SD inte välkomna på Nobelfesten

Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson kommer inte att bjudas till Nobelfesten i år heller, det är femte året han nobbas. Och Nobelkommittén låter bli att bjuda in någon av de vice talmännen, så SD:s Björn Söder är inte heller välkommen.

”Sverigedemokraterna är inte ett parti som alla andra. Partiets bakgrund i högerextremism och företrädarnas agerande i nuet visar på en bristande respekt för den grundläggande demokratiska principen om alla människors lika värde – oavsett hudfärg, härkomst eller religion. Nobelstiftelsen väljer därför att inte bjuda in Sverigedemokraterna till årets Nobelfestligheter”, skriver Nobelstiftelsens vd Lars Heikensten i en kommentar till TT.

När det gäller Björn Söder som är riksdagsledamot för SD och vice talman, skriver Lars Heikensten:

”Nobelstiftelsen ser kontinuerligt över många olika aspekter av evenemangen den 10 december. Gästlistan förändras över tid och i år kommer vi endast att bjuda in talmannen, inte vice talmännen.”

Bakgrunden till ställningstagandet är enligt Nobelstiftelsen att Alfred Nobel, i en tid när Europa präglades av kraftigt nationalistiska tendenser, valde att uttryckligen skriva i sitt testamente att inget avseende skulle fästas vid nationstillhörighet, utan att den värdigaste skulle få priset.

Nobelstiftelsens styrelse beslutade därför i oktober 2010, när SD valts in i riksdagen, att inte bjuda in partiets ledare till Nobelfestligheterna. Styrelsen har sedan dess, skriver man, inte funnit anledning att ompröva det tidigare beslutet.

-Pettersson antar att det är fullt, ett gäng diktaturer och islamister går väl före…

Till mänsklighetens största nytta. Det var Alfred Nobels intention när han instiftade Nobelpriserna.

År 1948 fick schweizaren Paul H Möller, upphovsman till DDT, Nobelpriset i medicin.

Fritz Haber, som fick kemipriset 1918. Kallades ”dödens kemist” för att han låg bakom och själv övervakade användandet av stridsgas under 1:a världskriget. Han utvecklade även insektsmedlet Cyklon B som nazisterna använde i sina gaskamrar. Då var dock Fritz död.

Konrad Lorenz var nazist och arbetade med rasbiologi under nazisterna. Han fick Nobelpriset i medicin 1973.

Norske Knut Hamsun fick nobelpriset i litteratur år 1920. När Hitler invaderade Norge gick han med i nazistpartiet. Under Nobelfesten söp sig Hamsun rejält redlös och hans skandalösa uppförande under festen nådde sitt klimax när han med rejält under västen spatserade fram till Selma Lagerlöf och glad i hågen började tafsa på henne. Lagerlöf bar kvällen till ära en korsett av metall under klänningen och Hamsun jublade högt att hon lät som en klockboj. Efter dessa eskapader tog sig vår nobelpristagare till Grand Hotell där han i fyllan och villan lyckades glömma både diplom och prischeck i hissen.

Henry Kissinger var USA:s säkerhetsrådgivare under Vietnamkriget. Julbombningarna över Nord Vietnam 1972 fick internationell kritik, bland annat av den svenska statsministern Olof Palme. (Se Olof Palmes uttalande om Hanoibombningarna. År 1973 undertecknade USA och Nord Vietnam ett fredsavtal. Kissinger fick fredspriset 1973.

Yassir Arafat som grundade terroristorganisationen Fatah, fick fredspriset 1994.

Det var bara några kontroversiella Nobelpristagare, det finns många fler – Nobelkommittén borde tänka sig för lite när de snackar skit om SD. Den värdigaste ska få priset som Nobelkommittén säger…

TIDIGARE 2013-12-03. Fyra år i rad har SD-ledaren Jimmie Åkesson portats från Nobelfesten. Ambassadörer från åtta diktaturer, bland annat Eritrea och Syrien, är däremot välkomna.

– Vi bjuder in samtliga som finns på UD:s diplomatlista, säger Annika Pontikis, informationsansvarig vid Nobelstiftelsen.

Nobelstiftelsen står för gästlistan inför den årliga Nobelfesten i Stockholms stadshus. Vilka som är bjudna på banketten i Blå hallen, som hålls efter prisutdelningen, är alltså helt upp till den privata stiftelsen.

