Bristande hälsokontroll av asylsökande

INVANDRING. Endast 46 % av alla asylsökande som kommer till Sverige blir hälsoundersökta visar statistik från Sveriges kommuner och landsting. Och väntetiden på undersökning kan i vissa fall vara upp till ett halvår eller mer.

Enligt svensk lag ska landstingen erbjuda asylsökande en kostnadsfri hälsoundersökning vid ankomsten till Sverige. Undersökningarna är angelägna för den enskildes hälsa, men också viktiga ur ett samhällsperspektiv, framför allt av smittskyddsskäl.

Mårten Kivi från socialdepartementet skriver följande:

”Ett landsting ska, om det inte är uppenbart obehövligt, erbjuda asylsökande en hälsoundersökning, enligt lag (2008:344) om hälso- och sjukvård åt asylsökande m.fl.

Smittskyddsläkarföreningen, liksom barn- och skolläkarföreningarna, har preciserat vad som bör ingå i provtagningen. Provtagning för hiv bör ske för alla barn och vuxna. Provtagning för tuberkulos bör ske för barn och vuxna från länder med hög förekomst av tuberkulos.

Av alla asylsökande hälsoundersöktes 46 procent 2012.  Folkhälsomyndigheten m.fl. genomför med stöd av bl.a. staten ett projekt som syftar till att få en högre genomförandegrad av hälsoundersökningar av alla nyanlända asylsökande”

-Pettersson noterar att den kostnadsfria hälsoundersökningen inte är kostnadsfri för Sveriges skattebetalare men 46 % är i varje fall bättre än de drygt 90 % av de asylsökande som saknar giltiga ID-handlingar…

Läs också Svarta passar inte i Sverige och börja inte yra om rasism för ursprungsartikeln kommer från PK-organet SvD…

Ett annat exempel är att Hälsoministeriet i Saudiarabien kräver att alla muslimer som reser på Hajj, pilgrimsfärd till Mecka ska genomgå hälsokontroll. Som en del av den heliga färden måste varje pilgrim ha en journal som visar deras hälsotillstånd, eventuella smitta eller andra sjukdomsrisker, vilken sjukvård som erhållits under pilgrimsfärden samt hälsotillstånd när de återvänder.

7 thoughts on “Bristande hälsokontroll av asylsökande

    • Ja döm om min förvåning när jag fick veta,att man importerar ap-kött,och andra vilda afrikanska djur,för att Absurdistans nya befolkning,skall kunna njuta sina hemlands smaker.
      Produkten heter ”Djungelfood”,och lär saluföras på burk.. !
      Detta är kanske vad ni får på tallriken,i exotiska barer och stånd ?
      God aptit ! 🙂

  1. Ja det är väl bara Ebola och Digerdöden som fattas här, för
    många andra sjukdomar som varit utrotade här sedan länge
    importeras på nytt!

KommenteraAvbryt svar