De vill lära flyktingar att dansa folkdans

INVANDRING.  Stina och Lennart Jeppsson från Löddeköpinge ville arrangera aktiviteter för de boende på asylboendet i Hällevik. De vill lära flyktingar att dansa folkdans och om någon tycker att det är konstigt att de vill lära ut svensk folkdans till syriska flyktingar, så är de flesta danserna faktiskt inte alls svenska påpekar hon. Danserna har importerats från många olika länder.

Hunden Hambo skäller glatt och vill ha mattes uppmärksamhet. – Vi är ju så engagerade i folkdans, så vi ville att hunden skulle heta något dansrelaterat, säger Stina Jeppsson

– Vi har ofta varit i Hällevik på kurser på bygdegården och en av gångerna upptäckte vi att man hade startat ett transitboende för flyktingar där. Men de verkade ha så tråkigt, det fanns inget att göra, säger Stina Jeppsson.

Lennart Jeppsson fyller i: – Vi upplevde samma sak när vi stannade till vid ett transitboende när vi hade varit i Sälen och åkt skidor. Folk satt ute på verandan och barnen ville klappa och leka med vår hund, men ­istället blev barnen tillsagda att vara tysta.

-Pettersson läser förvånat att paret Jeppsson påstår att svensk folkdans inte är svensk men de får nog ta en dust med Allah och Muhammed först. De herrarna har förbjudit dans och normalt umgänge mellan könen så det blir inte lätt. Dessutom är hundar inte tillåtna i islam så Hambo ska nog passa sig…

Från Islamguiden:

Islam förbjuder muslimer att ha hundar, och straffet för detta är att man förlorar en eller två qiraats (andel) från sina hasanaat (goda gärningar) varje dag. Det finns undantag i de fall då man har hundar till jakt, för att vakta boskap och skörd.

”Och av mänskligheten är han som köper tomt prat (dvs. musik, sång) för att vilseleda (män) från vägen till Allah….”

Sydsvenskan

7 thoughts on “De vill lära flyktingar att dansa folkdans

KommenteraAvbryt svar