Sedan 2010 har stiftelsens styrelse tagit beslutet att alla partiledare i Sveriges riksdagspartier är välkomna – förutom Jimmie Åkesson, partiledare för Sverigedemokraterna. Nobelstiftelsen menar att SD:s anda strider mot principen i Alfred Nobels testamente.

Beslutet har uppmärksammats varje år inför Nobelfesten, så även i år. – Samtidigt säger detta en hel del om Nobelstiftelsen som nog har svårt att sitta på några höga hästar med tanke på att de inbjudit representanter som inte följer mänskliga rättigheter. Det har historiskt sett varit en stor skara skurkar, sa Linus Bylund i mitten av november.

Ambassadörer för flera länder som betecknas som diktaturer eller hårt styrda auktoritära stater i bland annat Utrikespolitiska institutets landguider är nämligen välkomna. Det handlar om ambassadörer för bland annat Syrien, Vitryssland, Eritrea, Iran, Nordkorea, Saudiarabien, Sudan och Zimbabwe, som alla är stationerade i Sverige.

– Det är så att man bjuder in samtliga som finns på UD:s diplomatlista, säger Annika Pontikis, informationsansvarig vid Nobelstiftelsen. Vilka ambassadörer som faktiskt kommer på festen vill hon däremot inte gå in på.

Nobelstiftelsen hänvisar till dessa rader i Alfred Nobels testamente när man inte bjuder Åkesson…

”Det är min uttryckliga vilja att vid prisutdelningarne intet afseende fästes vid någon slags nationalitetstillhörighet sålunda att den värdigaste erhåller priset, antingen han är Skandinav eller ej”

-Pettersson hoppas att Åkesson den dag han blir bjuden, tackar nej till at umgås med anti-demokrater och skurkar…

2013-12-03_0718

Aftonbladet 

24 thoughts on “SD inte välkomna på Nobelfesten

  1. Man trodde ju att nobelkommitte’n var hyfsat pålästa.. men ännu en gång får man som svensk, skämmas för deras starkt bristande intelligens.. Demokratin är död i Sverige vilket NK bevisat. Tragiskt.. något annat kan man inte tycka.

  2. Ibrahim S. I. Alibrahim Saudiarabiens ambassadör inbjuds? .Saudiarabien världens mest konservativa land som saknar all känsla för jämlikhet. SD betedde sig mindre bra när de stängde ute Expressen på valnatten, men kungasläkten al-Saud styr landets massmedier och kastar journalister som kritiserar dem eller islam i fängelse. SD för en nationalistisk och invandringsfientlig politik , ja men hos saudierna är politiska partier inte ens tillåtna. Och dödsstraff är vanligt.

  3. Varg i Veum – Varg i veum, av fornisländska vargr i véum, "dråpare (förbrytare) i helgedomen", var en fredlös person. "Veum" är dativ av vi, ett gammalt ord för helgedom eller kyrka. Ursprunglig betydelse en brottsling som begått brott inom ett helgat område, som en kyrka. Ordet "varg" betydde förr "våldsverkare". Gammalsvenska vargher betyder både varg och våldsverkare, förstörare. "Varg" användes som ett noaord för "ulv" som vargen tidigare kallades. I överförd betydelse: allmänt avskydd människa, persona non grata. Varg i veum motsvaras av det från tyskan lånade fågelfri.
    Varg i Veum skriver:

    Nu är ju hela Nobelgrejen en privat tillställning så de får välja vilka de vill ha med. Jag personligen ser inte detta som värre än när slöjor och andra fanatiska muslimer inte får blotta sin ideologi hur som helst. Men frågan är om våra skattepengar och tillgångar ska sponsra detta. Varför ska jippot hållas i stadshuset som bekostas av oss? Vilka andra kostnader tvingas vi betala för detta privata företag?

    • Statshuset hyrs inte ut till privata fester, 50-årsmiddagar, bröllop osv.

      Stockholms stad erbjuder företag och organisationer att hyra Blå Hallen och Gyllene Salen

      BLÅ HALLEN, där Nobelbanketten går av stapeln varje år, rymmer upp till 1 200 personer vid vackert dukade bord. I Blå Hallen hålls även stora internationella prisutdelningar, konserter, doktorspromoveringar och många andra evenemang där stämning och miljö är viktiga ingredienser.

