara för att Det inte händer i Sverige innebär det inte att det inte är ett problem.

KommenteraAvbryt svar