Dublinförordningen har havererat

Flertalet tunga EU-parlamentariker menar nu att Dublinförordningen inte fungerar. Registrering i form av fingeravtryck görs inte och det leder till att merparten av de asylsökande som kommer till Europa kan ta sig vidare till framför allt Tyskland och Sverige.

EU:s regeringar måste nu se över systemet, menar bl.a. Cecilia Wikström (Fp) som samtidigt erkänner att systemet är satt ur spel.

Eurodac heter EU:s fingeravtrycksregister och enligt Dublinförordningen ska samtliga asylsökande ge sina fingeravtryck, så att myndigheter runt om i Europa ska kunna se vilket land den asylsökande först kommer till. Uppenbart fungerar detta inte och en av de asylsökande som intervjuas meddelar att hans önskan om en fortsatt färd till Sverige underlättades genom att den italienska polisen inte krävde fingeravtryck av honom.

Antalet asylsökande som inte finns registrerade hos Eurodac har ökat markant. 2013 var 22% av de asylsökande till Sverige personer som följt Dublinförordningen (knappt 1/4 alltså). Förra året var det bara 13% som följde denna förordning som är lag i EU.

När t.o.m. Cecilia Wikström tvingas erkänna att systemet havererat, då är det illa. Minns jag dock inte fel har SD påtalat detta i flera år, men möts av överlägsna attityder från 7-klöverns politiker som hävdat att Dublinförordningen visst följs.

Så här tyckte Cecilia Wikström 2012 och samma år tyckte hon så här och så sent som 2014 lät det så här.

Källa: SR

Dublinförordningen innebär kortfattat att en asylsökande bara ska kunna få sin ansökan prövad i ett land, nämligen det första EU-land man kommer till. Asylsökande som inte omfattas av de kriterier som utgör undantag, ska skickas tillbaka till det land där han/hon sökte asyl först. Med tanke på att en övervägande majoritet av de asylsökande anländer andra länder i Europa innan de reser vidare till Sverige, kan vi nog konstatera att hundratusentals människor lever i Sverige genom att man brutit mot den Dublinförordning som nu diskuteras.

7 thoughts on “Dublinförordningen har havererat

  1. Utan fingeravtryck samt tillgången till alla ”borttappade” pass i Sverige, samt det faktum att de ser likadana ut allihop och har typ samma namn allihop, så vad är att förvänta sig. Man kan säkert ha minst 5 identiteter och uppbära bidrag i fem olika namn. Så vad är att förvänta.
    Frågan är Who is who in Europe?

  2. Borde inte t.ex. FP utesluta extremister från partiet? Att uppmana till avvikelser från lag och rätt och ordning och avtal brukar ju INTE vara något bra, eller hur? Till och med att uttala sin åsikt straffas . . så . .

  3. I dagens Aftonlögn uttalar sig Ylva Johansson
    om att alla kommuner ska tvingas att ta emot
    flyktingar.

    Gäller det den del av Stockholms innerstad
    där högdjuren bor, eller ska dom fortsätta
    att smita undan det ansvar som dom kräver
    av andra?

    • Det måste finnas ett undantag från detta, nämligen de kommuner i Sverige som redan tagit emot tre gånger så många som dom mäktar med.
      Jag tänker på sådana som Malmö och Södertälje t.ex.

    • Cornucopia skrev ett intressant inlägg om detta 2014, där stockholms kommun 2012 tog emot hela 93 flyktingar. Nittiotre stycken. Några stenkast från mig finns 200 stycken i en döende by med ännu färre invånare.
      http://cornucopia.cornubot.se/2014/09/stalldalen-ljusnarsberg-vastra.html

      Stockholm kan flytta ut mycket av sin statliga verksamhet ut på landet, och ersätta med några årsransoner flyktingar istället för att på nära håll ta del av glädjen och berikningen de ger.

      Det skulle verkligen öppna upp för nya jobb och få hela Sverige att leva.

      • Ställer mig också frågan hur politikerna tänker. I samband med regementsnedläggningarna lovade politikerna en decentralisering av statliga verk för att ersätta de många arbetstillfällena. I Östersund hade vi tre regementen och ATS.

        Men se det gillade inte alla GD:s som satt i svindyra palats i Stockholm så de öppnade ett lokalkontor i city. Sen fortsätter man med att lägga ner alla statliga jobb ute i landet som Trafikverket och Lantmäteriet. Ta t ex Ånge, en gammal järnvägsknut, där Posten redan försvunnit och nu hotas Trafikverket. Samtidigt fyller man på igen med nya asylsökande??

        Var har de tänkt att alla dessa nysvenska ska jobba?

KommenteraAvbryt svar