      GYLLENE SALEN rymmer cirka 600 personer och är en mycket uppskattad bankettsal för många olika typer av evenemang. Högtidliga ceremonier såväl som uppsluppen dans efter Nobelbanketten är tradition i denna unika sal.
      Priser för att hyra Blå Hallen och Gyllene Salen
      På hyreskostnad utgår för närvarande ingen moms.

      Blå Hallen 60.000:-
      Gyllene Salen 60.000:-
      Båda lokalerna 110.000:-
      Tillkommande kostnader beroende på antal gäster
      Priser nedan är angivna exklusive moms. I nedanstående kostnad ingår erforderlig personal för vakthållning och garderob.
      1-300 12.500:-
      301-450 14.000:-
      451-600 18.000:-
      601-750 20.000:-
      751-900 21 500:-
      901-1050 25 500:-
      1051-1200 27.000:-

      •Extra evenemangsvärd mellan 06.00-02.00 debiteras med 600:-/timme.
      •Extra evenemangsvärd mellan 02.00-06.00 debiteras med 1 200:-/timme.

      Jag vet inte om Nobelkommittén betalar enligt prislistan men har mejlat och frågat.

  4. Bra att Åkesson och Söder foulas ut från tillställningen. De kan ju ha åsikter. Om allt! Till och med det mest påbjudna i detta landet – Massinvandringen!
    Och sedan har de ju faktiskt en HISTORIK! Under slutet av det förra årtusendet sågs kortklippta individer med svenska flaggor i närheten av SD-anhängare. Bara en sån sak!
    För att vara helt säkra på att RÄTT sorts folk släpps in på nobelmåltiden bör alla socialdemokrater sållas bort då dessa grundade ”Rasbiologiska Institutet” någon gång på 30-talet. Dessutom är ordet ”Socialism” grundligt nedsolkat i och med Nationalsocialismens illgärningar. Dessa inbjudningar annuleras snarast!
    Centerpartiets nära samröre med nämnda nazism gör dess medlemmar ”persona non grata” med utomatik.
    Kommunismen behöver vi inte ens ta upp med deras 10-tals, om inte 100-tals miljoner mordoffer och brott mot mänskligheten. Röda, gröna och rosa kommunister kommer att handfast vägras tillträde till lokalerna. Någon dj*vla ordning får det väl ändå vara i ett kommunistparti! Att de kan tänka sig fraternisera med bourgeoisien borde resultera i hembesök från AFA eller Arscberg.
    Kristdemokrater har inkvisitionens och olika häxjakters blod på sina händer, de kan även vara abortmotståndare och gör bäst i att stanna hemma.
    Återstår moderater och folkpartister. Dessa borde vara rumsrena, men i omröstningen om andre vice talman Björn Söder fanns det fem ”icke-SD:are” som röstade för Björn, och rent teoretiskt kan det vara någon av dessa som innehar inbjudan till nobelmåltiden. Alltså går även dessa två partiers medlemmar fetbort!
    Sedan har vi de opolitiska deltagarna. 13% av Sveriges befolkning är bevisligen inte lättlurad mainstream utan kritiskt tänkande och självständiga människor. Vad är de företagsledare, filosofer, vetenskapsmän, professorer och övriga potentater som utsetts till Nobel-måltidskupongsinnehavare? Kritiskt tänkande, ifrågasättande och självständiga människor som hatar tabun och tankeförbud! De är ju för f*n livsfarliga! Kanske SD-röstare hela bunten! Portförbudet är lika självklar som massinvandringen är berikande för landet!
    Nu har vi kokat ner deltagarlistan till ett fåtal gratisätare – Nobelstiftelsen, Kungen, Drottningen och Kronprinsessan. Eftersom kungafamiljen är patriotisk, välutbildad och samhällskunnig kan man hysa en misstanke att de inte ser massinvandringen, folkutbytet och islamiseringen av Sverige som något positivt. De bör därför frivilligt stanna på slottet och låta Nobelstiftelsen sköta prisutdelningen. Om det bara gick att lita på att pristagarna är multikulturalister…

  5. Om kungafamiljen tackar ja till nobelkommitens inbjudan så representerar kungahuset endast 87 procent av Riksdagen och bara ca: 83 procent av det svenska folket enl. Sentio. Kungahuset skall representera hela folket och i synnerhet Riksdagens tredje största parti annars så saknar kungahuset legitimitet.

