De får de svar de vill…

…eller som man frågar får man svar.

Johan Martinsson och Andrej Kokkonen på sajten Politologerna, har författat en artikel om mediernas undersökningar av svenska folkets inställning till flyktingmottagande.

Dagen efter att Sveriges statsminister, han ni vet, öppet erkänt att hans extrema intresse av en hög asylinvandring äter upp svensk välfärd och ekonomi, presenterade Novus en undersökning av svenskarnas inställning till flyktingmottagande.

Rubrikerna i svenska medier antydde att ”en majoritet för att ta emot flyktingar”. Läste man Novus siffror visade dessa att bara 26% vill se en ökad asylinvandring till Sverige, medan 68% inte vill att den ökar eller t.o.m. vill se att den minskar.

Martinsson och Kokkonen påpekar i texten att mediernas rubriksättare medvetet försöker skapa en bild av svenskarna inställning till flyktingmottagandet som mer positiv än vad den egentligen är. Även Novus frågeställning får kritik för att vara direkt ledande i syfte att påverka resultatet i ”rätt” riktning.

Martinsson och Kokkonen valde att själva göra en undersökning med samma fråga, men med en mer neutral vinkel och vips visades ett helt annan slutresultat upp. Ni ser skillnaderna på bilden.

Skärmklipp

Källa: Politologerna

5 thoughts on “De får de svar de vill…

  1. Såg på SVT att man gjort en valundersökning bland yngre väljare upp till 35 och redovisade bara två partiers resultat. Det konstaterades att i den åldersgruppen skulle över 15% rösta på MP och ca 5% på SD.

    PK-media och dessa institut tolkar statistik som Fan läser bibeln.

  2. Brukar alltid när jag svarar på en enkät påpeka att frågorna är ledande, mycket ledande.
    Frågor typ ”Behöver Sverige invandring” är mer än vanliga.
    Svaret är självklart ”ja” , inget land klarar sig med stängda gränser (tänk NordKorea..)
    ”Ja” betyder alltså att man godkänner 200K nya ”svenskar varje år!
    Detta är missbruk av statistik och ett sätt att få det svar man önskar!

  3. Vi styrs av ett självutnämnt etablissemang och de skall sköta tänkandet åt oss. Vi är ett lydland där individens makt är kraftigt inskränkt.

KommenteraAvbryt svar