  6. ”den grundläggande demokratiska principen om alla människors lika värde.” Hur stämmer det överens med Nobelkommite´ns beslut. De lever inte som de lär. Eller kan man godtyckligt välja vilken olikhet som är av större värde än nån annan. I så fall kan ju svenskarnas parti också legitimitet. Kanske ska man bjuda in Stefan Jacobsson istället till nästa Nobelfest. Det kanske passar Nobelkommite´n bättre. Likar dras ju till likar.
    ”Alla likas värde”, innebär också just detta, oberoende av allt. Att inte vissa körs över av en intollerant maffia.

    Oavsett om det är SD, eller vårt svenska folk, eller nåt annat.

  7. Tror att Jimmy Åkesson skiter högaktningsfullt i vad fjantarna
    som sitter i Nobellkomiten beslutar sig för, dom påhittade
    argument dom använder sig av är av samma ynkliga kvalite
    som media använder sig av när det gäller att mobba det
    enda demokratiska parti som Sverige har
    Ge fan i att titta på spektaklet!, Jag hoppas innerligt att ifall
    Jimmy Åkesson mot förmodan skulle bli inbjuden när SD är
    Sveriges största parti , att han då nobbar att delta i
    Pingvinssällskapets nobla tillställning.
    När man ser vilka figurer från världens dikature som bjuds in
    så kan man undra vad som rör sig innanför huvudsvålen på
    dessa djävla töntar som sitter i kommiten!

    • Kurt…Inget att sörja över,efter vad jag fått mig berättat från en som deltagit ett antal gånger…Maken till denna föreställning,är således inget vi behöver vara avundsjuka mot !
      Vi två kan ju i lugn och ro sitta hemma,och avnjuta våra Weiss- och Zigeunerwurste,utan att tvingas oupphörligen buga och krusa ! 🙂

      • Den kände jag faktiskt inte, men egentligen är det ju han som dricker Alt Bier som avviker, då Kölsch och vatten kan jämställas med varandra, Synd bara att man inte kan få det på bolaget Alt Bier menar jag då, Kölsch kan man nog jämföra med Pribbs blå mellan öl som såldes i små plast flaskor fy fan vilken chock jag fick när jag blev bjuden på detta i slutet av 70 talet. De kallade det för Öl, kanske Öl men i alla fall inte Bier hahah

    • Det ha du alldeles rätt i jag skulle aldrig trivas i detta rövslickar sällskap, och så är jag definitivt inte rojalist. Titta inte ens på skiten, man vet vem som ha fått priset det räcker för mig. Zigeuner wurst eller Zigeuner schnitzel med zigeuner sallad och en Alt bier skulle vara bättre en skiten från Nobelfesten hahha

      • Kurt:
        En gammal vits som du kanske känner till ?
        Tre personer sitter i en kneip.Der Ober kommer och den förste beställer en Kölsch,den andre beställer en Alt.Den tredje säger då,ett glas vatten ! 🙂
        De andra två undrar varför han beställer selters !
        Svaret kom -”Nej dricker ni två inga Bier,vill inte jag avvika” !

  8. Detta är skandal! Hur ska Nobelkommittén hantera Åkesson den dag han blir statsminister?

    Nobel talade om att priset skulle gå till de mest meriterade. Han sa inget om vilka som skulle få gå på festen. Dessutom tror jag inte att han avskydde folk som värnar om Sverige.

    Det börjar bli en hel del av våra kända svenskar som får bära skulden eller får ord lagda i sin mun av PK-maffian! Det är kanske tur att de är avlidna?

  9. Tror att Alfred Nobel som är Svensk skulle slå frivolter i graven när han fick höra om denna oförätt.När diktatots ambasadörer och muslimer är inbjudna till i dag detta gippo.Men Jimmy ta det som en komplimang att du inte står för det förjugnande system där vissa kliar varandra på ryggen. Den dagen då Jimmy blir statsminister då är han säkert välkomen. Vi får se garanterat den kommer !

KommenteraAvbryt svar